ETF investeerimine: tähendus ja parimad ETF-id aastal 2024

Roberto Rivero
22 min lugemine

Börsil kaubeldavad fondid (ETF-id) muudavad fondidesse investeerimise väikeinvestoritele palju kättesaadavamaks, mistõttu on need viimase kümnendi jooksul tohutult populaarsust kogunud. Populaarsuse suure kasvu tõttu on viimastel aastatel tuhandeid uusi ETF-e juurde tekkinud. Nii laia valiku tõttu võib investoritel olla keeruline otsustada, millised ETF-id on ostmiseks parimad.

Mis on siis 2024. aasta parimad ETF-id? Selles artiklis anname ülevaate mida ETF endast üldse kujutab ja heidame pilgu viiele ETF-ile, millel sel aastal silma peal hoida.

Mis on ETF?

Börsil kaubeldav fond (Exchange Traded Fund ehk ETF) on väärtpaberite kogum, mida saab osta või müüa maaklerfirma kaudu või börsil.

ETF-id katavad laia hulka varaklasse alates traditsioonilistest börsil noteeritud ettevõtetest kuni valuutade ja tooraineteni. Lisaks pakub ETF-i struktuur investoritele ligipääsu lühikestele turgudele, kasutada võimendust ja mõnedes seadusandlustes vältida lühiajalist kapitalitulu maksustamist.

ETF-id on sisuliselt investeerimisfondid, mis järgivad konkreetse indeksi toimivust. Näiteks Vanguard S&P 500 UCITS ETF järgib S&P 500 indeksit, mis sisaldab USA 500 suurima ettevõtte aktsiaid.

Börsil kaubeldavad fondid on viimasel ajal ühed populaarsemad finantstooted väikeinvestorite seas. ETF-idel on palju eeliseid ja kui neid hoolikalt valida, võivad nad olla suurepäraseks vahendiks oma investeerimiseesmärkide saavutamisel. ETF kui toode tekkis 1993. aastal ja selle sümboliks oli laialt tuntud SPY või Spiders. Sellest kujunes läbi aegade populaarseim ETF.

Juba ainult USA börsidel on ligi 1000 ETF-i, millesse on kokku investeeritud umbes 1 triljon dollarit. Admirals pakub võimalust kaubelda tuhandete aktsiate ja ETF-idega ja enam kui 300 ETF-i hinnavahelepinguga (CFD).

Erinevad ETF-ide tüübid

Kauplemiseks on saadaval mitmeid erinevaid ETF fonde ja ETF aktsiaid:

  • Riigispetsiifilised ETF-id: pakub ligipääsu aktsiaturgudele üle maailma, mis muidu oleks raskesti ligipääsetavad. Näiteks, kui arvate, et Taiwani aktsiaturg hakkab tõusma, võiksite kaubelda iShares MSCI Taiwani ETF-iga.
  • Sektorispetsiiflised ETF-id: kui arvate, et Suurbritannia kinnisvaraturul läheb hästi, võite kaubelda iShares UK Property UCITS ETF-iga. Kuna tegu on CFD-ga, saate avada nii lühikese kui ka pikka positsiooni.
  • Toorainespetsiifilised ETF-id: ETF-ide CFD-de (näiteks SPDR S&P Metals & Mining ETF) kaudu saate ligipääsu ülemaailmsele metallide ja kaevandusturule, selle asemel, et proovida leida kauplemiseks sobivat metalli või õiget ettevõtet, millesse investeerida.
  • Indeksispetsiifilised ETF-id: nagu eelnevalt juttu oli, saate kaubelda näiteks S&P 500 indeksi ETF-iga (Vanguard S&P 500 ETF).

On olemas veel palju erinevaid ETF-ide tüüpe, mis jälgivad näiteks võlakirju, valuutasid, uusi sektoreid nagu biotehnoloogia, tehisintellekt jne. Siiski on investoritel alati olnud suur huvi tehnoloogiasektori aktsiate ja ETF-ide vastu. Põhjus on lihtne: tehnoloogiasektor areneb pidevalt, ettevõtted toovad turule uusi lahendusi. Seega pöörame tehnoloogaisektori ETF-idele rohkem tähelepanu.

Parimad ETF-id aastal 2024

Pärast tormilist 2022. aastat, nägime 2023. aastal majandusväljavaadete stabiliseerumist. Keskpankade agressiivse rahapoliitika karmistamise järel on inflatsioon paljudes majandustes langenud ja kuigi näitaja on endiselt üle sihttaseme, näib see liikuvat õiges suunas.

Nüüd on tekitanud palju kõmu võimalikud intressikärped, kusjuures USA Föderaalreserv on viidanud, et kärped ei pruugi olla kaugel. Euroopas on aga elukallidus endiselt kõrge ja majanduskasv aeglustunud.

Inglise Pank (BoE) ja Euroopa Keskpank (EKP) ei oota Ühendkuningriigis ja euroalal inflatsiooni sihttasemele naasmist enne 2025. aastat. Mõlemad on andnud märku, et intressimäärad jäävad mõneks ajaks kõrgemaks.

Arvestades keerulist majandusolukorda, millised võiksid olla parimad ETF-id sel aastal investeerimiseks? Järgnevalt uurime viite ETF-i, millel tasub 2024. aastal silma peal hoida. Samas on oluline mõista, et see, mis on "parim" ETF, varieerub sõltuvalt iga investori isiklikust olukorrast ja investeerimiseesmärkidest.

Vanguard S&P 500
iShares NASDAQ-100
iShares Stoxx Europe 600 Banks
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats
MSCI India ETF

Investeerimine Admiralsis

Admiralsi Invest.MT5 kontoga saate investeerida maailma parimatesse ETF-idesse ja üle 4500 erinevasse aktsiasse 15 maailma suurimal börsil! Konto avamiseks klikkige alloleval reklaamil:

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Jooksev tasu

TTM tootlus

1 aasta kogutootlus

3 aasta kogutootlus

5 aasta kogutootlus

10 aasta kogutootlus

0,07%

1,23%

25,91%

31,97%

104,80%

200,90%

Andmed seisuga 31. detsember 2023 (TTM tootlus seisuga 15. jaanuar 2024). Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

S&P 500 indeks kukkus 2022. aastal üle 20%, kuid taastus järgnenud aastal, tõustes 2023. aasta lõpuks kokku 24%. Kui Föderaalreserv annab märku, et on oodata intressikärpeidl, võib indeksil olla järjekordne hea aasta.

S&P 500 on aktsiaindeks, mis jälgib USA börsidel noteeritud 500 suurima ettevõtte tootlust. Selle indeksi pikaajaline tootlus on olnud erakordselt suur, pakkudes keskmist kogutootlust umbes 10% aastas rohkem kui viie aastakümne jooksul.

Kuigi 10% ei pruugi tunduda väga silmatorkava arvuna, võib selline kasv pikas perspektiivis luua märkimisväärset rikkust investoritele, kes regulaarselt investeeringusse raha paigutavad.

Muljetavaldav pikaajaline kasv tähendab, et S&P 500 jälgivaid ETF-e loetakse sageli parimate hulka, mida pikaajaliselt hoida. Õks nendest on Vanguard S&P 500 UCITS ETF, millel on väga madalad tasud.

Investeering sellesse S&P 500 ETF-i pakub investoritele võimalust oma investeeringuid üle 500 eduka USA ettevõttega mitmekesistada. Investorid peaksid siiski kaaluma, et indeks sisaldab üha enam tehnoloogiasektori aktsiaid, mis võib kujuneda probleemiks, kui tööstusharu taas raskustesse satub, nagu juhtus 2022. aastal.

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF

Jooksev tasu

TTM tootlus

1 aasta kogutootlus

3 aasta kogutootlus

5 aasta kogutootlus

10 aasta kogutootlus

0,33%

0,31%

54,22%

31,54%

171,74%

390,49%

Andmed seisuga 31. detsember 2023 (TTM tootlus seisuga 15. jaanuar 2024). Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

Pärast keerulist 2022. aastat, hakkasid tehnoloogiasektori aktsiad 2023. aastal taas jõudu koguma. Suur osa S&P 500eelmise aasta tõusust tulenes käputäiest mega-cap tehnoloogiasektori aktsiatest. Niisiis, millist ETF-i eelistada juhul, kui soovite oma investeeringuid rohkem tehnoloogiasektorisse suunata? Millised on parimad tehnoloogia ETF-id?

Nasdaq 100 indeks koosneb 100 suurimast Nasdaqi börsil noteeritud mittefinantsettevõttest. Kuigi indeks hõlmab mitmeid tööstusharusid, on suur selle aktsiaid tehnoloogiasektorist.

Järelikult võib nende jaoks, kes arvavad, et tehnoloogiasektor on sel aastal tõusuteel, olla valikuvõimaluseks Nasdaq 100 indeksi jälgiv ETF. Üks selline ETF on iShares NASDAQ 100 UCITS ETF.

Pärast 2022. aastat, mil ETF langes üle 30%, tõusis iShares NASDAQ 100 UCITS ETF üle 50%, asetades selle 2023. aasta parimate ETF-ide hulka.

Kui aga kaaluta sellesse ETF-i 2024. aastal investeerida, on oluline meeles pidada, et kuna Nasdaq 100 on turukapitaliga kaalutud indeks, mõjutab selle ETF-i tootlust tugevalt vaid käputäis ettevõtteid.

Kuigi Nasdaq 100 kasutab modifitseeritud turukapitali kaalumismeetodit, mis piirab suurimate ettevõtete mõju indeksile, moodustavad järgmised kaheksa ettevõtet peaaegu 43% kogu fondist.

  • Microsoft
  • Apple
  • Amazon
  • Broadcom
  • Meta Platforms
  • Nvidia
  • Tesla
  • Alphabet (Google)

Praeguse seisuga sõltub selle ETF-i edu suuresti nende ettevõtete jätkuvast edust.

Kuigi tegu on viimaste aastate parima tootlusega aktsiateg ja seega panustanud sellesse, et see on viimase kümne aasta üks parimaid ETF-e, ei ole nende jätkuv kasv tagatud. Investorid peaksid seda enne Nasdaq-100 börsil kaubeldavatesse fondidesse investeerimist meeles pidama.

iShares Stoxx Europe 600 Banks UCITS ETF

Jooksev tasu

TTM tootlus

1 aasta kogutootlus

3 aasta kogutootlus

5 aasta kogutootlus

10 aasta kogutootlus

0,47%

4,57%

26,97%

79,15%

53,97%

24,76%

Andmed seisuga 31. detsember 2023 (TTM tootlus seisuga 15. jaanuar 2024). Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

Üks sektoritest, mis on viimase kahe aasta intressitõusudest kasu saanud, on olnud pangandus. Pärast rekordiliselt madalate intressimäärasid 2008. aasta finantskriisist saadik, on kõrgemad intressimäärad võimaldanud pankadel laenudelt rohkem teenida.

Kuigi kõrgemad intressimäärad toovad kaasa suurema netointressitulu, võivad need viia ka halbade võlgade suurenemiseni, kuna kliendid võivad makseraskustesse sattuda. Järelikult poleks intressimäärade liiga pikaks ajaks kõrgel püsimine pankadele kasulik.

Vaatamata BoE ja EKP karmile retoorikale, prognoosivad turud, et mõlemad on majanduslanguse vältimiseks sunnitud 2024. aasta suveks hakkama intressimäärasid vähendama.

Kuna intressimäärad hakkavad langema, võivad need jõuda soodsamale tasemele nii pankadele kui ka laenuvõtjatele, mis võimaldab pankadel teenida laenudega rohkem raha kui enamiku viimasest kümnendist, vähendades samal ajal laenude makseviivituste riski.

IShares Stoxx Europe 600 Banks UCITS ETF jälgib Euroopa pankadest koosnevat indeksit. Siiski on oluline meeles pidada, et pangandussektor on tsükliline. Euroopa majanduslangus avaldaks sellele ETF-ile kindlasti negatiivset mõju.

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

Jooksev tasu

TTM tootlus

1 aasta kogutootlus

3 aasta kogutootlus

5 aasta kogutootlus

10 aasta kogutootlus

0,45%

4,22%

7,41%

16,27%

28,11%

52,49%

Andmed seisuga 31. detsember 2023 (TTM tootlus seisuga 15. jaanuar 2024). Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

Neile, kes otsivad lisatulu, võib parim olla dividende maksvatest aktsiatest koosnev ETF.

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF jälgib indeksit, mis koosneb maailma ettevõtetest, kes on suurendanud või teinud dividendimakseid vähemalt 10 järjestikust aastat.

On ka teisi sarnaseid ETF-e, mis jälgivad dividendiaristokraatidest koosnevaid indekseid konkreetsemates piirkondades, näiteks Ühendkuningriigis ja Euroopa Liidus. Global Dividend Aristocrats Index pakub aga geograafilist hajutamist, mis vähendab investorite konkreetse piirkonnaga seotud riske. Juhime aga tähelepanu, et USA aktsiad moodustavad 50% sellest ETF-ist.

iShares MSCI India UCITS ETF

Jooksev tasu

TTM tootlus

1 aasta kogutootlus

3 aasta kogutootlus

5 aasta kogutootlus

10 aasta kogutootlus

0,65%

Info puudub

19,74%

37,04%

68,23%

Info puudub

Andmed seisuga 31. detsember 2023. Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

India on koduks ühele maailma suurimale ja kiiremini kasvavale majandusele. 2024. aasta märtsiga lõppeval aastal on India majanduskasv hinnanguliselt 7,3%, mis tähendaks kolmandat järjestikust aastat, mil kasv ületab 7%.

Lähiaastatel prognoositakse majanduskasvu jätkumist. 2028. aastaks on India prognooside kohaselt suuruselt kolmas majandus maailmas, edestades Jaapanit ja Saksamaad. Palju kaugemale tulevikku vaadates prognoosib Goldman SachsResearch, et India on 2075. aastaks maailma suuruselt teine majandus.

Seetõttu on investorid riigile üha enam tähelepanu pööranud. Tänu positiivsetele turuhoiakutele ja märkimisväärsele kasvule on India aktsiaturul viimasel ajal hästi läinud.

Kuna prognoositakse, et India majandus kogeb lähiaastatel tugevat kasvu, võivad India ETF-id olla parimate seas, mida osta ja hoida. IShares MSCI India UCITS ETF jälgib aktsiaindeksit, mis koosneb suure ja keskmise turukapitaliga aktsiatest, mis moodustavad umbes 85% kogu India aktsiaturust.

Kuidas investeerida ETF-idesse?

Kui kaalute, kus ETF-idesse investeerida, siis pöörake pilk Admiralsi Invest.MT5 kontole.

Invest.MT5 konto võimaldab teil investeerida üle 200 ETF-i maailma suurimatelt börsidelt! Mei epakutud platvormidel ETF ostmine käib vaid nelja sammu kaudu. ETF-idesse investeerimiseks tehke järgmist.

  • Avage Invest.MT5 konto ja sisenege Dashboardi
  • Avage MetaTrader WebTrader
  • Otsige ETF-i, millesse soovite investeerida ja avage hinnagraafik
  • Vajutage "Create New Order", sisestage aktsiate arv ja klõpsake "Buy", et oma tehingukorraldus turule saata! 
Kujutatud: Admirals MetaTrader WebTrader – Vanguard S&P 500 UCITS ETF päevagraafik. Jäädvustatud: 9. jaanuar 2024. Varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

Kauple riskivabal demokontol

Kui olete huvitatud investeerimisest, kuid ei tunne end reaalsete turgude jaoks valmis, võib demokonto just teile sobida. Admiralsi riskivaba demokonto võimaldab teil harjutada kauplemist ja investeerimist realistlikes turutingimustes ilma oma rahaga riskimata! Tasuta demokonto avamiseks kliki alloleval reklaamil:

Lugege lisaks kauplemise ja investeerimise kohta

Korduma kippuvad küsimused

Mis on ETF?

Börsil kaubeldav fond (Exchange Traded Fund ehk ETF) on väärtpaberite kogum, mida saab osta või müüa maaklerfirma kaudu börsil. ETF-id kasutavad investorite raha väärtpaberite kogumi ostmiseks, mis on tavaliselt valitud alusvara, indeksi, sektori või majanduse jälgimiseks. Seetõttu võimaldavad ETF-id portfelli mitmekesistamist erinevate varadega ühe investeeringuga.

Kuidas osta ETF-i?

ETF-ide ostmiseks peate avama konto maakleri juures, kes pakub võimalust ETF-idesse investeerida. Admiralsis saavad kliendid osta enam kui 200 ETF-i aktsiaid üle maailma.

Admiralsist

Reguleeritud ja auhinnatud kauplemisteenuse osutajana pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Admirals pakub võimalust kaubelda aktsiate, Forexi, indeksite, toorainete ja börsil kaubeldavate fondide (ETF) hinnavahelepingutega (CFD) ning aktsiatega.

TEAVE ANALÜÜTILISTE MATERJALIDE KOHTA

Käesolev teave väljendab täiendavat informatsiooni kõikide analüüside, hinnangute, prognooside, ennustuste, turuülevaadete, nädalaprognooside ning mistahes teiste sarnaste hinnangute või informatsiooni kohta (edapidi „Analüüs"), mis on avalikustatud Admiralsi veebilehel. Enne investeerimisotsuse tegemist palume Teil pöörata tähelepanu alljärgnevale:

  • Tegemist on sisuturundusega. Sisu avaldatakse ainult informatiivsel eesmärgil ja seda ei saa mingil juhul tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena. See ei ole koostatud kooskõlas investeerimisuuringute sõltumatuse edendamiseks kavandatud juriidiliste nõuetega ning selle suhtes ei kohaldata enne investeerimisuuringute levitamist mingisugust ärikeeldu.
  • Iga investeerimisalase otsuse näol on tegemist kliendi isikliku otsusega ning Admirals ei vastuta otsusest tekkinud kahju eest, olenemata sellest, kas otsuse tegemisel on tuginetud Analüüsis esitatud teabele või mitte.
  • Klientide huvide kaitsmiseks ning analüüsi objektiivsuse kahjustamise vältimiseks on Admiralsi kehtestanud vastavad sisekorrad huvide konfliktide tuvastamiseks ning käitlemiseks.
  • Analüüsi on koostanud sõltumatu analüütik (Roberto Rivero, edaspidi "autor") autori isiklike hinnangute põhjal.
  • Kuigi kasutusele on võetud kõik mõistlikud meetmed tagamaks, et analüüsi allikad oleksid usaldusväärsed ning sisalduv informatsioon oleks esitatud võimalikult arusaadavalt, õigeaegselt, täpselt ning täielikult, ei garanteeri Admiralsi analüüsis sisalduva teabe täpsust või täielikkust.
  • Analüüsis avaldatud teave finantsinstrumentide varasema või modelleeritud tootluse kohta ei tähenda Admiralsi poolset otsest või kaudset lubadust, garantiid või viidet järgmiste perioodide tootluse kohta. Finantsinstrumendi väärtus võib nii kasvada kui kahaneda ning vara väärtuse säilimine ei ole garanteeritud.
  • Võimendatud tooted (sealhulgas hinnavahelepingud), on spekulatiivse iseloomuga ning võivad kaasa tuua nii kahju kui kasu. Enne kauplemise alustamist palume teha kindlaks, et mõistate täielikult kaasnevaid riske.
POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Indeksfondid: 5 investeerimisvõimalust aastaks 2024
Indeksfond on investeerimistoode, mis jälgib kindlat aktsia- või võlakirjakorvi. Need on sarnased investeerimisfondidele ja pakuvad investoritele laialdast mitmekesistamist väikeste kuludega.Kui soovite parimate indeksfondide kohta rohkem teada saada või teid huvitab, mis võiks olla indeksfondi inve...
ETF vs indeksfond - kuidas need erinevad?
Kui olete investeerimismaailmaga tuttav, siis võib-olla olete varem kuulnud mõisteid „ETF” ja „indeksfond”. Kuid kas saate aru, mis need on ja millised on nende erinevused?Selles artiklis analüüsime ETF-ide ja indeksfondide erinevusi, arutame, mis võib teile paremini sobida ning selgitame, kuidas sa...
Vaata kõiki