Parimad dividendiaktsiad lisasissetuleku teenimiseks

Jitanchandra Solanki
10 min lugemine

Dividendiaktsiatesse investeerimine on pikaajaliste investorite seas üks populaarsemaid strateegiaid. Aga mis dividendid üldse on, kuidas arvutada dividenditootlust ja millised oleksid parimad dividendiaktsiad aastaks 2024?

Mõned ettevõtted jagavad osa oma kasumist dividendidena aktsionäride vahel.

Dividenditootlus on aastaste dividendimaksete osakaal investeeringu maksumusest.

Parimate dividendiaktsiate tuvastamiseks tuleb muuhulgas analüüsida ettevõtte dividenditootlust ja -kasvu.

Ülevaade dividendiaktsiatest

Mis on dividend?

Dividend on väljamakse aktsiate omamise eest, mida teevad ettevõtted aktsionäridele oma puhaskasumist või eelmiste aastate jaotamata kasumist.

Mis on dividendiaktsia?

Dividendiaktsiad on börsil noteeritud ettevõtete aktsiad. Dividende makstakse tavaliselt kord kvartalis ja see on aktsionäride võimalus ettevõtte edust osa saada. Enamik dividendidest kajastuvad rahaliste väljamaksete näol.

Dividendimakseid tehakse investorite aktsiate põhiselt. Näiteks maksab ettevõte igas kvartalis 3,13 dollarit dividende iga omatud aktsia kohta.

Dividend ühe aktsia kohta arvutatakse järgmiselt:

  • Dividend ühe aktsia kohta = dividendimakseteks mineva ettevõtte puhaskasumi osa / lihtaktsiate arv

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

Mis on dividenditootlus?

Dividenditootlust arvutatakse järgmise valemi järgi:

  • Dividenditootlus = aastane väljamakstav dividend aktsia kohta / aktsia turuhind

Eelpool mainitud näite puhul tuleks aastase väljamakstava dividendi arvutamiseks kvartaalne dividend 3,13 korrutada neljaga, mis teeb tulemuseks 12,52 dollarit. Kui aktsia sulges hinnaga 400,23 dollarit, teeb see dividenditootluseks 3,1% (12,52 / 400,23).

Kuidas me saame seda infot kasutades tuvastada, millistesse dividendiaktsiatesse investeerida? Uurime järgi.

Kuidas dividendiaktsiaid valida?

Paljud investorid soovivad püüda saada kasu perioodilistest dividendimaksetest, mida mõned ettevõtted aktsionäridele maksavad. See annab investorile võimaluse reinvesteerida ja osta rohkem aktsiaid või lihtsalt lisasissetulekut teenida.

Huvitaval kombel on dividendide reinvesteerimine moodustanud 42% Standard & Poor's 500 indeksi keskmisest kogutootlusest alates aastast 1930.

Ostmiseks parimate dividendiaktsiate väljaselgitamine võib esmapilgul keeruline näida, kuid järgnevaid juhiseid järgides on see protsess tunduvalt lihtsam.

Dividendikasv

Kasvavate dividendidega aktsiad kipuvad ületama stabiilsete või kahanevate dividendidega aktsiaid: võrdle näiteks S&P 500 Dividend Aristocrats indeksi tootlust S&P 500 indeksiga. Dividend Aristocrats indeks koosneb S&P 500 ettevõtetest, mille dividendid on vähemalt 25 aastat kasvanud.

Tasub meeles pidada, et dividende maksvad ettevõtted võivad oma dividendimakseid kehvemate tulemuste korral vähendada, nagu tegid paljud 2020. aastal koroonaviiruse tõttu.

Dividenditootlus

Oleme seda mõistest juba eespool käsitlenud. Sisuliselt võimaldab see meil hinnata aktsiainvesteeringu dividendidest tulenevat tootlust. Esmapilgul võib näida loogiline otsida vaid kõrge dividenditootlusega aktsiaid - see võib aga veaks osutuda.

Miks? Sest paljudel ettevõtetel on väga kõrge dividenditootlus, kuna nende aktsiate hind on väga madal.

Sageli ei suuda väga kõrge dividenditootlusega ettevõtted hinnangulist dividendisummat maksta. Nüüd, kui teame mõningaid dividenditootluse plusse ja miinuseid, vaatame, mis võiks olla paregused parimad dividendiaktsiad.

Kui soovite börsiettevõtetesse investeerimist harjutada, saate avada Admiralsis demokonto. Klõpsake järgmisel reklaamil, et oma strateegiaid virtuaalse rahaga proovile panna: 

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

Parimad dividendiaktsiad praegu

Allpool on nimekiri parimatest dividendimaksjatest aastaks 2024. Pidage meeles, et varasem tootlus ei ole tulevaste tulude usaldusväärne näitaja. Andmed dividenditootluse arvutamiseks on kogutud Investing.com veebilehelt.

Johnson & Johnson

Coca-Cola

GlaxoSmithKline

Unilever

IBM

Johnson & Johnson

  • Dividend: 4,76 $ aktsia kohta
  • Noteering: 148,69 $ (2. november 2023)
  • Hinnanguline dividenditootlus: 3.20%

Johnson & Johnson meeldib paljudele dividendiinvestoritele. Kuigi ettevõttel pole turu kõrgeim dividenditootlus, pakub see head tasakaalu dividendi kasvu ja stabiilse aktsia hinna vahel. Ettevõtte dividendid on kasvanud enam kui 56 aastat järjest ja selle aktsiat peetakse turvasadamaks, mis on pakkunud häid tulemusi nii headel kui halbadel majandusperioodidel.

Ettevõte on üks maailma suurimaid farmaatsiatoodete ja meditsiiniseadmete tootjaid. Need on tooted, mida on alati vaja olenemata majanduslikust olukorrast.

Johnson & Johnsoni pikajalised investorid on seni saanud kasu tõusvast aktsia hinnast ja stabiilsetest dividendidest. Aktsia pakub stabiilset hinna-dividendi tasakaalu paljude investorite portfellidele. Huvitaval kombel oli aastatel 1970 - 2016 keskmine aastatootlus pea 15%. Sel perioodi on vaid 13-l aastal esinenud langusi, mis tähendab, et 72,2% juhtudest on aktsia hind aasta positiivselt lõpetanud.

Tasuta analüütilised tööriistad

Ligipääs Premium Analytics-ile vaid ühe nupuvajutusega

Coca-Cola

  • Dividend: 1,84 $ aktsia kohta
  • Noteering: 56,44 $ (2. november 2023)
  • Hinnanguline dividenditootlus: 3.26%

Coca Cola kuulub dividendiaristokraatide (Aristocrats to Dividend) hulka ja omab samuti populaarset Dividend Kingi tiitlit, kuna selle dividend on tõusnud alates 1963. aastast ehk üle 50 aasta järjest.

Pikemas perspektiivis on Coca Cola aktsia hind pärast madalseisu 2009. aasta alguses pidevalt tõusnud.

GlaxoSmithKline

  • Dividend: 55,75 GBX
  • Noteering: 1396 GBX (2. november 2023)
  • Hinnanguline dividenditootlus: 3,92%

GlaxoSmithKline on üks suurimaid tervishoiu- ja farmaatsiaettevõtteid maailmas, turukapitaliga üle 80 miljardi naela. Nende peamised tegevusvaldkonnad on ravimid, vaktsiinid ja tervishoiutooted. 

Siin on üks aga. Farmaatsiaettevõtete aktsiate hinnad kipuvad olema volatiilsed. Hindasid mõjutavad näiteks miljardid dollarid, mis kulutatakse ravimite väljatöötamisele ning hiljem võib selguda, et ravim ei läbi kliinilisi teste, tekitades suurt volatiilsusetaktsia hinnas.

Need investorid, kes tunnevad end kindlalt turu ajastamises ja püüavad saada kasu nii kapitali kasvust kui dividenditootlusest, võiksid selle ettevõtte aktsia ostu kaaluda.

Unilever PLC

  • Dividend: 150,10 GBX
  • Noteering: 3901 GBX (2. november 2023)
  • Hinnanguline dividenditootlus: 3,86%

Unilever PLC loodi 1885. aastal ja sel on rikkalik ajalugu. Unileverile kuuluvad paljud maailmakuulsad kaubamärgid nagu Dove, Lipton, Hellmann's, Knorr, Rexona ja paljud teised. Paljud Ettevõtte tooted on müügil üle maailma, sealhulgas tärkavatel turgudel nagu Aafrika, Hiina ja India. Seepärast võib Unileveri aktsiat pidada üheks parimaks ÜK dividendiaktsiaks.

Unilever on noteeritud kolmel erineval börsil, kuna kaubamärk on jagatud kaheks eraldiseisvaks ettevõtteks. Unilever NV on noteeritud Amsterdami Euronext börsil ja New Yorgi börsil. Unilever PLC on noteeritud Londoni börsil. Kuna iga börsi valuuta on erinev, saavad nutikad investorid mängida Unileveri aktsiate ja erinevate vahetuskurssidega.

Unileveri aktsia hind on alates 1990. aastast tõusnud. ÜK kõrgeid dividende maksvate aktsiate puhul on stabiilse aktsia hinna kasv haruldane. Kuigi see tõus ei pruugi igavesti jätkuda, on see siiski atraktiivne ja teeb Unileveri dividendiaktsiast hea ÜK väärtpaberi.

IBM

  • Dividend: 6,64 dollarit aktsia kohta
  • Noteering: 145,4 USD (2. november 2023)
  • Hinnanguline dividenditootlus: 4,57%

Ameerika tehnoloogiagigant IBM on viimastel aastatel investorite soosingu kaotanud. Pärast kõigi aegade kõrgeima taseme saavutamist 2013. aastal on IBM-i aktsia hind langenud enam kui 30%, samas S&P 500 on tõusnud 149% (dividenditootlust arvesse võtmata).

Kuid kogu selle pika langusperioodi jooksul on IBM maksnud dividendi, mis on sama aja jooksul kahekordistunud. Ettevõte on 1996. aastast saadik igal aastal dividende suurendatud ja alates 1916. aastast järjepidevalt dividende maksnud.

2021. aasta novembris viis IBM läbi muutuse oma ärimudelis, keskendudes nüüd pilvandmetöötlusele ja tehisintellektile.

5 sammu dividendiaktsiate ostmiseks

Kui kaalute aktsiaturul investeerimist ja soovite luua portfelli parimate ÜK ja USA dividendiaktsiatega, siis vajate juurdepääsu parimatele saadaolevatele investeerimistoodetele.

Admirals Invest.MT5 kontoga saate avada reaalajas kauplemiskonto, et alustada investeerimist dividendiaktsiatesse üle kogu maailma. Teise võimalusena saate alustamiseks avada demokonto.

  1. Dashboardi pääsemiseks avage Admiralsis konto
  2. Veebiplatvormi avamiseks klõpsake ühel oma reaalsel või demokontol nuppu Kauple.
  3. Otsi aktsiat Turuvaate (Market Watch) akna alumisest osast ja liiguta sümbol graafikule.
  4. Kasuta ühenupuvajutuse kauplemist, või avage kauplemise pilet.
  5. Sisestage oma tehingu suurus, kaotuse piir (stop-loss), ja kasumi võtmise (take-profit) tase. 

Miks investeerida Admiralsis? 

Admiralsis investeerimisel on järgmised eelised: 

✔️Investeerige kogenud, litsentseeritud ja reguleeritud ettevõttega.

✔️ Avage investeerimiskonto Invest.MT5 konto ja investeerige aktsiatesse ja ETF-idesse, et luua konkurentsivõimeliste vahendustasudega pikaajaline portfell:

✔️ USA aktsiate vahendustasu on vaid 0,02 USD aktsia kohta ja minimaalne tehingutasu vaid 1 USD!

✔️ Ühendkuningriigi aktsiate vahendustasu on vaid 0,1% tehinguväärtusest minimaalse tehingutasuga vaid 1 GBP!

✔️ Kaubelge aktsiate ja ETF-ide CFD-dega (hinnavahelepingud), mis pakuvad võimalust kaubelda nii tõusvate kui langevate hindade korral.

✔️ Juurdepääs kaaseaegsele Premium Analyticsile, mis sisaldab Technical Insight Lookup indikaatorit, mis leiab teie jaoks praktilisi kauplemisideid tuhandetel turgudel.

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

Korduma kippuvad küsimused

 

Mis on dividendid?

Dividend on investorite vahel laialijagatav osa ettevõtte kasumist.

 

Mis on dividenditootlus?

Dividenditootlus on iga-aastane dividend jagatuna aktsia hinnaga (dividenditootlus = aasta dividend / aktsia hind).

 

Kas dividendiaktsiad on hea ost?

Kui suudate valida õiged dividendiaktsiad, võite saada tulu nii aktsiate omamisest kui ka aktsia hinna tõusust.

 

Teised artiklid, mis võivad teile huvi pakkuda

Meist: Admirals

Reguleeritud teenuspakkujana pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki