Aktsiatesse investeerimine - kuidas alustada

Admirals
10 min lugemine

Käesolev artikkel on lihtne aktsiatega kauplemise õpetus, mis katab mitmeid teemasid aktsiaturgudel kauplemise kohta. Lugege, kuidas alustada investeerimist aktsiatesse, millised on parimad aktsiad teie investeeringute jaoks, kuidas teostada turu- ja limiitordereid; millised on parimad aktsiad läbi aegade ja palju muud.

Aktsiatesse investeerimine - Kuidas osta aktsiaid Admiralsis:

  1. Avage Trade.MT4 kauplemiskonto
  2. MetaTrader 4 (MT4) kauplemisplatvormi jaoks valige konto Trade.MT4
  3. MetaTrader 5 (MT5) platvormi jaoks valige Trade.MT5 või Invest.MT5
  4. Valige aktsiad
  5. Otsige ettevõtteid, kellel on pikaajaline kasvupotentsiaal
  6. Vastavalt eelarvele otsustage, mitu aktsiat soovite osta
  7. Valige orderi tüüp. Enamjuhtudel valige "market" või "limit".

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Juhime tähelepanu, et aktsiatesse investeerimine toimub Admiralsis ainult Invest.MT5 kontol. Kõik teised Admiralsi kauplemiskontod pakuvad kauplemist hinnavahelepingute ehk CFD-dega. Trade.MT5 ja Trade.MT4 kontodel saab kaubelda ka aktsiate CFD-dega.

Aktsiatesse investeerimine - valige välja aktsiad

Peale registreerumist ja konto rahastamist alustage aktsiate valimist. Hea on alustada nende ettevõtete tutvumisega, kelle tooteid/teenuseid te tarbite ja tunnete. Suur kogus erinevaid andmeid ja info reaalajas turukõikumiste kohta võivad teid segadusse ajada, seega tehke enda jaoks protsess lihtsamaks ja otsige ettevõtteid, keda te juba tunnete.

Üks parimaid investoreid läbi aegade, Warren Buffett, on öelnud: "Osta ettevõtet põhjusel, et soovid seda omada, mitte seepärast, et ootad aktsia hinna tõusu". Lugege ettevõtte aastaaruannet ja juhtkonna kirja aktsionäridele, mis annavad piisavalt infot ettevõtte toimimise ja tulevikuplaanide kohta.

Lisaks leiate ettevõtte hindamiseks analüütilisi vahendeid maakleri kodulehelt, näiteks viimased uudised ja kvartaliaruanded jm. Paljud maaklerid pakuvad ka artikleid ja juhendeid või seminare nende vahendite tundmaõppimiseks ja mõistmiseks.

Aktsiatesse investeerimine - Tehke kindlaks, kas aktsiatesse investeerimine on teie jaoks

Aktsiaturgudel kauplemine ja aktsiatesse investeerimine võiks alata väikeste summadega. Tehke alguses väike ost, et saaksite börsil noteeritud ettevõtte aktsia omamise tunnetuse ja teadmise, kas te suudate pikemaajalise kasumi teenimise eesmärgil taluda väikeseid kaotusi ilma liigse stressita. Hiljem, kui investeerimine aktsiatesse väikeste summadega on teile juba tuttavam, võite edasi liikuda suuremate summade investeerimise juurde.

Kuidas investeerida aktsiatesse - aktsiatesse investeerimine turuorderitega

Kui olete sisenemas turuorderiga, tähendab see aktsia ostu või müüki järgmise saadaoleva turuhinnaga. Kuna turuorderile ei määrata hinnaparameetreid, teostatakse teie order koheselt ja tavaliselt täidetakse väikeste tellimustena.

Turuorderite puhul ei pruugi hind, mida te maksate või müügi puhul teenite, olla sama, mis noteeriti sekundeid varem; seda seetõttu, et Bid ja Ask hinnad kõiguvad päeva lõikes pidevalt. Turuorderid sobivad nende aktsiate ostuks või müügiks, mille hinnakõikumised päevasiseselt ei ole suured, näiteks suured blue-chip aktsiad (väiksemate ettevõtete aktsiate hinnad on volatiilsemad).

Aktsiaturgudel kauplemine - näpunäited:

  • Turuorder sobib investoritele, kes soovivad aktsiad osta ja hoida ning ei hooli väikestest hinnamuutustest, kuid tahavad kindlad olla, et tehing on täielikult täide viidud.
  • Avage turuorder siis, kui turud on suletud. Siis käivitub teie order hinnaga, mis on börsi avamise hetkel.
  • Kontrollige oma maakleri tehingute täideviimise korda. Mõned soodsad maaklerid teostavad kõik kliendi tehingutaotlused korraga kas kauplemispäeva lõpus või kindlal nädalapäeval ja kellaajal.

Kauple Forexil ja CFD-dega

Kauple üle 40 valuutapaari CFD-dega 24/5

 

Investeerimine aktsiatesse - Kuidas investeerida aktsiatesse limiitorderitega

Kui soovite kauplemisel hinna üle rohkem kontrolli omada, siis sel juhul on limiitorderite kasutamine õige valik. Oletame, et Apple´i aktsia hind on 100 dollarit, kuid teie arvates oleks õiglasem hind 95 dollarit. Teie limiitorder lubab maakleril order täide viia siis, kui Ask hind langeb soovitud tasemele.

Sell limiitorderi puhul viib maakler orderi täide siis, kui hind Bid hind on tõusnud seadistatud hinnatasemeni. Aktsiatega kauplemine limiitorderitega sobib hästi investoritele, kes ostavad ja müüvad väiksemate ettevõtete aktsiaid, kuna neil võivad esineda suuremad kursivahed, olenevalt investori tegevusest. Limiitorder on kasulik ka lühiajaliste turukõikumiste ajal või kui aktsia hind on orderi täideviimisest olulisem.

Limiitordereid mõjutavad ka järgmised tingimused:

  • AON - All Or None - order viiakse täide vaid juhul, kui kõik aktsiad, millega soovite kaubelda, on saadaval eelnevalt kindlaksmääratud hinnaga.
  • GFD - Good For Day - order aegub kauplemispäeva lõpus, isegi kui orderit ei viidud täide.
  • GTC - Good Till Cancelled - order kehtib nii kaua, kuni kaupleja selle tühistab või kui order ise aegub.

Limiitorder garanteerib, et kaupleja saab soovitud hinna, kuigi orderit ei pruugita täide viia. Limiirorderit rakendatakse tavaliselt FC-FS (First Come, First Served) põhimõttel ja ainult juhul, kui turuorderid on täidetud. Aktsia peaks jääma eelnevalt kindlaksmääratud parameetritesse, mida olete seadistanud piisavalt pikaks ajaks, et maakler saaks täita seda konkreetset orderit. Limiitorderite puhul võivad kauplejatele ja investoritele rakenduda komisjonitasud.

Limiitorderite puhul võivad komisjonitasud olla suuremad kui turuorderite puhul. Pidage meeles, et limiitorderit, mida ei viida täide korraga või ühe kauplemispäeva jooksul, võidakse täide viia järgnevatel päevadel. Tehingukulusid võetakse iga päev, kui toimub kauplemine. Kui aktsia hind ei jõua teie limiitorderis seadistatud tasemeni enne aegmustähtaja lõppu, jääb tehing tegemata.

Investeerimine aktsiatesse - Aktsiatega kauplemise õpetus - Mis on P/E suhtarv

Kui hinnata parimaid aktsiaid läbi aegade, tuleb vaadata, kas tegu on blue-chip ettevõtteaktsiaga ja võtta arvesse ettevõtte PE suhet (aktsia hinna ja kasumi suhe). Ettevõtted, kelle aktsiaid nimetatakse blue-chip aktsiateks, on stabiilsed, hästi toimivad ja toodavad head kasumit.

Hinna ja kasumi suhtarv näitab, mitu aastat kulub ettevõttel hinna tagasimaksmiseks. Näiteks ettevõte, kelle hinna ja kasumi suhe on 14, peab 14 aastat tulu teenima, et see võrduks ettevõtte väärtusega. Tulu on summa, mida ettevõte teenib ühe aastaga. Tavaliselt on see suhtarv 12-18 ja mida kõrgem number, seda ülehinnatum on aktsia hind hetke tuluga võrreldes. Majanduslanguse ajal võib PE suhe langeda alla 10.

Kauplejad peaksid tähelepanu pöörama üldisele positiivsele korrelatsioonile kõikide aktsiaindeksite vahel, aga ka negatiivsele korrelatsioonile keskpangade, näiteks Euroopa Keskpanga või Föderaalreservpanga ja DAX30 või SP500 vahel. Kui FED näitab suurt volatiilsust või intressimäära tõusu, tähendab see seda, et investorid võivad alustada oma raha investeerimist võlakirjadesse või fikseeritud tuludesse kõrgema tootluse saamiseks kui varem, mis toob kaasa investorite lahkumise riskantsematest varadest, nagu näiteks aksiaturud.
Kui soovite kauplemise kohta rohkem teada saada, võtke osa meie Algajast Meistriks koolitustesarjast, klikates allolevale ribareklaamile.

Algajast meistriks

Õpi 20 päevaga kauplema - alates seadistustest kuni tehingute täitmiseni

 

Investeerimine aktsiatesse - aktsiate hinna mõjutegurid

Lisaks keskpanga sekkumistele võib mõnikord ka ilmastik mõjutada toorainete (nisu, mais, kaer) saagikust, ka loomakarja kaalu vähesemal määral. Teisi tooraineid, näiteks nafta ja metallid, mõjutavad tootmistsükli erinevad faasid ja hetkenõudlus toodete järgi.

Mitteväärismetallide (näiteks vask) nõudlus oleneb nõudlusest elektroonika, autode ja ehituse järele; teised metallid, näiteks raud, on peamiselt seotud ehitusega. Metallide ja toorainete madalamate hindadega võib kaevandamine väheneda, mis võib tulevikus kaasa tuua pakkumise puudujäägi ja seetõttu mõjutab hindasid hiljem. Kõrgmemad hinnad võivad aga kaasa tuua rohkem kaevandamist ja arendamist ning viia pakkumise suurenemiseni. Nafta ja gaasi nõudlus sõltub sõidukite kasutusstatistikast ja küttest. Lisaks võib nafta ja gaasi pakkumist tulevikus mõjutada ebastabiilne olukord Kesk-Idas, kui hinnad tõusevad sõja või ebakindla geopoliitilise olukorra tõttu.

Investeerimine aktsiatesse - parimad aktsiad läbi aegade

  • Coca-Cola (NASDAQ: KO)

Coca-Cola on läbi aegade üks edukaimaid aktsiaid tänu mitmetele konkurentsieelistele., Brändist on saanud maailma üks tuntumaid kaubamärke ja seda peamiselt tänu läbimõeldud reklaamile aga ka unikaalsele retseptile. Coca-Cola kasutas sama strateegiat ka tuntud brändidele Sprite ja Fanta ning ka hiljuti omandatud Vitamin Waterile.

  • Altria (NASDAQ: MO)

Marlboro emaettevõttel, Altrial, on ette näidata sarnane edu Coca-Colale. Marlboro on tänapäeval maailma populaarseim sigaretibränd, müües eelmisel aastal 472 triljonit sigaretti. Peamise konkurendi Lucky Strike (British American Tobacco omand) müüginumber oli samal ajal 107 triljonit. Ainuüksi Ameerika Ühendriikides on Marlboro müüginumbrid suuremad kui kõikide peamiste konkurentide müüginumbrid kokku.

See on olnud parim aktsiaturg üle 50 aasta (kui arvestada ka reinvesteeritud dividende). Altriasse investeeritud dollar 1968. aastal oleks 2015. aastal olnud väärt 6,638 dollarit; dividende reinvesteerides oleks kogutootlus olnud 663,7% või 20,6% aastas. Tubaka sõltuvusttekitava omaduse tõttu on Altria nii tulus, et isegi hoolimata suitsetamise vähenemisest on ettevõtte oma hindasid tõstes kasvanud.

  • Amazon.com (NASDAQ: AMZN)

Tehnoloogiafirma on oma edu välja teeninud tänu e-kaubandusele, pilveandmetöötlusele, Kindle e-raamatutele, e-lugeritele, häälaktiveerimise tehnoloogiatele Alexa ja Echoga. Sarnaselt Altriale ja Coca-Colale on Amazon üles ehitanud globaalses brändi, mis on tuntud madalate hindade ja hea klienditeeninduse poolest. Amazoni edu näitab, kuidas saab kasvav ettevõte kiiresti areneval turul luua aktsionäridele suurepärast tootlust. Palju sarnaseid tehnoloogiasektori ettevõtteid, sealhulgas Netflix, Apple, Alphabet ja Facebook, on teeninud head tootlust, kuid Amazon on neist kõige edukam. Investorid näevad selle konkurentsieeliseid, kiiret kasvu ja oskust siseneda uutele turgudele.

Investeerimine aktsiatesse - 5 parimat aktsiat viimase 20 aasta jooksul

Viimase kahekümne aasta jooksul on mitmeid ettevõtlussektorid ja tööstused jõudnud uute tasemeteni, peamiselt ühinemiste ja ülevõtmiste teel. Kaks kõige tähelepanuväärsemat valdkonda on biotehnoloogia ja tehnoloogia, mis on viimase kahekümne aasta jooksul märkimisväärselt kasvanud. Siin on nimekiri viiest kõige suurema tootlusega aktsiast.

  • Celgene (NASDAQ: CELG)

Celgene Corporation on üks maailma suurimaid biotehnoloogiafirmasid, mille turukapitalisatsioon on 61,586 USA dollarit. CELG aktsia hind oli 2016. aasta veebruaris väärt 99,59 USD, kuid peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti (ehk tükeldamist) 1996. aastal oli aktsia hind vaid 70 senti. Arvestades ka lisarakendustest saadud tulusid, teeb see tootluseks 28,1%. Ettevõtte müüb populaarseid ravimeid nagu näiteks Revlimid ja Thalomid. Teadus- ja arendustegevuse ning omandamiste abil on ettevõtte ehitanud üles suure ravimiportfelli. Lisaks müügitulule teenib ettevõte osade toodete pealt ka litsentsitasusid.

  • Apple (NASDAQ: AAPL)

Hiiglaslik arvutiettevõtte Apple kasvas algselt 1970ndatel ja 1980ndatel. 1996. aastal tabas Apple'it märkimisväärne langus. Ettevõtte aktsia oli peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti väärt vaid 91 senti. Peale populaarseimate toodete (MacBook, iPhone, iPad, iOS) ümberkujundust ja efektiivset turundust ning AppStore ja iTuneti loomist kasvas aktsia hind 2016. aastaks 93,99 USA dollarini. 2018. aasta septembris on aktsia hind kasvanud juba lausa 221,14 dollarini, olles üks tulusamaid dividendiaktsiaid.

  • Alphabet (NASDAQ:GOOG)

Google omanik Alphabet on tänapäeval üks suurimaid olemasolevaid ettevõtteid turukapitalisatsiooniga 1,05 trijonit dollarit. See on interneti otsingumootorite turuliider. Google on lisanud oma portfelli mitmeid tooteid, näiteks Android OS, mis on üks maailma populaarseimaid mobiilseid operatsioonisüsteeme. Aktsiate esmase pakkumise ajal 2004. aastal, kui toimus aktsiate split ja dividendide jagamine, oli aktsia hind 50,22 USD. 2016. aastal oli aktsia hind 706,36 USD, mis tõi aastatootluseks 25,6, tõstes Google üheks edukaimaks aktsiaks läbi aegade.

  • Gilead Sciences (NASDAQ: GILD)

1996. aasta veebruaris oli Gilead Sciences aktsia hinnaks 1,10 USD (peale dividendide jaotust ja aktsiate splitti). Veebruaris 2016 oli aktsia hind 87,36 USD. Nende ulatuslik ravimiportfell on üles ehitatud sisemiste uurimistööde ja erinevate omandamiste abil. Tänaseks on ettevõte üks suurimaid biotehnoloogia ettevõtteid maailmas, mille populaarseimad tooted on Altripla, Sovaldi, Truvada ja Harvoni.

  • Microsoft (NASDAQ: MSFT)

1975. aastal asutasid nüüdseks tuntuks saanud Bill Gates ja tema sõber Paul Allen arvutifirma nimega Microsoft. Kümme aastat hiljem oli maailm tunnistajaks esimese operatsioonisüsteemi - Windows - sünnile (1985). Vaid aasta hiljem kasvas Microsofti aktsia hind 21 USA dollarile, mis vastab 6 sendile aktsia kohta, kui arvestada dividende jaotust ja aktsiate splitti. Ettevõtte tegi revolutsiooni digitaal-ja arvutitööstuses. Microsofti aktsia on alates 2015. aastast kasvanud 116%.

Investeerimine aktsiatesse - kokkuvõte

Loodetavasti oli see artikkel teile abiks ning saite aimduse, kuidas alustada investeerimist aktsiatesse ning mis võiksid olla aktsiad mida osta 2019. aastal. Aktsiatega kauplemise õpetus on teoreetiline tarkus, kuid kui soovite päriselt teada, kuidas toimub aktsaturgudel kauplemine, soovitame seda proovida riskivabal tasuta demokontol. Admiralsi demokontol kaubeldes saate parema aimduse, kuidas aktsiaturud toimivad, kuidas ordereid seadistada ning kuidas aktsiatega raha teenida.

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

 

Investeerimine aktsiatesse - lugege lisaks

Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki