Alahinnatud aktsiad - kuidas neid leida?

Carolina Caro Mora
14 min lugemine

Mis on alahinnatud aktsiad? Need on börsiettevõtete aktsiad, mille hind on madalam sektori või sarnaste ettevõtete seas õiglaseks peetavast, pakkudes kasvupotentsiaali.

Alahinnatud aktsiate leidmiseks on erinevaid viise, mis üldiselt kombineerivad fundamentaalset ja tehnilist analüüsi.

Suhtarvud, nagu PER, PVC või ROE, võivad vihjata, kas aktsia on alahinnatud ja võib tõusta.

Analüüsime kolme alahinnatud aktsiat, millesse 2024. aastal investeerimist kaaluda.

Mis on alahinnatud aktsiad?

Alahinnatud aktsiad on sellise börsiettevõtte aktsiad, mille hind on madalam kui nende "õiglaseks" peetav väärtus. Tõenäoliselt mõtlete sellele, kuidas ettevõte sellisesse olukorda võib üldse kunagi jõuda, sest suurte riskimaandamisfondide haldurid ja investorid, kellel on sel teemal palju kogemusi, ostavad kiiresti alahinnatud aktsiad endale. Reaalsus on aga see, et aktsiaid võivad olla alahinnatud paljudel erinevatel põhjustel, näiteks:

  • Turu krahh: Turupaanika ajal mõtlevad investorid tavaliselt pigem emotsionaalselt kui ratsionaalselt. See tähendab, et paaniline müük võib tekitada vara hinna ja selle "õiglase" väärtuse vahele suure lõhe.
  • Ettevõttespetsiifiline probleem: on aegu, kus ettevõtet võivad äkiliselt tabada raskused, mille on põhjustanud negatiivsed uudised, pettused, skandaal või isegi poliitilised ja majanduslikud muutused. See tähendab, et ettevõtte aktsiate hind võib kiiresti tohutult palju langeda, kui paljud investorid otsustavad selle ettevõtte aktsiad maha müüa ja investeerida mujale kuni probleem on lahendatud.

Tavaliselt kasutavad investorid neid stsenaariume alahinnatud aktsiate ostmiseks, kuna nad eeldavad, et aktsiate hind taastub aja jooksul ja jõuab tagasi "õiglase" väärtuse tasemele. Alahinnatud aktsia ei tähenda alati seda, et tegu on aktsiaga, mille hind oli kunagi palju kõrgem. Peamine on otsida kõrge kvaliteediga aktsiaid, mille hind on väiksem "õiglasest" väärtusest, mitte ükskõik milliseid odavaid aktsiaid.

Warren Buffetti strateegia

Hea näide on legendaarse investori Warren Buffetti investeerimiseetose kasutamine. Omaha oraakliks nimetatud Buffett õppis kauplemise põhitõed selgeks oma isalt Benjamin Grahamilt, keda peetakse väärtuspõhise investeerimise teejuhiks. Nende eesmärk on osta kvaliteetsete ettevõtete alahinnatud aktsiaid, mis kasvavad järgmise viie, kümne ja 15 aasta jooksul.

Kas teadsite, et Admirals Invest.MT5 konto abil saate osta aktsiaid ja ETF-e maailma 15 suurimalt börsilt? Allalaadimise alustamiseks klikkige allolevale reklaamile!

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

Kuidas alahinnatud aktsiaid leida?

Alahinnatud aktsiate leidmiseks on mitmeid viise. Kõige lihtsam moodus on fundamentaalse analüüsi või tehnilise analüüsi kasutamine, kuid enam levinud on mõlema kombinatsioon.

Fundamentaalseid analüüse on kahte tüüpi: ülalt alla ja alt üles analüüs. Ülalt-alla analüüsi puhul analüüsib investor kõigepealt suuremat pilti või laiemat majandussuundumust, enne kui otsib ettevõtteid, kes sellistel aegadel hästi hakkama saavad. Alt-üles lähenemine hõlmab kõigepealt ettevõttele fundamentaalse analüüsi tegemist ja seejärel suurema pildi uurimist.

Tehniline analüüs on üsna erinev ja hõlmab ainult ettevõtte aktsiahinna analüüsi. Kauplejad otsivad tavaliselt korduvaid graafikute mustreid ja kasutavad tehnilisi indikaatoreid, et leida kauplemiseks sobivad aktsiad.

Tänapäeval kasutab enamik kauplejaid mõlema analüüsi kombinatsiooni. Alahinnatud aktsiate tuvastamiseks on siiski olemas mõned väga konkreetsed finantssuhted ja näitajad, mida investorid nagu Warren Buffett ja Benjamin Graham kasutaksid. Vaatame neist mõnda levinumat.

# 1 Hinna ja kasumi suhe (P / E; PER)

Hinna ja kasumi (P / E; PER) suhe võrdleb ettevõtte aktsiate hinda selle abil, kui palju kasumit ettevõte teenib. See on üks populaarsemaid viise ettevõtte väärtuse mõõtmiseks.

P / E suhe arvutatakse aktsia praeguse hinna jagamisega selle ettevõtte aktsiakasumi numbriga. Madal P / E suhe võib tähendada, et ettevõtte aktsiahind on alahinnatud. Selle põhjuseks on asjaolu, et maksate vähem (hinda) ettevõtte toodete või teenuste eest (ettevõtte kasum).

Kuigi suhe iseenesest on kasulik mõõdik, muutub see tööstusharu keskmisega võrreldes võimsamaks. Näiteks võrreldakse sellise energiaettevõtte nagu British Petroleum (BP) P / E suhet teiste energiaettevõtete, näiteks Royal Dutch Shelli, P / E suhtega. Kui ettevõtte P / E suhe on alla tööstusharu keskmise, võib see olla märk sellest, et aktsia hind on alahinnatud.

# 2 Hinna ja kasumi kasvumäära suhe (PEG)

Hinna ja kasumi kasvumäära suhe (PEG) suhet võrreldakse aktsiate aastakasumi protsendilise kasvuga, tavaliselt järgmise viie aasta jooksul. See annab investoritele aimu ettevõtte tulevase kasumi potentsiaalist.

PEG suhtarv leitakse P/E suhtarvu jagamisel oodatava järmise aasta kasumikasvuga. Investorid otsivad tavaliselt madala PEG-tasemega ettevõtet, kuna neid ettevõtteid peetakse alahinnatuks. PEG-i suhet peetakse tavaliselt usaldusväärsemaks indikaatoriks, kui püütakse tuvastada alahinnatud aktsiaid.

# 3 Turuväärtuse ja raamatupidamisliku väärtuse suhe (P / B)

Turuväärtuse ja raamatupidamisliku väärtuse suhet kasutatakse ettevõtte praeguse aktsiahinna ja ettevõtte raamatupidamisliku väärtuse mõõtmiseks. Ettevõtte raamatupidamislik väärtus on selle vara väärtus jagatuna emiteeritud aktsiate kogusummaga.

P/B suhtarv leitakse jooksva aktsiahinna jagamisel raamatupidamisliku väärtusega aktsia kohta. See annab investorile teada, kui palju raha nad ettevõtte likvideerimise korral saaksid. Investorid otsivad potentsiaalselt alahinnatud ettevõtet, mille P / B suhe on nullist üheni.

# 4 Omakapitali tasuvus (return on equity - ROE)

Omakapitali tootluse (ROE) suhe mõõdab ettevõtte üldist kasumlikkust omakapitali suhtes. Suhtarv arvutatakse jagades ettevõtte puhastulu omakapitaliga. Tulemuseks on protsentuaalne arv.

Omakapitali kõrge tootlus (ROE) näitab, et ettevõte teenib suuri sissetulekuid võrreldes aktsionäride investeeritud summaga. Selle stsenaariumi korral peetakse ettevõtet potentsiaalselt alahinnatuks.

# 5 Dividenditootlus

Dividenditootlus on populaarne noteeritud finantssuhe. Seda kasutatakse ettevõtte aastaste dividendide ja aktsia hinna suhte kirjeldamiseks. Dividendid on aktsionäridele makstav osa kasumist.

Dividenditootluse arvutamiseks jagage iga-aastane dividend aktsiahinnaga. Kindla dividenditootlusega ettevõtted on tõenäoliselt stabiilsemad ja annavad aktsionäridele rohkem kasumit tagasi. Dividendide kohta saate lisateavet artiklist "Parimad aktsiadividendid tulu teenimiseks".

Enne kui vaatasime kolme alahinnatud aktsiat aastaks 2024, tuletame meelde, et saate Admiralsi pakutava kauplemisplatvormi MetaTrader 5 täiesti TASUTA alla laadida! Lihtsalt klõpsake alloleval reklaamil, et alustada tasuta allalaadimist ning näetegi peatselt reaalajas ja ajalooliseid hinnaandmeid mitme varaklassi kohta, sealhulgas aktsiad, indeksid, toormed, valuutad jne.

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Kolm alahinnatud aktsiat aastaks 2024

Turgude praeguse volatiilsuse pärast võivad mõned aktsiad olla üldiste turuhoiakute tõttu langenud, kuid ilmselt taastuvad keskmises või pikas perspektiivis.

Alahinnatud aktsiate leidmiseks peame esmalt mõistma, mis maailmaturge praegu mõjutavad: ühelt poolt geopoliitilised konfliktid ja nende tagajärjed energiaturule; teiselt poolt taevasse tõusev inflatsioon, mis on pannud keskpangad agressiivselt intressimäärasid tõstma.

Allpool analüüsitud aktsiad sobiskid kõige paremini pikaajalistele investoritele. Pidage meeles, et varasem tootlus ei garanteeri tulevast tulu ja kauplemisega kaasnevad alati riskid.

Boeing

Boeing (BA) oli kunagi USA edukaim ettevõte. Koroonaviiruse tõttu suletud piirid mõjutasid negatiivselt aga pea kõiki lennuettevõtteid ja Boeing polnud erandiks. Sellele lisandusid nafta kõrge hind ja viimatised geopoliitilised konfliktid.

Selle artikli uuendamise ajal (2023. aasta oktoober), olid Boeingu aktsiad umbes 57% madalamal kui 2019. aasta märtsi alguses, mil aktsia oli kerkinud kõigi aegade tipptasemele

2023. aasta oktoobris oli Boeingi aktsiate hinna ja kasumi suhe -24,5 (Allikas: Investing), mis tähendab, et aktsiad on alahinnatud. Väärtusse investeerimise võti on leida kvaliteetseid ettevõtteid, mis suudavad oma õiglase väärtuse tagasi saada.
 
Kui Boeing oli peaaegu pankroti äärel, võimaldas Föderaalreservi otsus osta lennunudsuettevõtte võlakirju Boeingul erainvestoritelt 25 miljardit dollarit koguda.

Analüütikud on Boeingu tuleviku suhtes optimistlikud, sest lennuliiklus on taastumas ja kosmosevaldkond näib olevat rahvusvaheliste projektide päevakorras.

Allikas: Admirals MetaTrader 5, #BA, nädalagraafikul. Andmete vahemik: 13. veebruarist 2011 kuni 27. oktoobrini 2023, kasutatud 27. oktoober 2023. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Ülaltoodud hinnagraafik näitab Boeingi aktsiahinna tohutut langust aastatel 2019-2020. Pärast pandeemia alguses toimunud krahhi (mida graafikul peegeldavad suured punased küünlad) langes hind allapoole 102 dollari toetustaset - oluline tase, mis on varem tugipunktina toiminud.

Kuigi aktsia hind suutis tõusta 240 dollarini, langes see kogu 2021. aasta ja 2022. aasta esimesel poolel 121 dollari toetustasemele. Sellest ajast saadik on pikaajaline trend olnud tõusev, kuigi selle artikli uuendamise ajal asub hind kolmnurgas, 179 dollari toetustaseme juures. Tuleb oodata ja vaadata, kas hind püsib lähinädalatel kolmnurga sees või, murrab toest allapoole.

General Motors

General Motors (GM) on Ameerikas loodud rahvusvaheline ettevõte, millele kuuluvad automargid nagu Chevrolet, Buick, GMC ja Cadillac. Firma peakontor asub Detroitis, kuid sõidukeid toodetakse 15 erinevas riigis.

Autotööstus on väga tsükliline - suvel ostetakse autosid rohkem kui talvel. Koroonaviiruse mõju on peatanud suurte ostude tegemise, kuna hulk inimesi kaotas töö ja valitseb ebakindlus. 

General Motorsi P / E suhe on madal, 4,08. 2022. aasta alguses teatas ettevõte ka plaanist dividende mitte taastada, mistõttu aktsia kannatas. Siiski tuleb meeles pidada, et laialijagamata kapital investeeritakse elektrisõidukite arendamisse, mis on suure potentsiaalse kasvuga sektor.

On põhjusi, miks General Motorsi võib alahinnatud aktsiaks pidada, kuid ei tohi unustada, et septembris algas USA-s autotööstuse töötajate streik, mis aeglustab läbimüügi kasvu. See on juba ettevõtte viimastes tulemustes kajastunud.

Allikas: Admirals MetaTrader 5, #GM, nädalagraafik, andmevahemik: 14. november 2010 kuni 27. oktoobrini 2023, kasutatud 27. oktoober 2023. Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Hind on hetkel 30 dollari juures asuval tooetustasemel ja pikaajalises langustrendis. Graafiku lõpus esineb külgmine trend, mis näib lagunevat, kuid selle lõplikult väljaselgitamiseks tuleb paar päeva oodata.

Carnival

Carnival (CCL) on Briti-Ameerika kruiisifirma, millel on praegu maailma suurim laevastik, milles on üle 100 laeva 10 erineva kruiisiliini kaubamärgiga. Kui valitsused keelustasid koroonaviiruse tõttu reisimise, siis enamik kruiisifirmasid ja meelelahutusettevõtteid sattusid hätta.

Carnivali aktsia hind oli aga hakanud langema juba alates 2017. aasta viimasest kvartalist pärast kõigi aegade kõrgeima taseme (5400+) saavutamist. Pandeemia tõttu langes see 643 pennini.

Piirangute järkjärgulise kaotamisega hind tasapisi taastus, kuid 1749 penni taset ületada ei õnnestunud ning naasis 643 tasemele, moodustades topeltpõhja.

Selle artikli uuendamise ajal üritas hind murda moodustunud pikaajalise kauplemiskolmnurga takistust 820 GBX juures.

Allikas: Admirals MetaTrader 5, kuugraafik andmevahemik: 13. veebruarist 2011 kuni 27. oktoobrini 2023, kasutatud 27. oktoober 2023 . Palun arvestage, et varasemad tulemused ei ole usaldusväärsed tulevaste tulemuste või tulevase tulemuslikkuse näitajatena.

Kui Carnivalil õnnestub keerulisest majanduskeskkonnast (kõigepealt pandeemia, siis naftahinna tõus ja nüüd tõusev inflatsioon) toibuda, võib see olla soodsas olukorras, et turul uuesti tõusta ja on seetõttu üks alahinnatuid aktsiaid, mida 2024. aastal kaaluda.

Hetkel on aktsia hind äsja põrganud tagasi pikaajalise languskolmnurga vastupanutasemelt ja liigub 623 GBX juures asuva toetustaseme poole. Kas aktsia suudab naasta?

Kuidas kaubelda alahinnatud aktsiatega?

Alahinnatud aktsiatega kauplemise alustamiseks peate esmalt avama reaalajas või demo kauplemiskonto ja laadima alla tasuta MetaTrader 5 kauplemisplatvormi. Kauplemise alustamiseks toimige järgnevalt:

  1. Avage Admiralsi pakutav kauplemisplatvorm MetaTrader 5.
  2. Turuvaatlusakna avamiseks valige ülamenüüst Vaade (View) või vajutage klaviatuuril Ctrl + M. Seejärel avaneb graafiku vasakus servas instrumentide loetelu.
  3. Paremklõpsake turuvaatlusaknal ja valige siis sealt Sümbolid (Symbols). Teise võimalusena vajutage klaviatuuril Ctrl + U. See avab akna, nagu allpool näidatud, kus on kirjas kõik turud, kus saate kaubelda.
  4. Võite valida üksiku sümboli või kui te seda niisama ei leia, siis leiate selle otsingu abil. Pärast OK vajutamist kuvatakse valitud instrument turuvaatlusaknas.

Oma instrumendi kuvamiseks graafikul lohistage see turuvaatlusaknast graafikule. Seejärel saate tellimusakna avada:

  1. Paremklõpsake graafikul
  2. Valige Trading (Kauplemine)
  3. Valige Uus tellimus (New order) või vajutage klaviatuuril F9
  4. Teile avaneb tellimusaken, et saaksite sinna kirjutada sisenemishinna, stop-lossi ja kasumi väljavõtmise taseme ning mahu

Alahinnatud aktsiate ostmise ja müümise kohta lisateabe saamiseks vaadake allolevat videot:

Miks investeerida Admiralsis?

  • Saate kaubelda ja investeerida usaldusväärse ja hästi reguleeritud ettevõttega, mis hõlmab ka Ühendkuningriigi finantsjuhtimisasutuse reguatsioone.
  • Võimalus kasutada negatiivse kontojäägi kaitse poliitikat, mis aitab kaitsta teid turul esinevate kahjulike liikumiste eest.
  • TASUTA juurdepääs maailma kiireimale ja populaarseimale veebikaubandustarkvarale MetaTrader, mis sobib kasutamiseks PC, Mac, Web, Android ja iOS opsüsteemides.
  • Võimalus avada Invest.MT5 investeerimiskonto, et osta aktsiaid ja ETF-e maailma 15 suurimalt börsilt.
  • Võimalus avada Trade.MT5 kauplemiskonto CFD-dega (hinnavahelepingud) kauplemiseks, millega saate kaubelda nii lühiajaliselt kui ka pikaajaliselt, teenida kasumit nii tõusvatel kui ka langevatel turgudel.
  • TASUTA juurdepääs kauplemiskeskuse indikaatorile Admiralsi pakutava esmaklassilise MetaTrader Supreme Editioni kaudu.

Kui soovite oma uusi kauplemisideesid katsetada, siis avage tasuta demo kauplemiskonto, millega saate kaubelda riskivabas virtuaalses keskkonnas seni kuni olete valmis reaalajas kontole üle minema.

Riskivaba demokonto

Ava tasuta demokonto ja harjuta kauplemist

 

Teised artiklid, mis võivad teile huvi pakkuda

Meist: Admirals

Reguleeritud ja auhinnatud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Admirals pakub võimalust kaubelda aktsiate, Forexi, indeksite, toorainete ja börsil kaubeldavate fondide (ETF) hinnavahelepingutega (CFD) ning investeerida aktsiatesse ja ETF-idesse.

Head kauplemist! 

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas koostada investeerimisportfell?
Selles artiklis käsitleme, millest koosneb tüüpiline investeerimisportfell, jagame parimaid investeerimisportfelli tehnikaid, mida kasutavad sellised legendid nagu Warren Buffett, ja selgitame, kuidas saate kohe oma investeerimisportfelli üles ehitamist alustada. Sisukord Sisukord Kuidas koost...
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Vaata kõiki