​Investeerimisstrateegiad aktsiaturgudele

Admirals
13 min lugemine

Olemas on palju erinevaid investeerimisstrateegiad. Igale investorile sobivad erinevad strateegiad, sõltuvalt nende isiksusest ja investeerimiseesmärkidest. Selles artiklis toome välja ja selgitame mõningaid populaarseimaid strateegiaid ning arutame ka seda, milliseid tegureid peaksite oma strateegia valimisel arvesse võtma.

Mis on investeerimisstrateegia?

Investeerimisstrateegia on plaan, milles määrate oma investeerimiseesmärgid ja viisi, kuidas need saavutada. See plaan põhineb järgmistel parameetritel, mis tuleb enne investeerimise alustamist kindlaks teha:

  • Investeerimise eesmärk
  • Ajavahemik eesmärgi saavutamiseks
  • Kapitali suurus, mille olete valmis investeerima
  • Finantstoode, millesse investeerida
  • Teie riskiprofiil

Enne finantsturgudel investeerimise alustamist investeerimisstrateegia paikapanek aitab teil riske minimeerida. Enne seda, kui räägime üksikasjalikumalt üleval väljatoodud punktidest, selgitame kõigepealt, millised on investeerimise ja kauplemise erinevused, sest neid kahte mõistet on lihtne segi ajada.

Investeerimisstrateegia - Kauplemine vs. investeerimine

Mõlema tegevusega kaasneb finantsturgudel kauplemine, kuid nendel on mõned teineteist eristavad tunnusjooned.

Investeerimine

Üldiselt viitab investeerimine pikaajalistele positsioonidele turgudel. Investeeringu eesmärk on vara säilitamine portfellis pikema aja jooksul, et sellega regulaarset kasumit teenida. Seda on võimalik saavutada näiteks börsil noteeritud ettevõtte aktsiate kaudu dividende teenides.

Mõiste "investeering" viitab üldjuhul aktsiatele või börsil kaubeldavatele fondidele (ETF-id), mida pakutakse turgudel, kus on vaja pakkuda 100% investeeringu väärtusest. Investeerimise puhul on üliolulisel kohal fundamentaalne analüüs, mitte turuliikumiste pidev jälgimine.

Kauplemine

Kauplemine tähendab turul kauplemist ja müümist lühikese või keskmise aja jooksul. Kaupleja spekuleerib kiiresti kasumi saavutamiseks teatud finantsvarade hinna üle. See tegevus nõuab edu saavutamiseks suurt tähelepanu pööramist hinna andmetele ja turusuundumustele, kuna kauplejad otsivad pidevalt võimalusi turule sisenemiseks ja sealt väljumiseks. Kauplejate finantstoodete valik on palju laiem kui investeerijate oma ja kauplemist on võimalik alustada väikese protsendiga soovitud turupositsiooni maksumusest.

Selles artiklis keskendume spetsiaalselt investeerimisstrateegiatele, kuigi räägime põgusamalt ka kauplemisest kui võimalikust alternatiivist traditsioonilisematele investeerimistüüpidele.

Investeerimisstrateegia loomine - faktorid, millega arvestada

Sõltumata sellest, kas räägime investeerimisest pikemas perspektiivis või kauplemisest lühemas perspektiivis, on lõppeesmärk alati sama: teenida kasumit, mis on suurem kui algkapital. Selle eesmärgi saavutamise meetodid ja ajaraam on aga erinevad.

Tõhusa investeerimisstrateegia loomiseks peame kõigepealt kindlaks määrama mitu faktorit:

1. Eesmärk

  • Mida soovite investeerimisega saavutada?
  • Kas soovite lihtsalt pikemas perspektiivis vara ümberhindamise kaudu suurendada oma algkapitali? Või soovite saada sissetulekut, mida makstakse perioodiliselt?

2. Investeerija profiil

Teie profiilist sõltub palju, milliseid riske olete valmis investeerimisel võtma.

  • Kas te ei soovi riskida? Või võtaksite suuremat tootlust taga ajades hea meelega riske?
  • Üks asi, mida peate alati meeles pidama, olenemata teie profiilist, on see, et te ei tohi mitte kunagi riskida rohkemaga kui saate endale lubada.

3. Finantstooted

4. Investeerimise tüüp

  • Aktiivne või passiivne?
  • Kas soovite oma investeeringutel pidevalt silma peal hoida ja turutingimuste muutumisel oma portfelli ümber paigutada? Või eelistate investeerida oma kapitali tootesse, mis pakub stabiilselt ja pikaajaliselt sissetulekut ilma pideva kontrollita?

Kui olete nende küsimuste peale mõelnud ja neile vastused leidnud, saate keskenduda investeerimisstrateegia loomisele.

Kui soovite rohkem teada saada erinevate turul pakutavate finantstoodete kohta, siis miks mitte registreeruda meie tasuta veebiseminaridele? Registreerumiseks klõpsake alloleval ribareklaamil:

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

 

Populaarsed investeerimisstrateegiad

Nagu me artikli alguses mainisime, on investoritele saadaval arvukalt investeerimisstrateegiaid. Peate valima strateegia, mis sobib kõige paremini teie huvide ja eesmärkidega. Teie abistamiseks oleme koostanud loetelu kõige populaarsematest investeerimisstrateegiatest.

1) Kindel sissetulek

Kindla sissetuleku toovad investeerijale ettevõtete, riigi ja avalikud võlakirjad, pangahoiused jms.

Nendel toodetel on eelnevalt kindlaksmääratud tootluse protsent, mida makstakse perioodiliselt, ja neil on ka tähtaeg.

Eelis:

  • Madal riskitase

Puudus:

  • Madala riskitaseme tõttu on sissetulek väiksem kui kõrgema riskitasemega toodete puhul

2) Lihtaktsiad

Lihtaktsiatesse investeerimine on üks traditsioonilisemaid investeerimise viise. Investorid ostavad börsil noteeritud ettevõtte aktsiaid lootuses, et nende väärtus teatud aja jooksul kallineb, misjärel nad saavad aktsiad ostuhinnast suurema summa eest maha müüa ja kasumit teenida. Selle lihtsa lähenemisviisi puhul eksisteerib palju strateegiaid, mille abil investeeringutest maksimaalset kasu saada.

Dividendid

See strateegia põhineb aktsiate pikaajalisel hoidmisel aktsiaturul, et dividende koguda. Seetõttu on analüüsimisel, millisesse ettevõttesse investeerida, oluline arvestada, milline on nende dividenditootlus. Dividenditootlus näitab meile eelmise aasta dividendimakse väärtust protsendina aktsia praegusest hinnast.

Börsilühend

Nimi

Sektor

Aastane tootlus

EVR

Evraz

Tööstusmetallid ja kaevandus

20.29%

IMB

Imperial Brands

Tubakas

12.23%

BP.

BP

Õli, gaas ja süsi

10.62%

RDSB

Royal Dutch Shell B

Õli, gaas ja süsi

9.94%

RDSA

Royal Dutch Shell A

Õli, gaas ja süsi

9.51%

SLA

Standard Life Aberdeen

Investeerimispangandus ja maakleriteenused

7.96%

Allikas: DividendData: FTSE 100 suurim dividenditootlus - 21. mai 2021.

Väärtusinvesteerimine

Väärtusinvesteerimine tähendab alahinnatud ettevõtete otsimist, nende aktsiate ostmist, kui need on odavad, ja müümist, kui need on kallid. Selle strateegia populariseeris legendaarne investor Warren Buffet.

1962. aastal, kui Warren Buffet hakkas ostma Berkshire Hathaway aktsiaid, maksis see iga aktsia 7,50 dollarit. Selle artikli kirjutamise ajal on ettevõtte üks aktsia aga väärt 271 640 dollarit.

Buffetti filosoofia ei põhine pidevalt aktsiate ostmisel ja müümisel, vaid aktsiate ostmisel, nende hoidmisel ja mitte rohkem kui 8 või 9 ettevõtte aktsia omandamisel aastas. Teine osa tema filosoofiast on arvestada, et häid dividende maksvad ettevõtted pakuvad suurepäraseid võimalusi investeeringu tasuvuse maksimeerimiseks.

Lihtaktsiatesse investeerimise eelised:

  • Olete ettevõtte kaasomanik, mis tähendab muuhulgas ka seda, et teil on hääleõigus
  • Kui ettevõte maksab dividende, saate regulaarset sissetuleku ning teie kapital suureneb stabiilselt

Puudused:

  • Peate investeeringust maksma 100%
  • Ettevõtte ei pruugi alati edukas olla ja võib isegi pankrotti minna

3) Dogs of the Dow

See on üks lihtsamini mõistetavaid investeerimisstrateegiaid, mille muutis populaarseks Michael B. O'Higginsi 1992. aastal ilmunud raamat "Beating the Dow". Dogs of the Dow strateegia kujutab endast Dow Jones 30 edetabelist kõrgeima aastase dividenditootlusega aktsiate valimist.

Dogs of the Dow investeerimisstrateegia järgib neid samme:

  1. Aasta alguses tehke kindlaks 10 kõige suurema dividenditootlusega Dow Jonesi aktsiat
  2. Jagage oma vaba kapital kümneks võrdseks osaks
  3. Kasutage iga osa kümne tuvastatud ettevõtte aktsiate ostmiseks
  4. Hoidke neid aktsiaid oma portfellis kuni aasta lõpuni
  5. Aasta lõpus müüge aktsiad maha ja korrake järgmisel aastal sama protsessi

See strateegia on viimastel aastatel osutunud väga tõhusaks, kuid siiski on ette tulnud üksikuid erandeid. Näiteks 2016. aastal saavutasid Dow Jonesi 10 esimest aktsiat 20% tootluse, ülejäänud Dow Jones 30-sse kuuluvad aktsiad aga 17% tootluse. 2017. aastal oli Dow Jonesi aktsiate tulemus aga ootustest palju kehvem. Samas on see üks väheseid hiljutisi juhtumeid.

Allpool näete Dowi koerte nimekirja aastaks:

 

Börsilühend

Nimi

Dividenditootlus

1

IBM

International Business Machines Corporation

5.50%

2

DOW

Dow

5.10%

3

XOM

Exxon Mobil Corporation

4.80%

4

VZ

Verizon Communications

4.30%

5

CVX

Chevron Corporation

4.10%

6

MMM

3M

3.40%

7

PFE

Pfizer

3.30%

8

KO

Coca Cola

3.30%

9

WBA

Walgreens Boots Alliance

3.10%

10

CSCO

Cisco Systems

3.00%

Allikas: Admirals

Eelised:

  • Teil ei pea olema palju teadmiseid aktsiaturgudest
  • Peate ainult iga aasta alguses investeerimisele aega kulutama

Puudus:

  • Nagu iga teisegi investeeringu puhul, on ka selle korral oht, et turg liigub teie vastu

Kauple Forexil ja CFD-dega

Kauple üle 40 valuutapaari CFD-dega 24/5

 

4) Ostuhinna keskmistamine

See meetod sobib samuti hästi algajatele investeerijatele. See investeerimistüüp hõlmab endas kindla rahasumma regulaarset investeerimist teatud varasse, tavaliselt aktsiatesse või võlakirjadesse. Enamasti investeeritakse korra igal kuul, alati sama rahasumma eest, olenemata turgude käitumisest.

See strateegia tugineb asjaolule, et aktsiaturg kipub pika aja jooksul tõusma, isegi kui see on lühemas perspektiivis esineb vaheldumisi tõuse ja languseid. Ostuhinna keskmistamine väldib nende lühiajaliste hinnakõikumistega kaasnevat ajastamisriski - investeerides iga kuu sama summa, ostate hinna langedes lihtsalt oma raha eest rohkem aktsiaid, vähendades oma aktsiate keskmist üldist maksumust. Sellepärast on oluline on olla järjekindel ja mitte loobuda strateegiast mõne kuu pärast, kui te kohe kasumit ei teeni.

Ehkki seda strateegiat kasutatakse tavaliselt aktsiatega või võlakirjadega, võib see palju tõhusamaks muutuda, kui kasutaksime seda ETF-idega. Miks nii? ETF-id on väärtpaberite tüüp, mis jälgib teisi väärtpabereid, näiteks erinevaid aktsiaid või võlakirju, mis esindavad tavaliselt koos konkreetset sektorit või majandust. Seetõttu tagab antud strateegia kasutamine koos ETF-idega selle, et teie portfell on hajutatud ja te ei leia end tulevikus lootmas vaid ühe aktsiatüübi peale, mille hind ei pruugi tingimata tõusta.

Vaatame aktsiatega näidet ostuhinna keskmistamise kohta, sest sellest on kõige lihtsam aru saada.

Investor investeerib 500 dollarit ettevõtte X aktsiate ostmiseks 5 kuud järjest:

Kuu

Kapital

Aktsia hind

Ostetud aktsiad

Kogunenud aktsiad

Jaanuar

$500

$100

5

5

Veebruar

$500

$105

4.76

9.76

Märts

$500

$95

5.26

15.02

Aprill

$500

$90

5.55

20.52

Mai

$500

$110

4.54

25.06

Ülaltoodud näites on investoril pärast 5 kuud 25,06 ettevõtte X aktsiat, mille ta ostis 2500 dollari eest. Seega oli viie kuu keskmine aktsia hind 99,76 dollarit, samas eelmisel kuul oli ettevõtte ühe aktsia hind 110 dollarit. Selles näites on investori positsioon pärast 5 kuud väärt 2 756,60 dollarit. Tänu sellele strateegiale on investor teeninud kasumit 256,60 dollarit, hoolimata asjaolust, et aktsia hind langes kaks kuud järjest.

Kui investor ei oleks strateegiat järginud ja oleks investeerinud jaanuaris 2500 dollarit korraga aktsiatele, oleks ta ostnud 25 aktsiat hinnaga 100 dollarit aktsia kohta. Või veelgi halvema stsenaariumi korral oleks ta võinud osta kõik aktsiad veebruaris, hinnaga 105 dollarit aktsia kohta. Seega näete, et ostuhinna keskmistamine aitab teil vältida turu lühiajaliste tõusude ja mõõnade põhjustatud ajastamise riski.

See näide on kõigest illustreeriva tähendusega, turg oleks võinud sama tõenäoliselt 5 kuu jooksul investori positsioonile vastu liikuda.

Eelised:

  • Te ei tee investeeringuid emotsioonide ajel
  • Vaja ei ole suurt stardikapitali

Puudus:

  • Meetod nõuab järjepidevust ja endas kindel olemist

5) Kasvuinvesteerimine

Kasvuinvesteerimine on strateegia, mis hõlmab kiire kasvupotentsiaaliga ettevõtete, näiteks tehnoloogia idufirmade, aktsiate ostmist. Need ettevõtted on tavaliselt ülehinnatud nende arvestusväärtuse suhtes, mistõttu on kasvuinvesteerimise strateegia väärtusinvesteerimisele vastupidine.

Selleks, et teada saada, kas ettevõte on ülehinnatud, peame vaatama ettevõtte hinna/kasumi suhet (PER), mis näitab ettevõtte aktsia hinna ja ettevõtte aktsiapõhise puhaskasumi (EPS) suhet. Mida kõrgem on PER, seda rohkem on aktsia ülehinnatud ja vastupidi.

Eelis:

  • Kui strateegia toimib, võib sellega teenida väga palju kasumit

Puudus:

  • Kasvuinvesteerimise risk on suurem kui teistel artiklis käsitletud strateegiatel, sest võib-olla ei suuda ettevõtte kõrgeid ootuseid täita ja selle aktsia hind hakkab turul langema. See juhtus näiteks Snapchatiga, mille aktsia hind tõusis esimestel kuudel turul kõrgeks, aga kaotas kiiresti oma väärtuse, kui Instagram jt rakendused selle funktsioone kopeerisid.

6) Momentum investeerimisstrateegia

See strateegia on meie nimekirjas üks populaarsemaid. See koosneb investeerimisest varadesse, mis on pidevalt tõusutrendis ja mille juba olemasolevat hoost on kerge kasu lõigata.

Momentum strateegia nõuab pidevat turu kontrollimist ja valmisolekut tegutsemiseks juhul, kui tõusutrend katkeb. Selle strateegia puhul peate hoolikalt tehnilisi analüüse teostama, fundamentaalsed analüüsid ei ole tähtsad. Kui kasutate seda strateegiat aktsiatesse investeerimiseks, siis soovitame kasumi teenimiseks oma portfelli mitmekesistada ja niiöelda kõiki mune mitte ühte korvi panna.

Tegelikult meenutab see strateegia pigem kauplemist kui investeerimist, kuna investoril tuleb võib-olla traditsiooniliste investeerimisstrateegiatega võrreldes avada ja sulgeda tehinguid suhteliselt lühikese aja jooksul.

Eelis:

  • Kui tõusutrend on pikk, siis on teil võimalik palju kasumit teenida

Puudused:

  • Turgude jälgimisele ja analüüsidele tuleb kulutada palju aega ja tähelepanu
  • Stress ja emotsioonid võivad kergesti põhjustada vigu

7) Roheline investeerimine

Roheline investeerimine on suunatud ettevõtetele, kes propageerivad puhtaid energiaressursse ja keskkonnasäästlikke tavasid.

Olemas on kaks erinevat roheliste investeeringute tüüpi:

  • Otsesed rohelised investeeringud. Need on investeeringud, mille kasum saadakse otse keskkonnasõbralikule tegevusele pühendatud ettevõtetelt.
  • Kaudsed rohelised investeeringud. Kaupleja investeeritav kapital suunatakse ettevõtetele, mille põhitegevus ei ole pühendatud loodussäästlikele tavadele, kuid neil on tootesari või projekt, mis on keskendunud jätkusuutlikule arengule.

Seda tüüpi investeeringuid saate teha kas ettevõtete aktsiate ostmise kaudu või spetsiaalsete roheliste ETF-ide kaudu.

Eelis:

  • See on suure kasvupotentsiaaliga sektor

Puudused:

  • Strateegia nõuab varade põhjalikku analüüsi
  • See on väga spetsiifiline sektor ja portfelli on soovituslik mitmekesistada teistsuguste ettevõtete aktsiatega

Investeerimisstrateegiad - Kauplemine

Nendel inimestel, kes eelistavad lühikesi tehinguid läbi viia, soovitame kauplemisega tegeleda. Kauplemine kujutab endast vara hinna üle spekuleerimist ning vastavalt turu liikumisele kasumi teenimiseks ostmist või müümist.

Olemas on mitu erineva ajaraamiga kauplemisstiili. Skalpijad viivad tehingud läbi väga lühikese aja jooksul: nad hoiavad positsiooni avatuna mõne minuti, vahel vaid isegi mõne sekundi. Päevakauplejad hoiavad positsioone avatuna pisut kauem, kuid sulgevad need enne päeva lõppu. Swing kauplejad hoiavad positsioone avatuna kõige kauem: mitu päeva või nädalat.

Kauplejatel on võimalik kasutada laiemat valikut finantstooteid kui investoritel: lisaks aktsiatele ja ETF-idele mka tuletisväärtpabereid, näiteks CFD-sid ehk hinnavahelepinguid.

CFD-d või hinnavahelepingud on tuletisinstrumendid, mille hind põhineb selle alusvaral. See tähendab, et tehingud on sisuliselt lepingud maakleriga ja ei ole seotud ühegi vara omandamisega. CFD kajastab alusvara hinda. Olenevalt tehingu tüübist teenib kaupleja kasumit või kahjumit vara hinna tõusul või langusel. CFD-dega saab kasutada finantsvõimendust, mis tähendab, et erinevalt aktsiatest või ETF-idest ei pea te tingimata 100% positsiooni eest maksma.

MetaTrader Supreme Edition

Lae alla kõige võimsam lisandmoodul oma lemmikule kauplemisplatvormile!

 

Lugege lisaks Forex võimendusega seotud artikleid

Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki