Aktsiatega kauplemine - Kuidas alustada aktsiatega kauplemist?

Admirals
31 min lugemine

Kas teadsite, et ühe nupuvajutusega võiksite osta ja müüa maailma suurimate ettevõtete aktsiaid nagu Apple, BP või Facebook? Aktsiatega veebis kauplemine pole kunagi varem olnud ligipääsetavam kui praegu, kuid sellega alustamine võib tunduda heidutav.

Kuidas leida parim viis veebis aktsiatega kauplemiseks? Kuidas valida parim platvorm veebis aktsiatega kauplemiseks? Kuidas toimib tegelikult online aktsiatega kauplemine?

Selles artiklis vastame nendele küsimustele ja veel paljudele teistele, mis on seotud veebis aktsiatega kauplemise alustamisega. Suuname teid ühele parimale online aktsiatega kauplemise veebilehele, mis aitab teil teha kauplemisotsuseid ning pakub teile veel lisaks nõuandeid kuidas kauplemist alustada. Lisaks jagame teiega parimaid viise, kuidas õppida veebis aktsiatega kauplema ja seda kõike täiesti riskivabalt.

Mis on aktsiatega kauplemine?

Online aktsiatega kauplemine hõlmab endas avalikult kaubeldavate ettevõtete aktsiate ostmist ja müümist telefoni, tahvelarvuti või arvuti kaudu, lootuses teenida kasumit.

Avalikult kaubeldavate ettevõtete aktsiate müümist ja ostmist kontrollib väärtpaberibörs, näiteks Londoni börs või New Yorgi börs. Kunagi pöördusid kauplejad nende börside poole, et osta ja müüa aktsiaid koos teiste kauplejatega nn kauplemisaugus.

Tänapäeval ei pea kauplejad börsi külastamiseks kodust väljuma, sest nad saavad kaubelda virtuaalsel platvormil, omades vaid kontot õige maakleri juures. Kui avate konto veebis aktsiatega kauplemiseks, tegutseb maakler vahendajana kaupleja ja börsi vahel.

Tegelikult saate Admiralsis avada Invest.MT5 konto ja investeerida maailma 15 suurima börsi aktsiatesse ja ETF-idesse. Teil on võimalik saada ka tasuta reaalajas turuandmeid või luua passiivse sissetuleku voog, kogudes dividendide väljamakseid. Admiralsi vahendusel saate kaubelda MetaTraderiga, mis on maailma üks tuntumatest online kauplemisplatvormidest ning nautida paljusid muid eeliseid. Kontosid saab avada minimaalselt 1-eurose sissemaksega, investeerimistasud algavad 0,01 dollarist aktsia kohta ja USA aktsiate minimaalne tehingutasu on vaid 1 dollar.

Aktsiatega kauplemine - miks aktsiatega kaubelda?

Erinevad inimesed tegelevad veebis aktsiate kauplemisega erinevatel põhjustel. Peaaegu kõigil juhtudel taandub nende eesmärk siiski kasumi teenimise võimalusele. Enamiku online aktsiatega kauplejate eesmärk on osta aktsiaid madala hinnaga ja seejärel müüa neid kõrge hinnaga ning tekkinud hinnavahe pealt kasumit teenida, nagu on välja toodud alloleval näidisel:

Näide ettevõtte aktsiahinna küünlamustrite graafikust, mis näitab kasumi ja kahjumi alasid aktsiate ostmisel.

Ülaltoodud näites ostab ettevõtja ühe ettevõtte aktsia, mille väärtus on 100 dollarit. Kui turg tõuseb 200 dollarini, on kaupleja teeninud 100 dollari suuruse brutokasumi. Netokasum on pisut väiksem, kuna kaupleja peab ikkagi maha arvestama kauplemiskulud, näiteks maakleritasu.

Kui aktsiate väärtus väheneks ja langeks 50 dollarini, oleks kaupleja investeering kahjumis. See on väga lihtsustatud näide, kuid see näitab selgelt ära, mida enamik kauplejaid kavatseb veebis aktsiatega kaubeldes teha. Ülejäänud artiklis selgitame, kuidas alustada veebis aktsiatega kauplemist. Lisaks räägime teguritest, mida peate teadma, kui otsustate, milliseid aktsiaid osta ja müüa. Lisaks saate teada, kuidas saab veebis aktsiatega kauplemist teostada Admiralsi pakutavatel platvormidel.

Kauplemine aktsiatega - Kuidas alustada aktsiatega kauplemist onlines?

Online aktsiatega kauplemise alustamiseks on oluline omada juurdepääsu õigetele kauplemisvahenditele ja ressurssidele. Nüüd tuleb teada, kuidas alustada online aktsiatega kauplemist.

1. Kuidas valida parimat online aktsiatega kauplemise kontot

Teie kauplemiskonto on teie side kõigi teiste inimestega maailmas, kes soovivad aktsiaid osta ja müüa. Kui soovite osta teatud ettevõtte aktsiaid, näiteks naftahiiglase BP aktsiaid, peate leidma kellegi, kes mitte ainult ei oma BP aktsiaid, vaid on nõus ka neid teile müüma. Põhimõtteliselt teeb seda teie eest teie maakler - aitab teil ühendust võtta aktsionäridega turul. Sellest tulenebki mõiste „aktsiaturg".

Online aktsiatega kauplemise konto omamine maakleri juures tagab teile juurdepääsu kauplemisplatvormile, kus saab ühendada teie ostu- ja müügikorraldused teiste ostjate ja müüjate omadega. Maakler edastab need ühenduse kaudu väärtpaberibörsile, mis haldab aktsiaturgu ja selle ettevõtte aktsiaid, millega te kauplete.

Kuna maakler hoiab teie kauplemis- või investeerimiskapitali, on oluline valida maakler, kes pakub tugevat regulatsiooni ja kõrgeimat turvalisust. Näiteks Admiralsi kaubamärgi all tegutsevad investeerimisühingud pakuvad kõrgeimat regulatsiooni Suurbritannia finantsjärelvalve ameti, Austraalia väärtpaberite ja investeeringute komisjoni, Eesti finantsjärelevalveameti ning Küprose väärtpaberi- ja börsikomisjoni poolt.

Admirals pakub kasutajatele täiendavaid eeliseid, näiteks:

  • Negatiivse kontojäägi kaitse poliitika rakendamine, mis kaitseb teid kahjulike turumuutuste eest.
  • Võimalus kasutada mitut tüüpi kauplemis- ja investeerimiskontosid, näiteks Invest.MT5iga saate osta noteeritud ettevõtete aktsiaid 15 börsilt üle maailma.
  • Võimalus avada CFD (Contract for Difference) kauplemiskonto, et saada potentsiaalset kasu tõusvatest ja langevatest turgudest, samuti juurdepääs võimendusele kuni 1: 500 professionaalsetele klientidele ja kuni 1:30 tavaklientidele. See võimaldab kauplejatel kontrollida suuremat positsiooni väiksema sissemaksega.
  • Võimalus kaubelda maakleriga, kes pakub turul kõige madalamaid ja läbipaistvamaid maakleritasusid
  • Juurdepääs kiireimatele ja populaarseimatele kauplemisplatvormidele.

Kui tunnete inspiratsiooni konto avamiseks, on meil hea meel teatada, et Admirals pakub teile ka TASUTA viimaseid turu-uudiseid ja tehnilist analüüsi!

Kauplemiskonto avamiseks juba täna vajutage alloleval ribareklaamil!

Kauple Forexil ja CFD-dega

Kauple üle 40 valuutapaari CFD-dega 24/5

 

2. Kuidas valida parim online aktsiatega kauplemise platvorm?

Teie online aktsiatega kauplemisplatvorm on oluline, sest see on teie juurdepääs olulisele teabele ja töövahenditele nagu näiteks kaubeldava ettevõtte reaalajas turuhind. Aktsiate ajalooline hinnagraafik, erinevad kauplemisvahendid, tehnilised indikaatorid, mis võivad aidata teil teha kauplemisotsuseid.

Admiralsi abil saavad kasutajad ligipääsu MetaTraderi online aktsiatega kauplemise tarkvarale. See platvorm võimaldab kauplejatel vaadata aktsiate hinnagraafikuid ja pakub ligipääsu tellimuste tegemisele. Võimalik on sooritada ostu- ja müügitehinguid ning vaadata, kuidas tehingutel läheb. Admirals pakub järgnevat tarkvara online aktsiatega kauplemise jaoks:

  • MetaTrader 4
  • MetaTrader 5
  • MetaTrader WebTrader
  • MetaTrader Supreme Edition (kohandatud plugin MetaTrader 4 ja MetaTrader 5 jaoks, loodud Admiralsi ja professionaalsete kauplemisekspertide poolt)

MetaTrader 5 arvuti-, veebi- ja mobiiliplatvorm pakub aktsiate ostmisel ja müümisel teatud eeliseid. Näiteks saavad kauplejad selle kaudu juurde pääseda mitut tüüpi kauplemiskontodele (Invest.MT5 investeerimiskontole või Trade.MT5 kontole CFD-dega kauplemiseks) ning läbi nende on teil võimalik juurde pääseda erinevatele varaklassidele.

Näide Admiralsi MetaTrader 5 kauplemisplatvormist, mis näitab Apple'i aktsiate hinnaskeemi, MACD ja Stocastic indikaatoreid ning sümbolite loendit, mis näitab erinevaid saadavalolevaid aktsiaturu piirkondi.

Riskihoiatus: Selles artiklis esitatud finantsinstrumentide graafikud on illustratiivsed ja ei kujuta endast Admiralsi (CFD, ETF, aktsiad) pakutavate finantsinstrumentide ostmis- ega müüginõuandeid. Kunagine jõudlus ei ole tingimata kindel edaspidiste tulemuste indikaator.

Nüüdseks olete teada saanud, mida kujutab endast online aktsiatega kauplemine ning kuidas valida parim konto online aktsiatega kauplemise jaoks. Aga kuidas otsustada, milliseid aktsiaid osta ja millal neid müüa? Valikus on palju erinevaid meetodeid ja strateegiaid. Teadmine, millised neist teile sobivad, võib osutuda väga kasulikuks, aidates järjepidevuse ja heade kogemuste loomisega.

3. Online aktsiatega kauplemine: Strateegia valimine

Kauplemisstrateegia aitab kauplejatel aktsiaid järjepidevalt ja metoodiliselt analüüsida ning anda vihjeid, kuhu turg võiks järgmisena liikuda. Nende „vihjete" tuvastamiseks kasutavad ettevõtjad erinevaid analüüsimeetodeid, näiteks fundamentaalset analüüsi ja tehnilist analüüsi:

  • Fundamentaalne analüüs on ettevõtte spetsiifiliste andmete ja üldiste majandusandmete uurimine. Ettevõttepõhised andmed hõlmavad endas aktsia kasumi, teadaannete, müügi, uute toodete lansseerimise ja muu säärase info analüüsimist. Kauplejad üritavad välja selgitada, kas ettevõte võib teenida tulevikus rohkem kasumit, kuna see võib ettevõtte väärtuse suurenedes tähendada kõrgemat hinda.
  • Tehniline analüüs on hinnauuringu meetod, et teha kindlaks ostu- ja müügitegevuse mustrid, mis võivad viia võimaliku turule sisenemise ja turult lahkumise tasemeni. Aktsiahinna uurimine taandub tavaliselt graafiku mustrite, hinnameetmete ja tehniliste kauplemisindikaatorite kasutamisele. Lisaks võidatakse kasutatada libisevat keskmist, MACD ja teisi indikaatoreid oma analüüside täiustamiseks.

Kauplemisel saab valida kuut tüüpi strateegiate hulgast ja neist igaühel on erinev fundamentaalse ja tehnilise analüüsi kasutamise osakaal. Neid nelja strateegiat kasutatakse enamasti online aktsiatega kauplemisel:

i. Päevakauplemise strateegiad

See on kauplemisstiil, mille puhul kauplejad ostavad ja müüvad aktsiaid ühe kauplemispäeva jooksul ning väljuvad päeva lõpuks, hoidmata ühtegi tehingut öö läbi avatuna. Tavaliselt kulutavad kauplejad otsuste tegemisele vähe aega. Admiralsi pakutaval platvormil MetaTrader saate vaadata 1-minutilist, 5-minutilist, 15-minutilist graafiku ajaraami ja veel paljusid teisi.

ii. Swing kauplemise strateegiad

Swing kauplemine iseloomustab strateegiat, mille puhul kauplejad hoiavad tehinguid avatuna mitu päeva või mõnikord isegi paar nädalat. Enamik swing kauplejaid kasutavad kombinatsiooni fundamentaalsest ja tehnilisest analüüsist, et teha kauplemisotsuseid, kuid nad toetuvad rohkem tehnilisele analüüsile ja tehniliste indikaatorite kasutamisele, näiteks on populaarne libisev keskmine, mis on online aktsiatega kauplejate poolt enim kasutatav kauplemisindikaator.

iii. Positsioonikauplemise strateegiad

Positsioonkauplemine on stiil, millega tegelevad kauplejad, kes hoiavad tehinguid avatuna nädalaid või kuid. Tavaliselt kasutavad positsioonkauplejad oma kauplemisotsuste tegemiseks pikemaajalisi graafikuid, näiteks päeva-, nädala- ja kuugraafikuid. Kuigi positsioonkauplejad kasutavad tehnilist analüüsi, et otsustada, millal tehinguid alustada ja lõpetada, kasutavad nad lisaks swing kauplejatest rohkem fundamentaalset analüüsi, kuna nad püüavad aktsiaid enda käes pikemat aega hoida.

iv. Investeerimise strateegiad

Investeerimisstrateegiatel on palju sarnasusi kauplemisstrateegiatega. Suurim erinevus on hoidmisperiood. Investorid soovivad tavaliselt aktsiaid hoida mitu kuud või isegi mitu aastat ja nad püüavad kasu teenida kapitali kasvust ja dividendide väljamaksetest. Dividendide väljamaksed on rahalised väljamaksed, mida mõned ettevõtted aktsionäridele pakuvad.

Aktsiahindade tehnilise analüüsi tegemiseks vajate ainult Admiralsi poolt tasuta pakutavat MetaTrader platvormi.

Kas teadsite, et pääsete Admiralsi MetaTrader 5 kauplemisplatvormile täiesti TASUTA? Klõpsake lihtsalt alloleval ribareklaamil ja laadige platvorm tasuta alla vaid mõne lihtsa sammuga!

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Fundamentaalsete analüüside tegemiseks peavad kauplejad oma teabe hankimiseks kasutama erinevaid veebisaite.

4. Kuidas valida parimat online aktsiatega kauplemise veebilehte

Kuna paljud erinevad veebilehed pakuvad kauplejatele erinevaid teenuseid, siis ei pruugi üks veebileht kõikidele sobida. Admiralsi veebilehelt võite leida mitmesuguseid alajotusi, mis võiksid teid aidata veebis aktsiatega kauplemisel. Üks selline veebileht on Premium Analytics.

Admiralsi Premium Analytics lehele pääsemiseks logige lihtsalt oma kontole avalehe kaudu sisse ja valige Analüütika vahekaardilt Premium Analytics, nagu on näidatud allpool:

Sisselogimisel saate otsida soovitud instrumenti või valida selle vasakul asuvast rippmenüüst. Allpool toodud näites oleme valinud AAPL, mis on Apple'i aktsiate sümbol:

Ekraanivaade Apple'i aktsiast Admirals Premium Analytics lehel.

Siin saate vaadata turu-uudiseid, pääseda juurde ettevõtte kalendritele ning lisaks saate soovi korral täiendada oma tehnilisi teadmisi. Admiralsi kodulehel on Analüütika lehel veel palju muid funktsioone, mis teid kauplemisel aitavad. Sealhulgas saate tutvuda fundamentaalse analüüsiga, tehnilise analüüsiga, külastada Kauplejate Blogi jne.

Nüüd, kui teil on rohkem teadmisi erinevatest kauplemisstrateegiatest, vaatame, kuidas veebis aktsiatega läbi meie platvormil kaubelda. Kui te pole veel Admiralsi pakutavat MetaTrader platvormi alla laadinud, saate seda teha siin, kuna järgmiste näidete tutvustamiseks võib osutuda kasulikuks see esmalt alla laadida.

Aktsiatega kauplemine algajatele: tehingusse sisenemine turuorderitega

Kui olete sisenemas turuorderiga, tähendab see aktsia ostu või müüki järgmise saadaoleva turuhinnaga. Kuna turuorderile ei määrata hinnaparameetreid, teostatakse teie order koheselt ja tavaliselt täidetakse väikeste tellimustena.

Turuorderite puhul ei pruugi hind, mida te maksate või müügi puhul teenite, olla sama, mis noteeriti sekundeid varem; seda seetõttu, et Bid ja Ask hinnad kõiguvad päeva lõikes pidevalt. Turuorderid sobivad nende aktsiate ostuks või müügiks, mille hinnakõikumised päevasiseselt ei ole suured, näiteks suured blue-chip aktsiad (väiksemate ettevõtete aktsiate hinnad on volatiilsemad).

Aktsiaturgudel kauplemine - näpunäited:

  • Turuorder sobib investoritele, kes soovivad aktsiad osta ja hoida ning ei hooli väikestest hinnamuutustest, kuid tahavad kindlad olla, et tehing on täielikult täide viidud.
  • Avage turuorder siis, kui turud on suletud. Siis käivitub teie order hinnaga, mis on börsi avamise hetkel.
  • Kontrollige oma maakleri tehingute täideviimise korda. Mõned soodsad maaklerid teostavad kõik kliendi tehingutaotlused korraga kas kauplemispäeva lõpus või kindlal nädalapäeval ja kellaajal.

Kui olete oma reaalse konto või demo kauplemiskonto avanud ja oma tasuta kauplemisplatvormi alla laadinud, saate alustada online aktsiatega kauplemist toimides järgnevalt:

  1. Avage MetaTraderi kauplemisplatvorm
  2. Turuvaatlusakna avamiseks valige platvormi ülaosas menüüst "View" või vajutage klaviatuuril "Ctrl + M". See avab vasakul servas sümbolite loendi.
  3. Paremklõpsake "Market Watch" aknal ja valige "Symbols" või vajutage klaviatuuril "Ctrl + U".
  4. Seejärel avaneb allpool näidatud aken, kus on kirjas kõik turud, kus saate kaubelda. Siit saate oma "Market Watch" aknasse lisada mitmesuguseid aktsiaid, valides vastava aktsia või riigi ja klõpsates "Show Symbol".

 

Admiralsi MetaTrader 5 kauplemisplatvormi näide, mis näitab "Symbols" akent.

NB! Selles artiklis esitatud finantsinstrumentide graafikud on illustratiivsed ja ei kujuta endast Admiralsi (CFD, ETF, aktsiad) pakutavate finantsinstrumentide ostmis- ega müüginõuandeid. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Pärast sümbolite aknas nupule "OK" vajutamist saate erinevaid instrumente vaadata "Market Watch" aknas. Ettevõtte aktsiahinna tabeli kuvamiseks vasakklõpsake ühel "Market Watch" aknas oleval aktsiasümbolil ja lohistage see tabeli piirkonda. Nüüd saate kauplemisakna avada:

  1. Paremklõpsake tabelil
  2. Valige "Trading"
  3. Valige "New Order" või vajutage klaviatuuril "F9"
  4. Kauplemisaken avaneb, et saaksite märkida sisenemishinna, stop-loss ja take-profit taseme ning aktsiatega kauplemise koguse (maht).

Admirals MetaTrader 5 kauplemisplatvormi näide kauplemisakna kohta.

NB! Selles artiklis esitatud finantsinstrumentide graafikud on illustratiivsed ja ei kujuta endast Admiralsi (CFD, ETF, aktsiad) pakutavate finantsinstrumentide ostmis- ega müüginõuandeid. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Aktsiatega kauplemine: Ootel korraldused

Kas teadsite, et Admiralsi kontoga saate veebis aktsiatega kaubeldes esitada ka ootel korraldusi? See tähendab, et saate anda maaklerile korralduse siseneda positsioonile, kui turuhind jõuab teie valitud hinnatasemeni.

Kui soovite kauplemisel hinna üle rohkem kontrolli omada, siis sel juhul on limiitorderite kasutamine õige valik. Oletame, et Apple´i aktsia hind on 100 dollarit, kuid teie arvates oleks õiglasem hind 95 dollarit. Teie limiitorder lubab maakleril order täide viia siis, kui Ask hind langeb soovitud tasemele.

Sell limiitorderi puhul viib maakler orderi täide siis, kui hind Bid hind on tõusnud seadistatud hinnatasemeni. Aktsiatega kauplemine limiitorderitega sobib hästi investoritele, kes ostavad ja müüvad väiksemate ettevõtete aktsiaid, kuna neil võivad esineda suuremad kursivahed, olenevalt investori tegevusest. Limiitorder on kasulik ka lühiajaliste turukõikumiste ajal või kui aktsia hind on orderi täideviimisest olulisem.

Limiitordereid mõjutavad ka järgmised tingimused:

  • AON - All Or None - order viiakse täide vaid juhul, kui kõik aktsiad, millega soovite kaubelda, on saadaval eelnevalt kindlaksmääratud hinnaga.
  • GFD - Good For Day - order aegub kauplemispäeva lõpus, isegi kui orderit ei viidud täide.
  • GTC - Good Till Cancelled - order kehtib nii kaua, kuni kaupleja selle tühistab või kui order ise aegub.

Limiitorder garanteerib, et kaupleja saab soovitud hinna, kuigi orderit ei pruugita täide viia. Limiirorderit rakendatakse tavaliselt FC-FS (First Come, First Served) põhimõttel ja ainult juhul, kui turuorderid on täidetud. Aktsia peaks jääma eelnevalt kindlaksmääratud parameetritesse, mida olete seadistanud piisavalt pikaks ajaks, et maakler saaks täita seda konkreetset orderit. Limiitorderite puhul võivad kauplejatele ja investoritele rakenduda komisjonitasud.

Limiitorderite puhul võivad komisjonitasud olla suuremad kui turuorderite puhul. Pidage meeles, et limiitorderit, mida ei viida täide korraga või ühe kauplemispäeva jooksul, võidakse täide viia järgnevatel päevadel. Tehingukulusid võetakse iga päev, kui toimub kauplemine. Kui aktsia hind ei jõua teie limiitorderis seadistatud tasemeni enne aegmustähtaja lõppu, jääb tehing tegemata.

Ootel korralduse esitamiseks võite lihtsalt avada tellimusakna ja valida "Pending Order"

 

Admirals MetaTrader 5 kauplemisplatvormi näide ootel korralduse kohta.

NB! Selles artiklis esitatud finantsinstrumentide graafikud on illustratiivsed ja ei kujuta endast Admiralsi (CFD, ETF, aktsiad) pakutavate finantsinstrumentide ostmis- ega müüginõuandeid. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Te võite määrata ka stop-loss korralduse ja võtta vastu kasumikorraldusi, kui teie tehing sisenemishinna saavutamisel realiseerub. Üks parimatest online aktsiatega kauplemise nõuannetest on alati kasutada stop-loss korraldust, mis sulgeb teie kahjumis tehingud teie valitud hinnatasemel. See võib aidata kahjusid minimeerida.

Kui olete stop-loss korralduse ja take-profit hinnataseme määranud, saate tabelis oma tellimuste taset vaadata nagu on näha allpool horisontaalsete punktiirjoonte näol:

 

Admirals MetaTrader 5 kauplemisplatvormi näide kaupleja tellimuste hinnatasemete kohta.

NB! Selles artiklis esitatud finantsinstrumentide graafikud on illustratiivsed ja ei kujuta endast Admiralsi (CFD, ETF, aktsiad) pakutavate finantsinstrumentide ostmis- ega müüginõuandeid. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Admirals MetaTrader 4 ja MetaTrader 5 kauplemisplatvormil kauplemise kohta lisateabe saamiseks vaadake allolevat videot:

Aktsiatega kauplemine - Mis on P/E suhtarv

Kui hinnata parimaid aktsiaid läbi aegade, tuleb vaadata, kas tegu on blue-chip ettevõtte aktsiaga ja võtta arvesse ettevõtte PE suhet (aktsia hinna ja kasumi suhe). Ettevõtted, kelle aktsiaid nimetatakse blue-chip aktsiateks, on stabiilsed, hästi toimivad ja toodavad head kasumit.

Hinna ja kasumi suhtarv näitab, mitu aastat kulub ettevõttel hinna tagasimaksmiseks. Näiteks ettevõte, kelle hinna ja kasumi suhe on 14, peab 14 aastat tulu teenima, et see võrduks ettevõtte väärtusega. Tulu on summa, mida ettevõte teenib ühe aastaga. Tavaliselt on see suhtarv 12-18 ja mida kõrgem number, seda ülehinnatum on aktsia hind hetke tuluga võrreldes. Majanduslanguse ajal võib PE suhe langeda alla 10.

Kauplejad peaksid tähelepanu pöörama üldisele positiivsele korrelatsioonile kõikide aktsiaindeksite vahel, aga ka negatiivsele korrelatsioonile keskpangade, näiteks Euroopa Keskpanga või Föderaalreservpanga ja DAX30 või SP500 vahel. Kui FED näitab suurt volatiilsust või intressimäära tõusu, tähendab see seda, et investorid võivad alustada oma raha investeerimist võlakirjadesse või fikseeritud tuludesse kõrgema tootluse saamiseks kui varem, mis toob kaasa investorite lahkumise riskantsematest varadest, nagu näiteks aksiaturud.

Algajast meistriks

Õpi 20 päevaga kauplema - alates seadistustest kuni tehingute täitmiseni

 

Aktsiatega kauplemine - hinna mõjutegurid

Lisaks keskpanga sekkumistele võib mõnikord ka ilmastik mõjutada toorainete (nisu, mais, kaer) saagikust, ka loomakarja kaalu vähesemal määral. Teisi tooraineid, näiteks nafta ja metallid, mõjutavad tootmistsükli erinevad faasid ja hetkenõudlus toodete järgi.

Mitteväärismetallide (näiteks vask) nõudlus oleneb nõudlusest elektroonika, autode ja ehituse järele; teised metallid, näiteks raud, on peamiselt seotud ehitusega. Metallide ja toorainete madalamate hindadega võib kaevandamine väheneda, mis võib tulevikus kaasa tuua pakkumise puudujäägi ja seetõttu mõjutab hindasid hiljem. Kõrgmemad hinnad võivad aga kaasa tuua rohkem kaevandamist ja arendamist ning viia pakkumise suurenemiseni. Nafta ja gaasi nõudlus sõltub sõidukite kasutusstatistikast ja küttest. Lisaks võib nafta ja gaasi pakkumist tulevikus mõjutada ebastabiilne olukord Kesk-Idas, kui hinnad tõusevad sõja või ebakindla geopoliitilise olukorra tõttu.

Üheks aktsiate hinna mõjuteguriks on majanduskriis. Vaadake allpool olevat videot, et teada saada, kuidas kaubelda kriisi ajal.

Kuidas osta aktsiaid - parimad aktsiad läbi aegade

  • Coca-Cola (NASDAQ: KO)

Coca-Cola on läbi aegade üks edukaimaid aktsiaid tänu mitmetele konkurentsieelistele., Brändist on saanud maailma üks tuntumaid kaubamärke ja seda peamiselt tänu läbimõeldud reklaamile aga ka unikaalsele retseptile. Coca-Cola kasutas sama strateegiat ka tuntud brändidele Sprite ja Fanta ning ka hiljuti omandatud Vitamin Waterile.

  • Altria (NASDAQ: MO)

Marlboro emaettevõttel, Altrial, on ette näidata sarnane edu Coca-Colale. Marlboro on tänapäeval maailma populaarseim sigaretibränd, müües eelmisel aastal 472 triljonit sigaretti. Peamise konkurendi Lucky Strike (British American Tobacco omand) müüginumber oli samal ajal 107 triljonit. Ainuüksi Ameerika Ühendriikides on Marlboro müüginumbrid suuremad kui kõikide peamiste konkurentide müüginumbrid kokku.

See on olnud parim aktsiaturg üle 50 aasta (kui arvestada ka reinvesteeritud dividende). Altriasse investeeritud dollar 1968. aastal oleks 2015. aastal olnud väärt 6,638 dollarit; dividende reinvesteerides oleks kogutootlus olnud 663,7% või 20,6% aastas. Tubaka sõltuvusttekitava omaduse tõttu on Altria nii tulus, et isegi hoolimata suitsetamise vähenemisest on ettevõtte oma hindasid tõstes kasvanud.

  • Amazon.com (NASDAQ: AMZN)

Tehnoloogiafirma on oma edu välja teeninud tänu e-kaubandusele, pilveandmetöötlusele, Kindle e-raamatutele, e-lugeritele, häälaktiveerimise tehnoloogiatele Alexa ja Echoga. Sarnaselt Altriale ja Coca-Colale on Amazon üles ehitanud globaalses brändi, mis on tuntud madalate hindade ja hea klienditeeninduse poolest. Amazoni edu näitab, kuidas saab kasvav ettevõte kiiresti areneval turul luua aktsionäridele suurepärast tootlust. Palju sarnaseid tehnoloogiasektori ettevõtteid, sealhulgas Netflix, Apple, Alphabet ja Facebook, on teeninud head tootlust, kuid Amazon on neist kõige edukam. Investorid näevad selle konkurentsieeliseid, kiiret kasvu ja oskust siseneda uutele turgudele.

Aktsiatega kauplemine - 5 parimat aktsiat viimase 20 aasta jooksul

Viimase kahekümne aasta jooksul on mitmeid ettevõtlussektorid ja tööstused jõudnud uute tasemeteni, peamiselt ühinemiste ja ülevõtmiste teel. Kaks kõige tähelepanuväärsemat valdkonda on biotehnoloogia ja tehnoloogia, mis on viimase kahekümne aasta jooksul märkimisväärselt kasvanud. Siin on nimekiri viiest kõige suurema tootlusega aktsiast.

  • Celgene (NASDAQ: CELG)

Celgene Corporation on üks maailma suurimaid biotehnoloogiafirmasid, mille turukapitalisatsioon on 61,586 USA dollarit. CELG aktsia hind oli 2016. aasta veebruaris väärt 99,59 USD, kuid peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti (ehk tükeldamist) 1996. aastal oli aktsia hind vaid 70 senti. Arvestades ka lisarakendustest saadud tulusid, teeb see tootluseks 28,1%. Ettevõtte müüb populaarseid ravimeid nagu näiteks Revlimid ja Thalomid. Teadus- ja arendustegevuse ning omandamiste abil on ettevõtte ehitanud üles suure ravimiportfelli. Lisaks müügitulule teenib ettevõte osade toodete pealt ka litsentsitasusid.

  • Apple (NASDAQ: AAPL)

Hiiglaslik arvutiettevõtte Apple kasvas algselt 1970ndatel ja 1980ndatel. 1996. aastal tabas Apple'it märkimisväärne langus. Ettevõtte aktsia oli peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti väärt vaid 91 senti. Peale populaarseimate toodete (MacBook, iPhone, iPad, iOS) ümberkujundust ja efektiivset turundust ning AppStore ja iTuneti loomist kasvas aktsia hind 2016. aastaks 93,99 USA dollarini. 2018. aasta septembris on aktsia hind kasvanud juba lausa 221,14 dollarini, olles üks tulusamaid dividendiaktsiaid.

  • Alphabet (NASDAQ:GOOG)

Google omanik Alphabet on tänapäeval üks suurimaid olemasolevaid ettevõtteid turukapitalisatsiooniga 1,05 trijonit dollarit. See on interneti otsingumootorite turuliider. Google on lisanud oma portfelli mitmeid tooteid, näiteks Android OS, mis on üks maailma populaarseimaid mobiilseid operatsioonisüsteeme. Aktsiate esmase pakkumise ajal 2004. aastal, kui toimus aktsiate split ja dividendide jagamine, oli aktsia hind 50,22 USD. 2016. aastal oli aktsia hind 706,36 USD, mis tõi aastatootluseks 25,6, tõstes Google üheks edukaimaks aktsiaks läbi aegade.

  • Gilead Sciences (NASDAQ: GILD)

1996. aasta veebruaris oli Gilead Sciences aktsia hinnaks 1,10 USD (peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti). Veebruaris 2016 oli aktsia hind 87,36 USD. Nende ulatuslik ravimiportfell on üles ehitatud sisemiste uurimistööde ja erinevate omandamiste abil. Tänaseks on ettevõte üks suurimaid biotehnoloogia ettevõtteid maailmas, mille populaarseimad tooted on Altripla, Sovaldi, Truvada ja Harvoni.

  • Microsoft (NASDAQ: MSFT)

1975. aastal asutasid nüüdseks tuntuks saanud Bill Gates ja tema sõber Paul Allen arvutifirma nimega Microsoft. Kümme aastat hiljem oli maailm tunnistajaks esimese operatsioonisüsteemi - Windows - sünnile (1985). Vaid aasta hiljem kasvas Microsofti aktsia hind 21 USA dollarile, mis vastab 6 sendile aktsia kohta, kui arvestada dividende jaotust ja aktsiate splitti. Ettevõtte tegi revolutsiooni digitaal-ja arvutitööstuses. Microsofti aktsia on alates 2015. aastast kasvanud 116%.

Aktsiatega kauplemine - Aktsia vs. Aktsia CFD-d - erinevused kauplemisel

Aktsia CFD kauplemine jäljendab aktsiatega kauplemist, kuid erinevalt ettevõtte aktsia omamisest ei oma te hinnavahelepingute puhul alusvara. Kauplemine aktsiate CFD-dega on heaks alternatiiviks aktsiatega kauplemisele. CFD-de ehk hinnavahelepingute puhul sõlmite lepingu avamisel ja sulgemisel kokkuleppe vara väärtuse erinevuses. Täpsemalt on CFD-de olemus lahti kirjutatud artiklis hinnavahelepingute selgitus.

Üks peamisi erinevusi CFD pika positsiooni avamise (ostmine) ja väärtpaberi ostu vahel on kõrgema võimenduse kasutamise võimalus. Hinnavahelepingutega kauplemine toimub tagatisega, mis tähendab, et võrdväärse aktsiapositsiooni soetamiseks ei ole tarvis maksta täielikku turuhinda. See võimaldab kauplejatel avada suuremaid positsioone, kui nende kapital muidu võimaldaks. Samas on olemas ka võimedusega aktsiakauplemine võimalus madalama võimendusega.

CFD-d on võimendusega finantsinstrumendid. Kusjuures kauplejad saavad ka aktsiaid kaubelda võimendusega. Võimendatud tooted võimaldavad kauplejatel kaubelda oma maakleri juures suuremaid positsioone. Mis puudutab võimendusega aktsiatega kauplemist, siis on oluline teada, et peale tehingu avamist on teil vaja teha sissemakse ainult teatud protsendi ulatuses oma positsiooni väärtusest.

Võimenduse tulemuseks võib olla täiendava tulu teenimine - juhul kui turg liigub teile sobivas suunas. Samuti eksisteerib risk suurema kahjumi tekkimise osas. Näiteks kui positsioon ei liigu aktsia CFD-dega MetaTrader 5 kauplemisplatvormil kaubeldes teie jaoks sobivas suunas. Kauplemine aktsia CFD-dega võiks toimuda riskijuhtimise põhimõtete kasutamisega, et oleksite kursis kaasnevate riskidega ja oskaksite neid vastavalt hallata.

Aktsiatega kauplemine - Aktsia vs. Aktsia CFD-d - võimendus

CFD-d on finantsvõimendusega tooted, mistõttu kauplejatel on aktsiatega kauplemiseks võimendust kasutada. Finantsvõimendusega tooted võimaldavad kauplejatel suurendada alusvaraga seotud riskipositsiooni tänu oma maaklerile pakutavale võimendusele.

Finantsvõimendusega kauplemise puhul on oluline teada, et kui avate positsiooni, peate sissemakseks tegema ainult teatava protsendi tehingu väärtusest. Me nimetame seda tagatiseks. Teie sissemakse sõltub tavaliselt hinnavahelepingu positsiooni väärtusest.

Finantsvõimendus võib tuua lisakasu, kui turg liigub teie jaoks soodsas suunas. Kuid on ka oht, et kaotused suurenevad, kui positsioon liigub teile ebasobivas suunas.

See oleks üks põhilistest erinevustest aktsiate ja aktsiate hinnavahelepingute vahel.

Te võite kaubelda CFDdega MetaTrader 4 (MT4) ja MetaTrader 5 (MT5) platvormidel. Hinnavahelepingutega kauplemisel on soovitatav kasutada riskijuhtimist ning olla teadlik kauplemisega kaasnevatest riskidest ja neid riske vastavalt juhtida.

Vaadake meie videot sellest, kuidas kasutada aktsiate kauplemisel fundamentaalset ja tehnilist analüüsi.

Aktsiatega kauplemine - Aktsia või aktsia CFD kauplemine: peamised erinevused

Aktsiate ja aktsia CFD-de kauplemine erineb mitmete nüansside poolest:

  • Aktsia CFD-dega saab kaubelda nii lühikest kui pikka positsiooni (osta või müüa). Lühikeseks minnes ei pea te omama alusvara.
  • Kaupleja ei oma CFD aluseks olevat vara, vaid teeb CFD maakleriga kokkuleppe vahetada lepingu hinna erinevus avamis- ja sulgemishinna vahel;
  • Vastupidiselt alusvara omamisele kaubeldakse CFD-sid tagatisega, mis tähendab, et maakleri kaudu tehakse esialgne sissemakse, mis võimaldab investoril osta või müüa teatud arv CFD-sid vastavalt olemasolevale tagatisele. Üldiselt saab kasutada kõrgemat võimendust kui aktsiate ostmisel.

Reeglina on üks CFD võrdne ühe aktsiaga, kuid hinnavahelepingu puhul nõuab teie maakler lepingu väikese protsendi ulatuses tagatist (5-25%). Oletame, et te ostate viis kvaliteetaktsiat, näiteks Google Corporationi oma, makstes ühe aktsia eest 400 dollarit. See teeks teie investeeritavaks summaks 2000 dollarit (5 x 400). Kui te oleksite ostnud viis Google CFD-d 400 dollari eest ja tagatisnõue oleks olnud 5%, oleks teie investeering pidanud olema 100 dollarit ja teile oleks jäänud alles rohkem raha teiste investeeringute jaoks.

Võimendusest tingituna on kauplemine aktsiate CFD -ga 20 korda efektiivsem võrreldes aktsiatega kauplemisega. Kuna CFD-dega kaubeldakse tagatisega, tähendab see, et teie maakler laenab teile tehingu jaoks ülejäänud rahasumma. See omakorda tähendab, et aktsia CFD tehing toob kaasa finantstasud positsioonide üle öö lahti hoidmise eest. Aktsiate omamise puhul taolist finantskulu ei ole, kuna te kasutate enda kapitali. Tavaliselt arvestatakse CFD positsiooni turuhinnast intressi, mille määra kehtestab CFD maakler.

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

 

Võimendusega kauplemise puhul on miinuspool see, et riskite kaotada rohkem kui esialgne sissemakse. Aktsiate puhul võite samuti kaotada täielikult oma esialgse sissemakse, kui ettevõte muutub maksejõuetuks ja likvideeritakse - isegi sel juhul ei kaota te rohkem kui teie esialgne investeering.

Lõpuks, ja see on oluline erinevus aktsiate ja aktsiatega seotud hinnavahelepingute vahel, on teil ettevõtte aktsiate omandamisel täiendavad õigused (kuid te peate arvesse võtma eri liiki aktsiaid), näiteks hääleõigus äriühingu põhiotsustes.

Näiteks kui opereerite CFD-dega Microsoftis või Volkswagenis, kasutate te sisendhinna ja väljumishinna vahet. Kuna Microsoftil ega Volkswagenil ei ole füüsilisi aktsiaid, spekuleerite ainult selle üle, kas hind liigub teatud suunas.

Hinnavahelepingud viitavad ainult hinnamuutustele, ei midagi enamat ja leping on sõlmitud teie hinnavahelepingut pakkuva maakleriga.

Lõpetuseks veel üks oluline erinevus aktsiate ja aktsiate CFD-de puhul: ettevõtte aktsiate omandamisel saate täiendavate õiguste osaliseks, näiteks hääleõigus ettevõtte olulisemate otsuste vastuvõtmisel. Kauplemine aktsiate CFD-dega teile seda võimalust ei paku.

Näiteks, kui te kauplete Microsofti või Volkswageni aktsia CFD-ga, kauplete hinnaerinevust sisenemishinna ja sulgemishinna vahel. Kuna te ei oma Microsofti ega Volkswageni aktsiaid, spekuleerite te nende hinna muutusega teatud suunas. CFD-d on seotud vaid hinnaliikumistega ja kokkuleppega teie ja teie aktsia CFD maakleriga.

Kuidas osta aktsiaid? Miks alustada aktsiatega kauplemist koos Admiralsiga?

Siin on kirjas vaid mõned põhjused paljudest, miks peaksite kaaluma veebis aktsiatega kauplemist Admiralsiga:

  • Te saate kaubelda arenenud, usaldusväärses ja kõrgelt reguleeritud ettevõttes, mille hulka kuuluvad ka Ühendkuningriigi finantsjärelvalve ameti regulatsioonid.
  • Võimalus kasutada negatiivse kontojäägi kaitse poliitikat, et kaitsta ennast turu suurte liikumiste eest.
  • Juurdepääs kiireimale ja populaarseimale online aktsiatega kauplemise tarkvarale (MetaTrader), mida saate kasutada PC, Mac, Web, Android ja iOS süsteemides.
  • Võimalus kasutada mitut tüüpi kauplemis- ja investeerimiskontosid, näiteks Invest.MT5iga saate osta noteeritud ettevõtete aktsiaid 15 börsilt üle maailma ning luua passiivse sissetuleku dividendidelt väljamakseid kogudes.
  • Avada konto CFD-ga (hinnavaheleping, Contract for Difference) kauplemiseks, et saada potentsiaalset kasu tõusvatest ja langevatest turgudest, samuti on olemas finantsvõimendus Professionaalstele kauplejatele 1:500 ja kuni 1:30 tavaklientidele.
  • Võimalus kaubelda maakleriga, kes pakub turul kõige madalamaid ja läbipaistvamaid maakleritasusid.

Kas teadsite, et saate mõnda neist funktsioonidest proovida, avades TASUTA Admiralsi online aktsiatega kauplemise demokonto? Seda tüüpi konto võimaldab teil kaubelda riskivabas keskkonnas seni, kuni olete valmis reaalset kauplemiskontot kasutama.

Oma tasuta online aktsiatega kauplemise demokonto avamiseks klõpsake lihtsalt alloleval ribareklaamil:

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

 

Lugege lisaks Forexi kauplemisega seotud artikleid

Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki