Naftaga kauplemine keset ladustamiskriisi

Aprill 24, 2020 18:29

Head Kauplejad!

Kriisid pakuvad alati suurepäraseid võimalusi ja samal ajal kujutavad endast erakordselt suurt ohtu. Koroonaviiruse pandeemia mõjutab majandust ja häirib tööstusi mis ei ole olnud valmis nõudluspõhisteks muutusteks.

Naftaturgudel valitsenud pretsedenditu tarne ülejääk saatis hiljuti lõppenud tähtajaga 2020. aasta mai naftafutuuride hinnad sügavale miinusesse (-35 USA dollarit). See kujutab endast otsest ohtu sama stsenaariumi kordumiseks hilisemate tarnekuupäevadega futuurilepingutele ja kõigile teistele naftaga seotud instrumentidele (nagu ka meie WTI toornaftale ja Brenti toornafta CFD-dele).

Võtame Admiral Marketsis kasutusele kõik võimalikud meetmed, et aidata oma kauplejaid praeguses segases turuolukorras. 22. aprillil kuulutasime välja oma meetmed naftaturgude plahvatusliku volatiilsusega tegelemiseks ja nõuetekohase kauplemise tagamiseks.

Kuidas ekstreemne volatiilsus mõjutab kauplemist nafta CFD-dega

Tavaliselt arvutatakse WTI toornafta hetkehinna CFD selle aluseks oleva eelseisva kuu futuurlepingu hinna alusel. Ebakorrapärase turu ja selle aluseks oleva 2020. aasta mai futuurilepingute erakordse languse tõttu otsustasime WTI toornafta hetkehindade arvutamiseks kasutada 2020. aasta juuni futuurlepingute asemel 2020. aasta detsembri lepingut. Viimane on meie arvates vähem tundlik naftaturgude praeguse volatiilsuse suhtes.

Kuna 2020. aasta detsembri lepingu ajaline vahe tänase päeva ja viimase kauplemispäeva (19. november 2020) vahel on pikk, siis pärast maikuu futuuride aegumist hakkavad meie WTI toornafta hetkehinnad järk-järgult langema 2020. aasta detsembri lepingu hindade tasemele (kui me võtaksime aluseks oma CFD-de hetkelepingu varasema aegumisega). Meie hinnavahelepingute hetkehinna ja 2020. aasta detsembri lepingute kõikumise ulatus saab olema sarnane pigem protsentuaalselt kui dollaripõhiselt.

Kui ka 2020. aasta detsembri futuurilepingu aluseks olev hind peaks tulevikus muutuma volatiilseks, võime korrapärase kauplemise tagamiseks uuesti oma WTI toornafta hetkehindasid uuesti korrigeerida. Samuti jälgime tähelepanelikult arenguid Brenti naftaturgudel ja kui näeme kõrgemat volatiilsust lähikuude futuurilepingutes, siis kavatseme muuta oma Brenti toornafta baaslepingud hilisemat lõppkuupäeva arvestavaks.

Alterntiivid Admiral Marketsis nafta CFD-dega kauplemiseks

Lisaks WTI toornafta hinnavahelepingutele ja Brenti toornafta hinnavahelepingutele pakuvad meie Trade.MT5 kontod kauplemiseks ka nafta futuurlepinguid:

 

WTI

Brent

Instrumendi nimi

CrudeOilUS_M0

CrudeOilUS_Z0

CrudeOilUK_N0

CrudeOilUK_Z0

Kuu

Juuni 2020

Detsember 2020

Juuli 2020

Detsember 2020

Viimane kauplemispäev

18/05/2020

19/11/2020

28/05/2020

27/10/2020


Nende futuuripõhiste hinnavahelepingutega ei kaasne positsiooni hoidmise kulusid (üleöötasusid ei kohaldata).

Lähikuu futuurlepingute hinnakõikumised on samuti tundlikumad praeguse turuolukorra suhtes ning on tavalisest volatiilsemad.

Toornafta UK_M0 (2020. aasta juuni Brenti futuurleping) jääb siiski instrumentide nimekirja, kuid seda ainult tehingu sulgemise võimalusega. See tähendab, et lubatud on vaid varem avatud positsioonide vähendamine või täielik sulgemine.

Miks teised maaklerid või võrdlusportaalid on nii suurte hinnaerisustega?

Lihtsalt öeldes - hetkel puudub naftaturu hinna jaoks turul ainuõige allikas. Tavalistes turutingimustes on iga maakleri hetkehinnad sarnased. Ebanormaalsetes ja mittefunktsionaalsetes turutingimustes (nagu praegu WTI puhul) on need erinevad!

Üksikasjalikum teave:

Ei ole keskset kauplemiskeskkonda ega reeglistikku, mille alusel moodustada toormete (näiteks nafta) jaoks ühtne ülemaailmne hetkehind (spot). Hetkehinnad tuletatakse asjaomase toorme futuurlepingu alusel millelt eemaldatakse eeldatavad ladustamiskulud. Hinnastamiseks on mitu võimalust, kuid kõige olulisem neist võimalustest on aluseks olevad futuurlepingud. Seetõttu saavad eri hetkehindade kujundamise meetoditel põhinevad hetkehindade pakkujad (kes noteerivad oma hetkehinnad erinevate futuurlepingute alusel) lõpuks hetkehindade kohta erinevad noteeringud.

Kui me oma likviidsuspakkujat jälgides oma hetkehinda ühest kuust teise üle kanname, siis püüame vältida hinnatühimikke, nii et lõppkokkuvõttes oleks meie hetkehind võrdne aegunud futuurlepingu hinnaga. Seejärel liigume järk-järgult edasi järgmiste futuurilepingute hinna poole. (Kauplejad näevad sarnast hinnakujundusmeetodit mõne muu allika kaudu.)

Riskid ja kaitsemeetmed

Tahaksime korrata, et riskid naftaturul on endiselt aktuaalsed ning kehtima jäävad järgmised meetmed ja piirangud:

 

  1. Kõigi toornafta hindade (spot ja futuurid) suhtes kohaldatakse maksimaalne kokkupuute piirmäär 20 000 eurot või samaväärne summa muus vääringus.
  2. Kui toornafta CFD-de hinnad langevad alla 5 USA dollari, võimaldame vaid tehingute sulgemise ja lõpetame uute tellimuste vastuvõtmise.
  3. Kui toornafta hinnavahelepingute hinnad langevad 0 USA dollarini, peatame nende hinnavahelepingute hinnakujunduse, sulgeme kõik positsioonid turuhindadega ja tühistame kõik ootel tellimused.

Palun võtke arvesse ka muid suurenenud riske - sellised riskid eksisteerivad naftaga kauplemisel jätkuvalt:

 

  • Järsud liikumised ja turuhindade märkimisväärsed hinnatühimikud (gapid)
  • Piiratud likviidsus, mis võib kaasa tuua oluliselt suuremad kursivahed. Sageneda võib korralduste tagasilükkamine ja libisemine (slippage)
  • Oluliselt kõrgemad SWAP-tasud
  • Instrumentide sulgemisrežiimi (close only) liikumise suur tõenäosus

Palun kontrollige sagedasti asjakohaste instrumentide tingimusi Instrumentide Spetsifikatsiooni lehelt.


Halvenenud turutingimuste korral võivad kohalduda vahetustehingute debiteerimised ja krediteerimised, samuti võivad ilma ette teatamata muutuda lubatud kauplemismahud ja kauplemisajad.

Meil on õigus teha täiendavaid muudatusi kauplemistingimustes, et tagada parem investorkaitse ja nõuetekohane kauplemine käesolevatel väga volatiilsetel perioodidel.

Kaubelge vastutustundlikult!

Parimate soovidega,
Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals Kõik-ühes lahendus Sinu raha kulutamiseks, investeerimiseks ja haldamiseks

Admirals on rohkem kui lihtsalt maakler. Admirals on finantskeskus, mis pakub laia valikut finantstooteid ja teenuseid. Me muudame võimalikuks läheneda isiklikule rahandusele läbi kõik-ühes lahenduse, mis on mõeldud investeerimiseks, kulutamiseks ja raha haldamiseks.