​Jaapani börs: 5 aktsiat, millel silma peal hoida

Brandie E Blackler
13 min lugemine

Kas sind huvitab, kuidas paigutada raha tõusva päikese maa finantsturgudele? Järgnevalt jagame infot Jaapani börsist ja toome välja viis aktsiat, millel tasub sel aastal silma peal hoida.

Jaapan on tuntud kohaliku toidu, tehnoloogia ja anime poolest, kuid peale sake ja sushi on riigis ka mitmeid huvitavaid ettevõtted, kelle tooted on osa inimeste igapäevaelust üle maailma.

Jätka lugemist, kui sinu huvi on äratanud Nikkei indeks, Jaapani aktsiad või soovid kohaliku börsi kohta lihtsalt rohkem teada saada.

Sissejuhatus

Viimasel ajal on pea iga majandust puudutav arutelu keerlenud inflatsiooni ümber.

Pandeemiaaegsed stiimulid, järgnenud naftahinna tõus ja geopoliitilised pinged on pannud maailma keskpanku intressimäärasid tõstma.

Jaapani keskpank oli ehk ainus, kes jäi oma lõdva rahapoliitika juurde. 2022. aasta lõpus karmistas aga ka tema on rahapoliitikat veidi, laiendades tootluskõvera kontrolli vahemikku.

Kõrge inflatsioon ja intressimäärad piiraksid Jaapani majanduse kasvu. Tugev dollar (ja nõrk jeen) on aga toetanud mitmete Jaapani suurkorporatsioonide eksporti ja parandanud kasumit.

Maailmamajanduse aeglustumine võib viia Jaapani jeeni tugevnemiseni, vähendades omakorda inflatsiooni. Samas püsivalt kõrge inflatsioon võib survestada keskpanka rahapoliitikat muutma. Seega on Jaapan, nagu enamik Aasia üksikturge, huvitavas olukorras.

Kas tahad osaleda meie tasuta kauplemisteemalistel veebikoolitustel? Kindlustage endale koht, klikkides allolevale reklaamile:

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

Mis on TSE?

TSE (Tokyo Stock Exhange) tähistab Tokyo börsi. See on Jaapani peamine börs ja üks suurimaid maailmas. TSE on maailma finantsturgudel oluline tegija, kuna börsil on noteeritud Jaapani suurimad rahvuvahelised ettevõtted.

Nikkei 225 või lühemalt lihtsalt Nikkei on Jaapani tuntuim aktsiaindeks. See koosneb 225-st Tokyo börsil noteeritud tippettevõttest. Jaapani turuseisu hindavad investorid ja kauplejad kasutavad selle mõõtepuuna sageli Nikkeid.

Huvitaval kombel on Nikkei hinnaga kaalutud indeks. Indeksi valuutaks on Jaapani jeen ja seda tasakaalustatakse kord aastas. Huvitav on ka asjaolu, et Nikkei 225 saavutas oma kõigi aegade kõrgeima taseme 1989. aastal. Jah, see oli umbes 34 aastat tagasi! Seni pole Nikkei suutnud vana rekordit lüüa.

Admiralsis saad kaubelda ETF-idega, mis jälgivad Nikkeid ja teisi aktsiaturu indekseid. Alustamiseks ava konto, klikkides alloleval reklaamil:

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

Jaapani majanduse mõjutegurid, mida sel aastal jälgida

Tarneahel ja kaitse näivad parasjagu olevat Jaapani majanduses kaks domineerivat teemat.

Tarneahel viitab Hiina +1 strateegiale ehk Hiinaga äritegevuse vähendamisele riigi läbipaistmatute tegutsemistingimuste tõttu.

Kaitse on samuti oluline, sest Jaapan teatas hiljuti plaanist kulutada rohkelt oma kaitsele, kuna Hiina on piirkonnas aina julgemaks muutumas. 

Lisaks on majanduse pandeemiajärgne taastumine toetanud Jaapani tööstussektorit.

Kuigi kõrge inflatsioon on taastumise ohtu seadnud, jätkavad riigid nagu India, Nigeeria ja Saudi Araabia tugevalt kasvamist. Samuti arvatakse, et ka Hiina majandus kasvab mõõdukas tempos.

Viimaks, ka pooljuhtide sektoris on palju toimumas. Taiwan tahab rajada välismaiseid tehaseid ja USA on pooljuhtide kaubandussõjas Hiinaga.

5 Jaapani börsi aktsiat, millel silma peal hoida

Nüüd, kui omame Jaapani praegusest majandusolukorra ülevaadet, on aeg heita pilk parimatele Jaapani aktsiatele, mida tasuks see aasta jälgida.

Allpool anname ülevaate iga aktsia eelistest ja puudustest.

Juhime tähelepanu, et antud aktsiate nimekiri on subjektiivne ja võib iga investori puhul erinev välja näha:

1. Tokyo Electron Ltd 

Tokyo Electron on pooljuhtide ettevõte peakorteriga Tokyos, kelle turukapital on 7,6 triljonit jeeni.

Ettevõte pakub seadmeid ja teenuseid pooljuhtide ettevõtetele üle maailma. Tokyo Electroni põhitoodete seas leiab näiteks puhastussüsteemid, vahvlitöötlussüsteemid ja katteseadmed.

  • Pooljuhtide tööstus on kiiresti muutumas aina olulisemaks, kuna paljud seadmed ja relvad kasutavad pooljuhtmaterjale. Seega eeldatakse, et nõudlus toodete järele jääb suureks ja isegi kasvab.
  • Tokyo Electroni klientide hulgas on Samsung, TSMC ja Intel. Ettevõte tegutseb Aasias, Euroopas ja Ameerikas, olles globaalse ulatusega tegija sektoris.
  • Pooljuhtide sektorit mõjutab geopoliitiline keskkond. USA piirangud Hiina ekspordile võivad mõjutada Tokyo Electronit.
  • Lisaks võivad karmist rahapoliitikast tingitud majanduslangused või aeglustumised üle maailma pooljuhtide nõudlust lähiajal pärssida.

Kui soovid kaubelda Tokyo Electron Ltd hinnavahelepinguga (CFD), saad seda teha MetaTrader WebTraderis.

2. Nippon Suisan Kaisha Ltd 

Nippon Suisan Kaisha on paremini tuntud oma vana nime Nissui Corporation järgi. Ettevõtte turukapital on 167 miljardit jeeni. Tegemist on mereannitooteid tootva ettevõttega.

  • Nippon Suisan Kaisha ekspordib oma tooteid enam kui 70 riiki. Nippon Suisan Kaisha toodete järgi kipub olema suur nõudlus. Tegemist on suhteliselt stabiilse aktsiaga ja mõned investorid peavad seda ka kaitseaktsiaks.
  • Mereandide äri võib aga olla riskantne, kuna aktivistid ja keskkonnakaitsjad võivad olla vastu jätkusuutmatuks peetavatele tegevustele. Näiteks pidi ettevõtte pärast aktivistide tugevat vastuseisu lõpetama kaubandusliku vaalapüügi.
  • Lisaks võivad haiguste puhangud mereelule kahju teha. Ilmastikumustrid ja loodusõnnetused võivad samuti Nippon Suisan Kaisha tegevust mõjutada. Need on riskid, mida kontrollida ei saa.

Alustage Nippon Suisan Kaisha Ltd CFD-ga kauplemist juba täna.

3. Fast Retailing Co Ltd 

Fast Retailing Co on Jaapani suurim rõivaettevõte ja kuulsa Uniqlo kaubamärgi emaettevõte. Tema portfelli kuuluvad ka kaubamärgid nagu J Brand, Princesse Tam Tam ja Theory.

  • Fast Retailing oman üle 4500 kauplust üle maailma ja teda peetakse müügi poolest suuruselt kolmandaks rõivafirmaks maailmas. Fast Retailing Co turukapital on 8,9 triljonit jeeni.
  • Tugev bränd nagu Uniqlo tõstab ettevõtte konkurentsivõimet. Fast Retailing investeerib ka tehnoloogiasse ja uutesse trendidesse, nagu AI ja robootika, et muutuda tõhusamaks ja konkurentsis püsida.
  • Jaemüük on aga üks esimesi sektoreid, mis majanduslanguse korral löögi alla satub. Kõrged intressimäärad ja inflatsioon võivad viia majanduslanguseni ja Fast Retailingule väljakutse esitada.
  • Teiseks on jaekaubandus äärmiselt võistluslik ja on raske teistest eristuda. Konkurendid, kes pakuvad sarnaseid või võrreldavaid tooteid madalama hinnaga, võivad ettevõtte kasumit mõjutada.

Kauple Fast Retailing Co CFD-ga või investeeri otse ettevõtte aktsiatesse.

4. Sony Corp 

Sony Corporation on Jaapani tuntuim konglomeraat. Ettevõte tegutseb olmeelektroonika, muusika, mängude ja pildiandurite sektorites. Jaapani gigandi turukapital on 14,6 triljonit jeeni.

  • Brändinimi Sony on tuntud mitte ainult Jaapanis, vaid kogu maailmas, mis on ettevõtte jaoks tohutu pluss.
  • Sony suurus ja ulatus teevad ta finantsiliselt kindlaks ning ettevõte on peaaegu liiga suur, et ebaõnnestuda.
  • Siiski seisab Sony endiselt silmitsi väljakutsetega. Näiteks odav Hiina elektroonika kipub Sony turuosa hinnateadlikel turgudel ära sööma.
  • Sony on samuti sõltuv populaarsete tehnoloogiate pidevast ja kiirest muutumisest. Seega peab see mängus püsimiseks püüdma pidevalt uuendadaa. See aga ebaõnnestus näiteks Betamaxi puhul ja Sony oli sunnitud koduvideoturu VHS-ile loovutama.

Saad kaubelda Sony CFD-ga või investeerida otse Sony aktsiatesse.

5. Mitsubishi Corp 

Mitsubishi on Jaapani kommertsektori hiid. Tegu on Jaapani suurima kaubandusettevõttega. Arvatakse, et Mitsubishi Corp annab tööd umbes 80 000 inimesele. Ettevõtte turukapital on 6,7 triljonit jeeni.

  • Mitsubishi tegutseb energia-, pangandus-, keemia-, masina- ja toiduainesektoris. Seetõttu naudib ettveõtte lisaks tuntud kaubamärgile ka mitmekesist äritegevust.
  • Mitsubishil on ka suur tütarettevõtete ja partnerite võrgustik mitmes maailma piirkonnas, võimaldades ettevõttel oma äritegevust laiendada ja mitmel turul tegutseda.
  • Mitsubishi kogeb tugevat konkurentsi energia- ja masinasektoris, kuna konkurendid suudavad pakkuda võrreldavaid tooteid madalate hindadega. See võib olla ettevõttel eriti tõsine mure juhul, kui riigid nagu Hiina industrialiseerivad ja oma tööstusbaase ehitavad.
  • Pidevalt muutuvad tehnoloogiad võivad olla väljakutseks ka Mitsubishile, mistõttu tuleb pidevalt kohaneda ja relevantne püsida.

Kauple Admiralsis Mitsubishi Corp CFD-ga.

Kokkuvõte

Mida arvad viie mainitud Jaapani börsi aktsia kohta? 

Nüüd peaks sul olema ülevaade Jaapani majanduse hetkeseisust ja käsitletud ettevõtete ärimudelitest.

Enne kauplemise või investeerimisega alustamist on väga oluline kõigepealt kindlaks määrata oma riskivalmidus ja riskistrateegia, et võimaliku kahjumi ja kasumi üle oaremat haaret omada.

Kui tunned, et oled valmis reealse konto avama ja Admiralsis kauplemisega alustama, kliki allolevale reklaamile:

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

Millised on parimad aktsiad Jaapani börsil, mida parasjagu osta?

Parimate Jaapani aktsiate seas võiks näiteks olla:

  • Tokyo Electron Ltd
  • Nippon Suisan Kaisha Ltd 
  • Fast Retailing Co Ltd 
  • Sony Corp 
  • Mitsubishi Corp 

Kas Jaapani börsil läheb hästi?

See, kas Jaapani börsil läheb hästi või mitte, on suhteliselt subjektiivne. Siiski, alates 2023. aasta jaanuarist on Jaapani börs tõusnud ligikaudu 30%. Muidugi võib see olenevalt turutingimustest igal ajal muutuda.

 

Teised artiklid, mis võivad sulle huvi pakkuda:

Meist: Admirals

Reguleeritud ja auhinnatud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Admirals pakub võimalust kaubelda aktsiate, Forexi, indeksite, toorainete ja börsil kaubeldavate fondide (ETF) hinnavahelepingutega (CFD) ning investeerida aktsiatesse ja ETF-idesse.

Head kauplemist! 

TEAVE ANALÜÜTILISTE MATERJALIDE KOHTA

Käesolev teave väljendab täiendavat informatsiooni kõikide analüüside, hinnangute, prognooside, ennustuste, turuülevaadete, nädalaprognooside ning mistahes teiste sarnaste hinnangute või informatsiooni kohta (edapidi „Analüüs"), mis on avalikustatud Admiralsi veebilehel. Enne investeerimisotsuse tegemist palume Teil pöörata tähelepanu alljärgnevale:

  • See on turunduskommunikatsioon. Sisu avaldatakse ainult informatiivsel eesmärgil ja seda ei saa mingil juhul tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena. See ei ole koostatud kooskõlas investeerimisuuringute sõltumatuse edendamiseks kavandatud juriidiliste nõuetega ning selle suhtes ei kohaldata enne investeerimisuuringute levitamist mingisugust ärikeeldu. 
  • Iga investeerimisalase otsuse näol on tegemist kliendi isikliku otsusega ning Admirals ei vastuta otsusest tekkinud kahju eest, olenemata sellest, kas otsuse tegemisel on tuginetud Analüüsis esitatud teabele või mitte. 
  • Klientide huvide kaitsmiseks ning Analüüsi objektiivsuse kahjustamise vältimiseks on Admiralsi kehtestanud vastavad sisekorrad huvide konfliktide tuvastamiseks ning käitlemiseks. 
  • Analüüsi on koostanud sõltumatu analüütik (Brandie E Blackler, edaspidi "autor") autori isiklike hinnangute põhjal. 
  • Kuigi kasutusele on võetud kõik mõistlikud meetmed tagamaks, et Analüüsi allikad oleksid usaldusväärsed ning sisalduv informatsioon oleks esitatud võimalikult arusaadavalt, õigeaegselt, täpselt ning täielikult, ei garanteeri Admiralsi Analüüsis sisalduva teabe täpsust või täielikkust. 
  • Analüüsis avaldatud teave finantsinstrumentide varasema või modelleeritud tootluse kohta ei tähenda Admiralsi poolset otsest või kaudset lubadust, garantiid või viidet järgmiste perioodide tootluse kohta. Finantsinstrumendi väärtus võib nii kasvada kui kahaneda ning vara väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. 
  • Võimendatud tooted (sealhulgas hinnavahelepingud), on spekulatiivse iseloomuga ning võivad kaasa tuua nii kahju kui kasu. Enne kauplemise alustamist palume teha kindlaks, et mõistate täielikult kaasnevaid riske.
POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki