Mis on Monero?

Admirals
5 min lugemine


Allikas: Shutterstock

Uusi krüptovaluutasid tuleb juurde iga päev, või vähemasti jääb selline mulje. Samas ei ole palju krüptovaluutasid, mis on alguse saanud enne 2017. aastat, peale Bitcoini edu.

Näiteks Monero (XMR) on krüptovaluuta, mis loodi 2014. aastal ja pakub suuri eeliseid konfidentsiaalsuse osas.

See artikkel tutvustab põhi-ideid, omadusi, eeliseid ja väljakutseid, millega Monero peab silmitsi seisma konkurentidest tulvil krüptovaluuta turul.

Mis on Monero?

Monero on krüptovaluuta, mis loodi aastal 2014. See on suunatud privaatsuse kaitsmisele ja toimib avatud lähtekoodiga plokiahela põhimõttel.

Avatud lähtekood tähendab seda, et tehnoloogia ja tarkvara on välja töötatud, testitud ja parandatud läbi kasutajate tagasiside. Monero sõnul panustasid projekti 240 arendajat, kellest 30 kuulus nö põhigruppi. 1

Kauple krüpto CFD-dega

Kauple 30+ krüptovaluutapaari CFD-ga Admiralsis

 

Plokiahela tehnoloogia loogikat on kasutatud enamikel digivaluutadel: see on krüptovaluutade põhiline alustala ja pakub avatud pearaamatut kõikide süsteemi tehingute jaoks.

Tähtsusetu pole ka see, et Monero on tuntud oma konfidentsiaalsuse tõttu seepärast, et see ehitati eesmärgipäraselt läbipaistmatuks. See konfigureeriti nii, et kaitsta saatjaid, saajaid ning tehingusummasid.

Võib tekkida küsimus, et kas Bitcoin mitte ei pidanud olema anonüümne? Jah, kuid reaalsus on hoopis midagi muud...

Kuidas Monero erineb Bitcoinist?

Bitcoin on tuntud oma anonüümsuse poolest, kuid sellele on omad piirid. Bitcoin salvestab mõlemaid Bitcoini aadresse ja tehinguid plokiahelas, mis teeb andmed avalikuks.

Põhinüanss on see, et aadressid ei ole täielikult konfidentsiaalsed, isegi Bitcoin kasutab võltsnimesid ja-aadresse. Miks?

Põhjus on selles, et Bitcoini aadresse ja tehinguid plokiahelas salvestatakse, mis teeb nad avalikult nähtavateks ja jälgitavateks. See võib tähendada, et tehinguid on võimalik seostada konkreetse isikuga.

Monero pakub rohkem konfidentsiaalsust kui Bitcoin, kuna tehingud on peidetud krüptograafia abil, mis kaitseb aadresse ja ülekantavaid summasid. Põhimõtteliselt on kõik Monero tehingud varjatud ja see suurendab kasutajate konfidentsiaalsust.

Kuidas Monero tagab konfidentsiaalsuse?

Monero põhineb niinimetatud ring-allkirjadel ja salastatud aadressidel, mis aitavad varjata saatja ja saaja identiteeti. Ring-allkirjad loovad segu kasutaja privaatsest ja avalikust võtmest Monero plokiahelast. Kolmandad osapooled ei saa kindlaks teha, milline võti on avalik ja milline kasutaja isiklik, mis tähendab, et puudub võimalus seostada isikut allkirjaga.

Monero segab kõik mündid iga tehinguga, mida teised krüptovaluutad, näiteks Dash (DSH) või ZCash (ZEC), ei tee. Dash kombineerib oma tehinguid selleks, et vähendada võimalust kasutaja isiku identifitseerimiseks. Zcash pakub samuti oma klientidele võimalust varjata oma identiteeti ja tehingu väärtust.

Peamine erinevus on selles, et Zcashi privaatsusseaded on valikulised, aga Monero on juba vaikimisi konfidetsiaalne.

Monero puhul on kõik mündid segatud ja info on automaatselt peidetud. Kasutajatele, kes soovivad anonüümsust, on Monero parim valik.

Mis on konfidentsiaalsuse plussid ja miinused?

Kõrge konfidentsiaalsus tagab mitmeid eeliseid.

Iga Monero münt või ühik on vahetatav, nagu valuuta, mida saad kasutada oma kohalikus poes. Sul ei ole vahet, kas saad mündi X või Y, nad on ühesugused.

Sa võid mõelda, et kas nii ei ole mitte kõikide krüptovaluutadega? Üllatavalt on vastuseks ei.

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

 

Bitcoinid on salvestatud plokiahelas, mis näitab tehingute ajalugu. See tähendab, et münte saab seostada teatud sündmustega, ka negatiivsetega, nagu näiteks vargus. Sellised mündid võivad olla vähem atraktiivsed. 2

Siinkohal suudab Monero erineda. See tähendab seda, et kahte XMR münti ei saa tehingu ajalugu vaadates omavahel eristada.

Samas, oma tugeva konfidentsiaalsuse tõttu on Monero saanud populaarseks küsitavatel turgudel, mida võidakse seostada narkootikumide ja hasartmängudega.

Kuidas käib uute Monero müntide loomine?

Uute Monero müntide loomine käib kaevandamise teel, mis on krüptovaluutade puhul tavaline viis osavõtjaid premeerida plokiahela tehingute salvestamise eest. Aeg, mis on Monerole vajalik ühe ploki kaevandamise lõpuleviimiseks, on umbes kaks minutit.

Monero pakub võimalust ka münte kaevandada, kuid mõningate erinevustega. Monero müntide kaevandamine ei nõua erilist riistvara ja seda saab teha suurimatel operatsioonisüsteemidel nagu Windows, Android, Linux ja mac OS. 3

Kaevandamisel kasutatakse proof-of-work (PoW) algoritmi, mis loodi selleks, et tagada ligipääs rohkematele protsessoritele. See tähendab, et kaevandamine on avatud paljudele, mitte ainult ühiskaevandajatele, kes on ühendanud jõud müntide kaevandamiseks.

Peamisi eeliseid Monero müntide kaevandamise puhul ongi see, et kaevandamisprotess on võimalik lõpule viia tavanäitajatega arvutis, mitte tingimata ülikiirete näitajatega arvutis.

Võib tekkida küsimus, et miks peaks kaevandamisega tegelema. Kaevandajatele pakutakse "püsivat ploki preemiat", mis tähendab, et alati jääb preemiaks minimaalselt 0.3 XMR-i.

Peamine eelis uute müntide kaevandamise juures on lihtne: see pakub kaevandajatele stiimulit, mis tagab, et plokiahela protsessist võtab osa piisavalt osalejaid.

0.3 XMR-i on väiksem osa kogu ringveleolevast XMRist, mis tähendab, et see on deflatsiooniline krüptovaluuta. Aastaks 2022 on inflatsioon umbes 1% ja sealt edasi hakkab vähenema. 4

Kuidas XMR hind liigub?

Monero (XMR) on kokku puutunud volatiilsusega, nagu ka teised krüptovaluutad. Loomulikult oli alguses, 2015.a. jaanuaris, selle hind soodne, umbes veerand dollarit ($0.25).

Monerol oli järsk tõus 2017.a., sarnaselt Bitcoinile ja teistele krüptovaluutadele. 2017.a. mais tõusis hind 65 dollarile ja augustis juba 150 dollarile.

Vaid mõned kuud hiljem jätkas tõusutrend jõuliselt ja hind tõuses 475 dollari peale 2017.a. detsembris. See on siiani olnud kõrgeim hind ja peale seda on toimunud korrektsioon langevas trendis, jõudes tagasi 200 dollari peale.

Kas Moneroga on võimalik kaubelda?

Jah, absoluutselt! Krüptorahadega kauplemine ei tähenda ainult pikaajalisi investeeringuid. On võimalik kaubelda ka krüptorahade CFD-dega - lühiajaliselt. Admirals pakub Monero CFD-sid! Kauple selle populaarse krüptovaluuta tuletisinstrumendiga maailma juhtivatel kauplemisplatvormidel - MetaTrader 4 või MetaTrader 5.

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Mis edasi?

Tänu konfidentsiaalsusele on Monero leinud kindla niši krüptovaluutade maailmas. See, millal ja kuidas hakkab see hinda mõjutama, on hetkel raske öelda. Graafikute analüüsimine on vaid üks moodus, kuidas kauplejad saavad tulevasi hinnaliikumisi ette ennustada.

Enne kauplemise alustamist tutvu kindlasti artiklitega tehnilise ja fundamentaalse analüüsi ning riskijuhtimise kohta.

Soovitame ka avada demokonto, et kauplemisstrateegiaid riskivabalt katsetada.

Lugege lisaks krüptovaluutadega kauplemise kohta

 

    Kasutatud allikad:
  1. Coindesk
  2. Investopedia
  3. Coindesk
POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Solana krüpto – kõik, mida pead teadma
Kuidas luua plokiahel, mis on kiire, detsentraliseeritud ja turvaline?Solana püüab seda kõike teha. Tänu oma uuenduslikule konsensusmehhanismile on Solana populaarsus kiiresti kasvanud. Mis on Solana?See on avalik plokiahel ja otsene konkurent Ethereumile. Nagu eespool mainitud, eristub Solana, kasu...
Mis on Bitcoin ETF?
Bitcoin ETF on börsil kaubeldav fond, mis jälgib futuurlepingute kaudu Bitcoini hinda, pakkudes võimalust investeerida krüptovaluutasse ilma seda ostmata. Sisukord Mis on ETF ja kuidas see toimib? Mis on Bitcoin ETF? Millised on Bitcoin ETF-i eelised? Millised on Bitcoin ETF-i puudused...
Mis on altcoin?
Altcoinid on kõik krüptovaluutad, mis on alternatiiviks traditsioonilistele krüptodele, aga peamiselt Bitcoinile, mis parasjagu turgu domineerib. Sisukord Mis on altcoin? Kas Bitcoin domineerib endiselt turgu? Altcoinide eelised ja puudused Millised on parimad altcoinid? TOP 5...
Vaata kõiki