IPO aktsiatesse investeerimine: senini suurim IPO ja selle tulevik

Admirals
7 min lugemine

See artikkel räägib avalikest ettevõtetest, nii hiljuti börsil noteeritud kui ka lähitulevikus börsil noteerimist taotlevatest ettevõtetest. Sellised ettevõtted pakuvad väga suurt potentsiaalset kasumit ja me vaatleme selle väite illustreerimiseks mõnda näidet, ehkki loomulikult - nagu kõikide aktsiate puhul - võib mõnda uut ettevõtet edu saata, teist aga jällegi mitte.

Praegult on huvitav aeg uute ettevõtete jaoks, sest aktsiaturud on mitu aastat olnud tõusuteel. Olukord näis Wall Streeti investorite jaoks 2018. aasta septembri lõpuks üldiselt väga positiivne, kuna USA aktsiaindeksid tõusid pärast suvekuudel mõningase momentumi kaotamist uutele rekordtasemetele.

Sügiskuudel taastus turgude volatiilsus, kuid sellega kaasnes kuid sellega kaasnes aktsiahindade tugev langus.Tänupühade eel olid aktsiaindeksid aasta madalaimad: näiteks S&P 500 langes 0,89% ja Dow Jones 1,0%. Hoolimata sellest survest aktsiaturule tervikuna, võite olla üllatunud asjaolu üle, et mõned turule lisatud uuemad aktsiad on suutnud sel aastal kasumlikud püsida. Käputäis neist IPO aktsiatest on siiani väga tulutoovad. Kõlab ahvatlevalt? Sellisel juhul lugege see artikkel läbi - peagi räägime IPO-dega teenimise viisi headest ja halbadest külgedest. Esmalt aga selgitame, mida peame silmas IPO-de ja IPO aktsiate all.

IPO aktsiate definitsioon: Mis on IPO?

IPO (Initial Public Offering) on esimene kord, mil ettevõte pakub oma aktsiaid (või „avalikkusele kuuluvaid aktsiaid") väärtpaberibörsil avalikkusele. See tähendab „esmast avalikku pakkumist", kuid tihti kasutatakse selle asemel lühendit „IPO", mille tähendus on sama.

Sel viisil aktsiaid pakkuvad ettevõtted on sageli üsna uued ja väikesed ning soovivad aktsiate müügi kaudu koguda rohkem vahendeid, et finantseerida edaspidist kasvu. Peaksime muidugi teadma, et see ei ole alati nii. Mitte kõik IPO-s pakutavad ettevõtted pole väikesed ja mõned neist võivad olla väga suured - nagu näiteks Hiina Interneti jaemüügi hiiglane Alibaba. Ühe või mitme ettevõtte omandamiseks ja avalikele turgudele toomiseks ilma IPO protsessita, loodud ettevõtet nimetatakse aga SPAC-iks.

Kui olete huvitatud aktsiatega kauplemisest, siis miks mitte avada Admiralsi investeerimiskonto? Saate selle kaudu tasuta juurdepääsu 15 suurimale börsile üle kogu maailma. Lisaks saate juurdepääsu ja võimaluse investeerida tuhandetesse aktsiatesse, hallates samal ajal tõhusalt oma portfelli MetaTrader 5 kauplemisplatvormiga! Klõpsake Admiralsi investeerimiskonto avamiseks juba täna allpool asuvalribareklaamil.

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

Alibaba: ajaloo suurim IPO

IPO-de viimaste aastate üks suuremaid edulugusid oli Alibaba floteerimine New Yorgi börsil 2014. aasta septembris koos börsitelegraaf BABA-ga. See oli tegelikult ajaloo suurim IPO. Esimese täispika kauplemispäeva alguses oli nende aktsia hind New Yorgi börsil 92,70 dollarit ja veidi enam kui neli aastat hiljem, 27. novembril 2018, oli aktsia hind sulgemisel 156,46 dollarit.

See tähendab, et aktsia hind kasvas alghinnaga võrreldes sulgemise ajaks 69% protsendi võrra. Hiina internetimüügi hiiglane on maailma suurim jaemüüja, kelle turukapitalisatsioon selle artikli kirjutamise ajal oli 404,4 miljardit dollarit, mis on suurem kui Facebook!

Hiljuti püstitas ettevõte Singles' Dayl uue rekordi, kui nad müüsid 24 tunni jooksul enam kui 30,8 miljardi dollari väärtuses kaupa. Võrdluseks: Küberesmaspäeval oli 2018. aastal kõikide USA ettevõtete tulu kokku 7,9 miljardit dollarit!

Ajaloo suurimad IPO-d

Mitmete ettevõtete aktsiahinnad on sel aastal jõudsalt tõusnud. Allolevas tabelison viis ettevõtet, kelle aktsiate kasvu number oli vähemalt kahekohaline.

Ettevõte

Börsilühend

Valdkond

1.kauplemispäev

IPO-s kogutud summa

Alibaba

BABA

Tehnoloogia

18. sept 2014

$25 miljardit

General Motors

GM

Autod

16. nov 2010

$20.1 miljardit

Agricultural Bank of China

ABC

Rahandus

7. juuli

2010

$19.2 miljardit

Industrial and Commercial bank of China

ICBC

Rahandus

19. jaan. 2007

$19.1 miljardit

NTT DOCOMO Inc

TYO

Telekommunikatsioon

22. okt.

1998

$18.4 miljardit

Visa Inc

V

Rahandus

18. märts

2008

$17.9 miljardit

AIA Group Limited

AAIGF

Rahandus

21. okt.

2010

$17.8 miljardit

Enel

ENLAY

Avalik teenistus

  1. jaan.

1999

$17.4 miljardit

Facebook

FB

Tehnoloogia

1.mai 2012

$16 miljardit

Deutsche Telekom

DTE

Telekommunikatsoon

17.nov.1996

$13 miljardit

Muidugi peame rõhutama, et see senised tulemused ei garanteeri samasugust edu tulevikus, kuid igal juhul on tähelepanuväärne, et need aktsiaturul uued ettevõtted on vaatamata hiljutistele raskustele teeninud sellises suuruses kasumit. Millised uued flotatsioonid on tõenäoliselt lähiajal tulekul? Kohe räägime sel teemal.

Eelmise aasta suurimad IPO-d

2019. aasta oli tehnika IPO-de jaoks tähtis aasta, sest paljudest firmadest, sealhulgas Uber, Lyft, SmileDirectClub ja Change Healthcare, said avalikud ettevõtted.

Suurimad IPOd - Uber

Uber Expedia endine direktor Dara Khosrowshahi haaras 2017. aasta suvel Uberis ohjad enda kätte ja määras 2019. aasta sihtmärgiks IPO. Wall Street Journal teatas 2018. aasta oktoobris, et sellise flotatsiooni väärtus võib ulatuda 120 miljardi dollarini, tuginedes Goldman Sachsi ja Morgan Stanley hinnangutele.

Kui ettevõte pakkus reedel, 10. mail 2019 180 miljonit aktsiat, mille hinnaks oli 45 dollarit, selgus, et ettevõtte väärtus oli 82,4 miljardit dollarit.

Suurimad IPOd - Lyft

Kui me räägime Uberist, on loomulik rääkida ka nende konkurendist Lyftist, kuna kaks ettevõtet on juba mitu aastat selles suhteliselt uues valdkonnas turuosa nimel võidelnud. Kui Uber tegutseb paljudes riikides üle kogu maailma, siis Lyft tegutseb praegu ainult USA-s ja Kanadas. Hinnangute järgi on Lyfti turuosa umbes 32% USA transporti pakkuvate ettevõtete turul.

Lyftist sai avalik ettevõte 29. märtsil 2019. Ettevõte hindas oma IPO-d 72 dollariliseks aktsiaks, kuid see summa tõusis turul 21% võrra ehk 87,24 dollarini!

Suurimad IPOd - Change Healthcare

Change Healthcare on tarkvarapõhine platvorm, mis on meditsiinimaailmas suuri muudatusi korda saatnud. Ettevõte on loonud platvormi, mis sisaldab tarkvara, analüütika, tehniliste teenuste, võrgulahenduste ja maksesüsteemide täiskomplekti. Nende eesmärk on optimeerida patsientide, apteekide, haiglate ja teaduslaborite vahelist suhtlust.

Oma 27. juunil 2019 toimunud IPO-s üritas Change Healthcare Inc. koguda miljard dollarit, oodatava hinnapakkumisega 16–19 dollarit aktsia kohta kokku 936,4 miljonit dollarit. Selle asemel oli aktsiate hind 13 dollarit börsitelegraaf CHNG-ga. See summa jäi allapoole loodetud vahemikust ja viis ettevõtte kogu turukapitalisatsiooni 557 miljoni dollarini.

Suurimad IPOd - SmileDirectClub

SmileDirectClub oli septembri üks suurimaid IPO-sid, 58,5 miljoni SmileDirectClubi aktsiate väljalaskehind oli 23 dollarit. See muutis ettevõtte väärtuseks 9 miljardit dollarit, mis on peaaegu kolmekordne summa võrreldes ettevõtte 3,2 miljardi dollari väärtusega vähem kui aasta tagasi!

Mis on SmileDirectClub? SmileDirectClub usub, et kõik väärivad naeratust, mida nad armastavad. Kuidas nad selle tulemuse saavutavad? Nad müüvad hambaid sirgendavaid tooteid otse kliendile. Kui traditsioonilised hambaarstid küsivad protseduuri eest tasu 5000–8000 dollarit, siis SmileDirectClubi toodete hinnad jäävad sageli alla 2000 dollari ja võivad klientidele uue naeratuse anda vaid 6–10 kuu jooksul. 2014. aastal asutatud ettevõte müügikäive on kasvanud 622 miljoni dollarini.

Ipodesse investeerimine - tulevikus börsile tulevad ettevõtted

Mitmed tulevased IPO-d on väga oodatud, sealhulgas tehnika aktsiad, mille potentsiaalne väärtus on märkimisväärselt kõrge. Kirjutame nüüd 2020. aasta kolmest kuumimast nimest.

Ipo investeerimine - Airbnb

Veebipõhine üüriettevõte Airbnb teatas 2018. aasta novembri lõpus kauaaegse Amazoni tegevjuhi Dave Stephensoni ametisse nimetamisest oma finantsjuhiks, mis kõrvaldas vähemalt ühe IPO takistuse. Ettevõtte tegevjuht Brian Chesky ütles ametlikus pressiteates, et see on kõigest Airbnb muudatuste algus.

Järgnevatel aastatel on Dave Airbnbi tegevuse eesmärk ettevõtte pikaajalise kasvu tagamine. Chesky on öelnud, et Airbnb on IPO-ks valmis 2019. aastal ja ettevõte avalikustas 2018. aasta novembris, et nad on teeninud enam kui miljardi dollari suuruse käibe. 2018. aasta kolmandas kvartalis.

Ipo investeerimine - Ant Financial

Ant Financial on Hiina e-kaubanduse juhi Alibaba finantstehnoloogia tütarettevõte. Firma haldab Hiinas ühte populaarseimat mobiilimakseteenust nimega "Alipay" ning lisaks veel investeerimisfondi ja internetipanka. Juba 2018. aastal ringlesid kuulujutud, et Ant Financialist võib saada avalik ettevõte ning 2020. aastaks on nende hulk mitmekordistunud.

Ipo investeerimine - Gitlab

Gitlab turustab platvormi, mis aitab tarkvaraarendajatel oma tootlikkust tõsta. Gitlab on eriline selle poolest, et kõik teenused on saadaval ühe rakendusena, mis tähendab, et kõik funktsioonid, mida arendajad vajavad, on kättesaadavad ühe ostuga. Gitlab on tarkvaraarendajate seas juba hästi tuntud, selle arendusplatvormi kasutab juba üle 100 000 ettevõtte üle kogu maailma. IPO on kavas 2020. aasta lõpus 18. novembril.

Uued IPO aktsiad: kas nendesse tasub investeerida?

Vaatasime huvitavaid edulugusid koos mõne ettevõttega, mis võib tulevikus börsiga ühineda. Nagu börsile investeerimisega üldiselt, peate valima targalt. Otsuste tegemise hõlbustamiseks peaksite lugema seda, kes juhib ettevõtet, ja kaaluma ettevõtte ärimudeli pikaajalisi väljavaateid.

Investeerige Admiralsiga

Kui tunnete inspiratsiooni investeerida pärast IPO aktsiate kohta lugemist, on Admiralsil teie jaoks ideaalne investeerimiskonto! Invest.MT5 on professionaalsetele kauplejatele mõeldud investeerimisvõimalus. Kaubelge tasuta tuhandete aktsiatega ja ETF-idega 15 maailma suurimal börsil ja investeerige nüüdisaegse kauplemisplatvormiga MetaTrader 5. Mida te veel ootate? Avage oma investeerimiskonto juba täna, klõpsates alloleval ribareklaamil!

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Lugege lisaks kauplemisstrateegiatega seotud artikleid


Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki