​Mis on väärtpaberid ja kuidas nendega kaubelda?

Carolina Caro Mora
10 min lugemine

Väärtpaberid on üks levinumaid viise, kuidas investorid saavad oma kapitali suurendada. ilmselt olete näiteks aktsiatega juba tuttav, kuid meie digitaalses maailmas on investoritele kättesaadavad ka paljud teised väärtpaberid, mistõttu on nendega kursis olemine eduka investori jaoks äärmiselt oluline.

Mis on väärtpaberid?

Mõiste "väärtpaber" tähendab mis tahes rahakstehtavat finantsinstrumenti. Mõned levinumad näited hõlmavad aktsiaid ja võlakirju. Väärtpaberitest võib ka mõelda kui finantslepingutest, mis annavad omanikule osaluse varas ja mida saab osta või müüa.

Väärtpaberite liigid

Maailmamajanduse arenemisega on tekkinud mitmesuguseid väärtpabereid, millesse investeerida. Kõige levinumad ja jaeinvestorite jaoks huvitavamad väärtpaberite liigid on muutuva intressiga (kapitaliväärtpaberid) ja fikseeritud intressiga väärtpaberid (võlaväärtpaberid).

Kapitaliväärtpaberid

Kapitaliväärtpaberid on kõige levinum väärtpaberite vorm ja need viitavad avalikult kaubeldavate ettevõtete, nagu Apple'i, Disney või Tesla aktsiatele. Kui ettevõte soovib kasvada, vajab ta raha. Ettevõtted saavad kas pangast raha laenata, leida erainvestoreid või minna kapitaliturgudele ja emiteerida aktsiaid või väärtpabereid oma kapitali suurendamiseks.

Kui ostate väärtpabereid või aktsiaid börsil noteeritud ettevõtetest, siis ostate tegelikult ettevõtte omandiõiguse. Kuna ettevõte teenib kasumit, saate osa kasumist dividendidena või ettevõtte aktsiahinna võimaliku tõusuna. Dividendide kohta saate lisateavet artiklist "Parimad dividendaktsiad lisasissetuleku teenimiseks".

Kas teadsite, et Invest.MT5 konto abil saate osta ja müüa kapitaliväärtpabereid maailma 15 suurimal börsil? Samuti saate dividendide abil luua passiivse sissetuleku. Minimaalne sissemakse konto avamiseks on vaid 1 euro. Alustamiseks kliki alumisele reklaamile:

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

Võlaväärtpaberid

Võlaväärtpaber ehk püsituluväärtpaber on investeering, mis maksab regulaarselt intressi kuni lunastustähtajani, mil kapital tagastatakse. Fikseeritud intressiga väärtpabereid nimetatakse ka võlakirjadeks.

Kui ettevõte või valitsus soovib raha laenata, võib ta proovida pangalt laenu võtta või võlakirja (võlagarantii) emiteerida. Võlakirja emiteerides saavad investorid seda osta ja seega emitendile raha laenata. Võlakiri annab võlakirja omanikule või ostjale õiguse saada raha koos intressiga elnevalt määratud tähtpäeval tagasi.

Investeerimine võlakirjadesse on palju keerulisem kui kapitaliväärtpaberitesse (nt aktsiatesse) investeerimine. Ettevõtete võlakirjade turg on mõeldud peamiselt institutsionaalsetele investoritele. Võlakirju on siiski võimalik ETF-ide kaudu kapitaliseerida.

Näiteks võivad investorid investeerida ETF-i iShares Core Global Aggregate Bond UCITS, mis järgib ülemaailmsetest võlakirjadest koosnevat indeksit. See ja paljud muud instrumendid on investeerimiseks saadaval Invest.MT5 konto kaudu. Investeerimiseks saad kasutada ka MetaTrader 5 kauplemisplatvormi, mida Admirals tasuta pakub.

Allikas: Admirals MetaTrader 5. AGGG.UK nädalagraafik. Sümbolite akna kuvatõmmis. Jäädvustatud 28. augustil 2023. Varasem tootlus ei garanteeri tulevast tootlust. Käesolevas artiklis toodud graafikud on illustreerivad ega kujuta endast mingil juhul kauplemisnõuandeid ega Admiralsi soovitust instrumente osta või müüa.

Hüpoteekvõlakirjad (mortgage backed)

Hüpoteekvõlakirjad on investeeringud, mis on tagatud kinnisvaraga. Kui isik võtab pangast hüpoteeklaenu, müüb pank laenu investeerimispangale, et uute laenude jaoks rohkem kapitali saada.

Investeerimispank paneb mitu hüpoteeklaenu kokku ja müüb need ära hüpoteekvõlakirjadena. Seejärel saab neid osta ja müüa teistele asutustele.

Hüpoteekvõlakirjad mängisid 2008. aasta aktsiaturu krahhi ajal suurt rolli ja on väga vastuolulised.

Turukõlblikud väärtpaberid

Turukõlblikud ehk kaubeldavad väärtpaberid on ettevõtete viis oma raha reservidega raha teenida. Ettevõte vajab rahareserve juhuks, kui on vaja kiiresti tegutseda, näiteks teist ettevõtet omandada.

Selle asemel, et rahal lihtsalt seista lasta, ilma, et see intressi teeniks, investeerib ettevõte osa rahast lühiajalistesse likviidsetesse väärtpaberitesse. Nende väärtpaberite lunastustähtaeg on tavaliselt vähem kui aasta pärast ja seega saab investeeringud kiiresti rahaks teha. Need tooted koosnevad peamiselt võlaväärtpaberitest (nt ettevõtte võlakirjadest) ja kapitaliväärtpaberitest (nt aktsiatest).

Nüüd, kui teate veidi rohkem saadaval olevate väärtpaberite tüüpide kohta, räägime, kuidas saate hakata ise väärtpabereid ostma ja müüma.

Kuidas kapitaliväärtpaberitesse investeerida?

Aktsiate ja ETF-ide ostmiseks järgige neid kolme lihtsat sammu:

  1. Avage aktsiatega kauplemise konto.
  2. Laadige alla aktsiatega kauplemise platvorm.
  3. Avage kauplemisaken ja sooritage oma esimene tehing.

Konto avamiseks külastage lihtsalt Admiralsi kodulehte ja klõpsake rohelist nuppu sõnaga „Registreeri“. Seejärel sisestage vajalikud andmed, nimi, e-posti aadress ja parool.

Kui olete registreerunud, avage Dashboard. Siit saate avada oma Invest.MT5 kauplemiskonto, laadida üles vajalikud dokumendid ja läbida kinnitusprotsessi. Kui see on tehtud ja taotlus on heaks kiidetud, laadige alla aktsiate kauplemisplatvorm MetaTrader 5.

Miks investeerida väärtpaberitesse Admiralsis?

Kui kaalute kapitaliväärtpaberite ostmist ja müümist või soovit ETF-ide kaudu võlaväärtpabereid kapitaliseerida, siis soovitame teil avada Invest.MT5 konto, millega saate nautida järgmiseid eeliseid:

  • Võimalus investeerida tuhandetesse aktsiatesse ja ETF-idesse maailma 15 suurimal börsil.
  • Tasuta reaalajas andmed ilma viivitusteta ja ilma lisatasuta.
  • Võimalus luua dividendimaksete näol passiivse sissetuleku voog.
  • Saate kaubelda ja investeerida maailmakuulsal MetaTrader 5 kauplemisplatvormil.

Saate investeerida ka murdaktsiatesse. Lisateabe saamiseks klikkige järgmisel reklaamil:

Investeeri murdaktsiatesse

Osta murdaktsiaid rohkem kui 700-s tippettevõttes

 

Korduma kippuvad küsimused väärtpaberite kohta 

Kas aktsia on väärtpaberi sünonüüm?

Ei, aktsia ehk kapitaliväärtpaber on hoopiski levinuim väärtpaberi liik, mis viitabavalikult kaubeldavate ettevõtete osakutele. Väärtpaber ehk mis tahes rahakstehtav finantsinstrument on laiem kategooria, mis hõlmab näiteks ka võlakirju ja tuletisinstrumente.

 

Teised artiklid, mis võivad teile huvi pakkuda:

Meist: Admirals

Reguleeritud ja auhinnatud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Admirals pakub võimalust kaubelda aktsiate, Forexi, indeksite, toorainete ja börsil kaubeldavate fondide (ETF) hinnavahelepingutega (CFD) ning investeerida aktsiatesse ja ETF-idesse.

Head kauplemist! 

TEAVE ANALÜÜTILISTE MATERJALIDE KOHTA

Käesolev teave väljendab täiendavat informatsiooni kõikide analüüside, hinnangute, prognooside, ennustuste, turuülevaadete, nädalaprognooside ning mistahes teiste sarnaste hinnangute või informatsiooni kohta (edapidi „Analüüs"), mis on avalikustatud Admiralsi veebilehel. Enne investeerimisotsuse tegemist palume Teil pöörata tähelepanu alljärgnevale:

  • See on turunduskommunikatsioon. Sisu avaldatakse ainult informatiivsel eesmärgil ja seda ei saa mingil juhul tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena. See ei ole koostatud kooskõlas investeerimisuuringute sõltumatuse edendamiseks kavandatud juriidiliste nõuetega ning selle suhtes ei kohaldata enne investeerimisuuringute levitamist mingisugust ärikeeldu. 
  • Iga investeerimisalase otsuse näol on tegemist kliendi isikliku otsusega ning Admirals ei vastuta otsusest tekkinud kahju eest, olenemata sellest, kas otsuse tegemisel on tuginetud Analüüsis esitatud teabele või mitte. 
  • Klientide huvide kaitsmiseks ning Analüüsi objektiivsuse kahjustamise vältimiseks on Admiralsi kehtestanud vastavad sisekorrad huvide konfliktide tuvastamiseks ning käitlemiseks. 
  • Analüüsi on koostanud sõltumatu analüütik (Carolina Caro Mora, edaspidi "autor") autori isiklike hinnangute põhjal. 
  • Kuigi kasutusele on võetud kõik mõistlikud meetmed tagamaks, et Analüüsi allikad oleksid usaldusväärsed ning sisalduv informatsioon oleks esitatud võimalikult arusaadavalt, õigeaegselt, täpselt ning täielikult, ei garanteeri Admiralsi Analüüsis sisalduva teabe täpsust või täielikkust. 
  • Analüüsis avaldatud teave finantsinstrumentide varasema või modelleeritud tootluse kohta ei tähenda Admiralsi poolset otsest või kaudset lubadust, garantiid või viidet järgmiste perioodide tootluse kohta. Finantsinstrumendi väärtus võib nii kasvada kui kahaneda ning vara väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. 
  • Võimendatud tooted (sealhulgas hinnavahelepingud), on spekulatiivse iseloomuga ning võivad kaasa tuua nii kahju kui kasu. Enne kauplemise alustamist palume teha kindlaks, et mõistate täielikult kaasnevaid riske.
POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Kuidas investeerida Coca Cola aktsiatesse?
Kas 2024. aastal tasub osta Coca Cola aktsiaid? Juhtiv karastusjookide tootja on lisaks märkimisväärsele tootlusele maksnud ka dividende juba mitukümmend aastat ja iga kord suurema väärtusega. See on atraktiivne investeering. Coca Cola on kõigi põlvkondade seas üks tuntumaid kauba...
Facebooki (Meta) aktsiate analüüs
Facebook on 2004. aasta veebruaris Mark Zuckerbergi poolt loodud lihtne sotsiaalvõrgustik.Ettevõte hakkas reklaamimisega tegelema, et ärimudel püsima jääks ja ostis kasutajaskonna laiendamiseks mitmeid idufirmasid, nagu näiteks fotode jagamise sotsiaalne võrgustik Instagram ja kiirsõnumite teenus Wh...
Kuidas osta Amazoni aktsiaid?
Amazoni aktsiad on viimastel aastatel kallinenud üle 1500%. Analüüsime ettevõtte arengut aktsiaturul ja jagame, kuidas investeerida Amazoni pärast selle värskeima tuluaruande avaldamist. ✺ 2023. aasta neljandas kvartalis teenis Amazon oodatust rohkem tulu.✺ Oma aktsiate ostmise soodsa...
Vaata kõiki