CFD vs futuuridega kauplemine

Admirals
18 min lugemine

Kas peaksin skalpima pigem DAXi futuure või DAX30 hinnavahelepinguid (CFDsid)?

Olete endale selle küsimuse juba esitanud?

Paljud kauplejad kasutavad ühte või mõlemat neist toodetest selleks, teenida turu liikumistelt kasumit sõltumata sellest, kas hinnatrend on tõusev või langev.

Käesolevast artiklist saate teada, mille poolest CFD-d futuuridest erinevad, ning mõistate, miks futuure kasutavad üldjuhul kutselised ja institutsionaalsed kauplejad, samas kui eraisikud eelistavad CFDsid.

Lisaks avastate, miks professionaalid ikkagi ka hinnavahelepingutega kauplevad.

Sõltumata sellest, kui suured summad on börsiindeksite või valuutapaaridega kauplemiseks teie käsutuses, tasub silmas pidada, nii CFDdel kui ka futuurlepingutel on märkimisväärseid eeliseid.

Indeksifutuuride ja –CFDdega kauplemine

Enne kui need kaks enimkasutatud lühiajalise kauplemise vahendit defineerime, vaatame lähemalt, kuidas futuurlepingute ja CFDdega kaubeldakse.

Ausalt öeldes on CFDdega kauplemine oluliselt lihtsam ning odavam.

Kas teate, miks?

Vastus on väga lihtne: CFD-lepingute vahendusel on võimalik kaubelda väga paljude erinevate toodetega, kasutades sealjuures võimendust. See võimaldab panustada kaubeldava instrumendi, näiteks EURUSD valuutapaari ükskõik kummas suunas liikumisele summadega, mida te endale muidu lubada ei saaks.

Futuurlepingutega kauplemine sarnaneb CFDdele, sest hindade tuvastamine, analüüs ja otsustusprotsess toimuvad samal viisil.

Kuid DAX30 futuuri ühepunktine liikumine on väärt märksa suurema summa kui Admiralsi platvormil kaubeldavate DAX30 CFDde puhul, kus ühepunktine liikumine võib maksta ka ainult 0.10€.

Seega: CFDdega kauplemine on just nii lihtne, kui see paistab.

Allikas: DAX30 CFD, M5 graafik, MT5 Admirals, 11. detsember 2018

Kuid ükskõik, kas kauplete futuuride või CFDdega, on pikaajaliselt kasumisse jäämine vähese kogemusega või distsiplineerimatule kauplejale keeruline ülesanne.

Nii futuurlepingud kui hinnavahelepingud (CFDd) on tuletistehingute tüübid, mida nii kutselised kui erainvestorid kasutavad finantsturgudel spekuleerimiseks või investeerimiseks.

Mõnikord aetakse neid omavahel segamini ning et seda ei juhtuks, olemegi koostanud selle selge ja üksikasjaliku artikli.

Artiklis käsitleme järgmisi teemasid:

  • CFDd ja futuurid – mõisted;
  • CFDd vs minifutuurid;
  • kuidas futuurlepingutega kaubelda;
  • futuurid või CFDd: eelised ja puudused;
  • näiteid tehingutest CFDde ja futuuridega.

Mis on futuurleping

Esimest korda kasutati futuurlepingut ehk tehti tulevikutehing aastal 1851 Chicago kaubandusnõukogus (CBOT) maisiga kauplemisel.

Toonase futuurtehingu struktuur oli järgmine:

  • müüja (tol ajal põllumees);
  • ostja (tol ajal tööstusettevõte);
  • kahepoolne kohustus sooritada kokkulepitud kuupäeval põllumajandustoote (konkreetsel juhul maisi) ostu-müügitehing kindlaksmääratud hinnaga.

Sellest ajast on niisugused tehingud, mida nimetatakse ka futuurtehinguteks, tundunud kasulikud üha suuremale hulgale kauplemiskohtadele, mis omakorda on suurendanud ostjate ja müüjate arvu.

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

 

Kuna futuure kasutavad peamiselt institutsionaalsed või kaupadega seotud kauplemiskohad, on nemad sünnitanud ka börsispekulandi ameti – see on kaupleja, kes teenib kasumit, arvates õigesti turu tulevase liikumise suuna.

Tehnoloogia arengu ning üha kiiremate arvutite kasutuselevõtu tulemusel sõlmib üha suurem hulk kauplejaid futuuridele sarnanevaid tehinguid, kuid seda CFDde ehk hinnavahelepingute vormis.

Käesolevas artiklis selgitame, mida peab teadma CFDde ja futuurlepingutega kauplemisel, millised on nende lepingutüüpide eelised ja puudused, millistel turgudel on nendega võimalik kaubelda ning kuidas luua selleks kasumlikku strateegiat.

Futuurlepingud said alguse toorainetööstuses. Põllumehed, kaevanduste ja naftamaardlate omanikud püüdsid nende abil hallata oma toodangu hinnariske.

Nii sündisidki futuurlepingud.

Üldjuhul võtab müüja tulevikutehinguga kohustuse müüa määratud tähtpäeval tulevikus määratud kaubakoguse ükskõik kellele, kes soovib nimetatud lepingut osta. Lepingu hind sõltub ostjate-poolsest nõudlusest ning teiste pakkujate olemasolust.

Ostja võtab samas kohustuse osta müüjalt lepingu kehtivusaja lõppemisel lepingukohane kaubakogus fikseeritud hinnaga.

Admiralsi platvormidel võite näiteks kaubelda toorainete ja muude kaupade CFDdega. Futuurlepingud ei ole tänasel päeval saadaval mitte ainult tooraine, vaid ka muude kaubeldavate instrumentide lõikes (artikli hilisemas osas tutvustame neid võimalusi täpsemalt).

Tehingud tehakse aga alati samadel, eelkõige USA suurtel tulevikutehingute turgudel, mille hulka kuuluvad näiteks:

  • Chicago Mercantile Exchange (CME);
  • Chicago Board of Trade (CBOT);
  • New York Mercantile Exchange (NYME).

Ka Euroopas ning teistes suuremates finantskeskustes on futuurtehingute turge. Peamine ajaga toimunud muutus seisneb selles, et börsi kauplemispõranda asemel tehakse tehingud elektrooniliselt maakleri vahendusel.

Kuidas kaubelda futuuride ja CFDdega

Mainisime juba, et futuuridest saavad eelkõige kasu ettevõtted, põllumajandustootjad, kaevanduste omanikud jne. Kuna aga nendel turgudel esineb sageli suuri hinnakõikumisi, tegutsevad futuuride turul ka spekulatiivsete huvidega kauplejad ning rakendatakse erinevaid kauplemisstrateegiaid.

Üheks võimaluseks on futuuride päevakauplemine.

Seda strateegiat järgiv kaupleja panustab kogu kauplemispäeva vältel lühiajalistele hinnakõikumistele. Enamik päevakauplejatest on väga aktiivsed ning võtavad kiiresti realiseeritava kasumi lootuses päeva jooksul mitmeid positsioone.

Sellise kauplemisstiili puhul peetakse riski siiski väga kõrgeks, eriti algajale.

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

 

Teiseks kauplemisstrateegiaks on panustamine futuuride ostu- ja müügihinna erinevusele (spreadile). Sellise kauplemisstiili aluseks on kasumi teenimine erinevate positsioonide hindade kõikumiselt.

Näiteks võib spreadile orienteeritud kaupleja samal turul korraga sisse võtta kaks sarnast, kuid erineva tähtajaga positsiooni, et püüda hindade muutumiselt teenida.

Mõned kauplejad kasutavad ka pikaajalisemaid strateegiaid, kuid mida põhjalikumalt futuuride turuga tutvute, seda selgemalt mõistate, et sellise lähenemise eelduseks on märkimisväärse kapitali olemasolu.

Enne kui räägime täpsemalt tulevikutehingutega kauplemisest, õpime lähemalt tundma ka hinnavahelepinguid (CFDsid).

Mis on CFD ja kuidas sellega kaubelda

CFD on tuletisinstrument, mis võimaldab kauplejal panustada turu hinnataseme muutustele sõltumata nende suunast. CFDd töötati 1990ndatel aastatel välja kahe Londoni UBS Warburgi panga äripanganduse töötaja poolt.

CFD on põhimõtteliselt leping kahe osapoole – ostja ja müüja vahel. Leping sätestab, et müüja tasub ostjale instrumendi hetke turuväärtuse ja lepingu lõppemise hetke turuväärtuse vahe.

Üldjuhul on selleks müüjaks teie maakler, samas kui futuuridega kauplemisel on teie kauplemispartneriks vastava kauba reaalne ostja või müüja.

CFD puhul tasub kaupleja reaalselt vastava instrumendi turu avamis- ja sulgemishinna vahe. Kuigi CFDdega kauplemine võib tunduda futuuridele sarnane, on kahe instrumendi vahel siiski märkimisväärsed erinevused.

Futuurid ja CFD-d: milles seisnevad erinevused

Allolev tabel kirjeldab CFD ja futuuri erinevust järgnevate omaduste lõikes:

  1. kehtivusaeg;
  2. vahendaja;
  3. investeerimishorisont;
  4. juurdepääs turgudele.

Futuurid

CFD-d

Kindla kehtivusajaga (kuu, kvartal)

Üldjuhul tähtajatu

Kauplemine reguleeritud kauplemiskohas (CBOT, CME, NYMEX)

Kauplemine vastaspoolega (teie maakler)

Omandisuhe puudub

Omandisuhe puudub

Lühi- ja pikaajaline kauplemine

Lühi- ja pikaajaline kauplemine

Kauplemine marginaaliga

Kauplemine marginaaliga

Vähem turgusid võrreldes CFDdega

Üle 3000 võimaliku turu

Nimetatud erinevused futuuride ja CFDde vahel eksisteerivad sõltumata konkreetsest turust või kaubeldavast instrumendist, muuhulgas võrdluses:

  • DAX futuurid vs DAX CFDd;
  • indeksifutuurid vs indeksi CFDd;
  • nafta futuurid vs nafta CFDd;
  • konkreetse aktsia futuur vs CFD;
  • minifutuur vs CFD.

CFD vs futuurid – eelised ja ebamugavused

Nii futuuride kui ka CFDdega kauplemisel on eripärad, mis sõltuvalt konkreetse kaupleja olukorrast võivad osutuda eelisteks või tekitada ebamugavusi.

Nüüd käsitlemegi nende toodete eeliseid ja puudusi lühiajalisel kauplemisel.

Futuurid või CFD-d: futuuride eelised CFD-de ees

Täielik hinnaläbipaistvus

Futuuridega kauplemine toimub avalikel börsidel nagu näiteks Chicago Mercantile Exchange (CME).

Kuna institutsionaalsed investorid ja ettevõtted teevad futuuridega tihedalt tehinguid, on futuurlepingute hinnad väga lähedal alusvara turuhinnale.

CFDde hind arvutatakse vastava futuuride turu alusel, seejärel lisatakse hinnale maakleri teenustasu, mis võib likviidsel turul olla minimaalne või pisut märgatavam, kuid eksootilisematel turgudel, kus tehinguid on vähem, ka üsna kõrge.

  • Kasumlik suuremahulisele kauplejale

Suurtel turgudel on futuuridega kauplemise teenustasud üsna madalad, mis sobib loomulikult suure mahuga kauplejatele. Kuid nagu kohe näete, eeldab futuuridega kauplemine märkimisväärselt suuremat algkapitali kui CFDd.

CFD vs futuur: futuuride puudused võrreldes CFD-dega

  • Väga suuremahulised lepingud

Futuuridega kauplemine tähendab, et ostate teatud koguse kauba või tooraine tarnelepingu. Kauba kogus lepingus on standardiseeritud.

Näiteks kullaga kaubeldakse koguses 100 untsi lepingu kohta ning kordajaga, kus ühepunktine liikumine maksab 100$.

See tähendab, et isegi kui ostate vaid ühe lepingu (kõige väiksem võimalik tehing futuuride turul), tähendab 10-dollariline hinnaliikumine 1000 dollari kaotamist. Kulla hind on väga kõikuv ning päevane liikumine võib olla kordades suurem kui näites toodud kümme dollarit.

CFDdega kaubeldes on aga võimalik viia sõlmitava lepingu maht vastavusse oma riskitaluvusega. Protsessi lihtsustab Admiralsi miniterminal, mis võimaldab seostada ühikute arvu graafikupunktide vahemaaga, et viia risk eurodes oma kauplemisvõimekusega vastavusse.

  • Aegumistähtaeg

Futuurlepingud aeguvad kindlal kuupäeval.

See tähendab ühtlasi, et aegumistähtaja lähenedes väheneb lepingu väärtus. Samuti tähendab see, et soovitud positsiooni pikemaajaline hoidmine ei pruugi olla võimalik.

CFDdel ei ole aegumistähtaega. See tagab kauplejale suurema paindlikkuse ja võimaluse sulgeda positsioon täpselt sobival ajahetkel.

  • Vähem turgusid

Kuigi futuuridega kaubeldakse paljudel turgudel, ei ole see võrreldav turgude hulgaga, kus on võimalik kaubelda CFDdega.

Futuuridega kauplemine: futuuride rollover

Erinevalt aktsiatest on futuurlepingutel aegumistähtaeg. Selle lähenedes toimub protsess nimega rollover: võimalus vahetada aeguv leping järgmisega, mille aegumistähtaeg on kaugemal tulevikus.

Juhul, kui te olemasolevat futuurlepingut rollover-perioodil ei vaheta, vaid hoiate positsiooni (ehk jätate alles olemasoleva lepingu), lõpeb teie positsioon automaatselt järgmiste tagajärgedega:

  • lepingu füüsiline täitmine: näiteks juhul, kui teil on futuurleping toornafta ostuks teatava barrelihinnaga, ootab teid harukordne tarne: toornafta, mille täpse koguse barrelites määrab enne rollover-perioodi teie valduses olnud lepingute arv;
  • lepingu rahaline täitmine (enamiku futuurlepingute puhul).

Kujutleme, et teil on DAX minifutuuri positsioon ning te ei sulge rolloveri käigus positsiooni. Sellisel juhul arvestatakse välja lepingu turuhind ning teie kauplemiskontot krediteeritakse või debiteeritakse vastavalt tulemusele.

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Minifutuurid ja CFD-d

Mis on minifutuurleping?

Tegemist on algse futuurlepingu tuletisinstrumendiga, mis võimaldab väiksema riskiga spekulatiivset futuuridega kauplemist.

Kasutame selgitava näitena DAX futuuri. Minifutuuri puhul muutub võrreldes DAX standardfutuuriga lepingu maht ning noteering.

FDAXi sisenemistasu (25€ punkt) muudab selle enamiku kauplejate jaoks kättesaamatuks.

Seetõttu kasutavadki paljud kauplejad DAX minifutuuri, mille puhul punkti väärtuseks on 5€.

Samas tuleb silmas pidada, et minifutuurid on originaalist vähem likviidsed ning eelistega kaasnevad mõnikord ka muud puudused.

Kuidas futuuridega kaubelda

Teate nüüd, et futuur on leping kahe osapoole vahel teatud objekti (näiteks tooraine või valuuta) ostuks või tarneks tulevikus kindlaksmääratud kuupäeval ning kindlaksmääratud hinnaga. Kuid kuidas futuurlepingutega kauplemine konkreetsemalt käib?

Futuuridega kaubeldakse börsidel, kus käibivad standardsed lepingutingimused. Põhimõtteliselt tähendab see, et sõltumata müüjast ja ostjast sõlmitakse kõik lepingud samadel tingimustel. Üldjuhul on standardiseeritud kvaliteet, kogus ja tähtajad. Näiteks teab iga NYME naftalepingu ostja, et üks leping hõlmab 1000 barrelit kindla kvaliteediga WSI (West Texas Intermediate) toornaftat.

Enamikku futuurlepinguid tähistatakse viiest tähemärgist koosneva koodiga.

  • Esimesed kaks kohta tähistavad kaupa.
  • Kolmandal kohal on kuu tähis.
  • Viimased kaks kohta viitavad aastaarvule.
  • Näiteks WTI nafta futuuri kood CLX20 koosneb järgmistest elementidest:
  • CL: toornafta;
  • X: november (konkreetse kuu tähekoodi leiab börsi veebilehelt);
  • 20: aasta 2020.

Loomulikult (nagu oleme käesolevas artiklis juba selgitanud) ei ole väga mugav, kui positsiooni sulgemise kuupäev on ette määratud. Samuti ei saa ise muuta lepingu mahtu, mis on sageli üsna suur.

Nafta puhul on ühe lepingu maht 1000 barrelit. Väiksema kogusega kaubelda ei ole võimalik. Seetõttu pöörduvad ka futuuride päeva- või spreadile keskendunud kauplejad CFDde poole, kui soovivad kaubelda väiksemate kogustega ning hoida oma riskipositsiooni parema kontrolli all.

CFD, futuurid ja optsioonid

Nüüd, kui oleme võrrelnud futuuride ja CFDde eeliseid ja ebamugavamaid omadusi, uurime, milliseid eeliseid võib pakkuda optsioonidega kauplemine.

Mis on optsioon?

Tegemist on finantsinstrumendiga, mis loob võimaluse (kuid ei tekita kohustust) osta või müüa teatav kogus alusvara kindlaksmääratud hinnaga ja kindlaksmääratud kuupäeval (või kuni selle kuupäevani). Tuleks meeles pidada, et optsioone on kahte liiki:

  • ostuoptsioon (CALL) ja
  • müügioptsioon (PUT).

Optsiooni omandamiseks tuleb sisse maksta preemia – see on optsiooni omandamise hind.

Kui usute, et alusvara hind tõuseb, tasub osta ostuoptsioon. Sellisel juhul saate kallinenud alusvara osta turuhinnast madalamalt ning selle pealt kasumit teenida.

Kui hind langeb, kaotate ainult optsiooni omandamisel sisse makstud preemia.

  • Optsioonidega kauplemise eelised

Optsiooni kasutamine on vabatahtlik, mis tähendab teie jaoks suuremat paindlikkust. Teil on võimalik kasutada oma ostu- või müügiõigust juhul, kui turg liigub teile sobivas suunas.

Vastasel juhul võite optsiooni kasutamisest loobuda ning teie kaotus piirdub sisse makstud preemiaga.

  • Optsioonidega kauplemise ebamugavad küljed

Optsioonid pakuvad teile kindlustunnet, sest tagatud on kindel ostu- või müügivõimalus, mis ei ole samas kohustuslik.

Siiski tuleb meeles pidada, et ka optsioonidel on aegumistähtaeg – nende kasutusaeg on piiratud, mis piirab omakorda ka võimaliku teenitava kasumi suurust. Kui teie optsiooni aegumistähtaeg on 24 tunni pärast, peate tegema otsuse selle kasutamise kohta ning teil on otsustamiseks just needsamad 24 tundi ja mitte rohkem. Olukorras, kus usute, et tõusev või langev trend turul jätkub, võib see osutuda piiravaks.

Millistel turgudel toimub CFD ja futuuridega kauplemine

Mõningatel turgudel ei ole futuuride kasutamine võimalik.

Näiteks börsil noteeritud aktsiate suhtes futuurlepinguid ei sõlmita. Küll aga on paljud aktsiad saadaval CFDde vahendusel.

Samuti kaubeldakse vaid mõne peamise valuuta futuuridega, mis on sõlmitud kõigi ülejäänud valuutade suhtes.

Näide: euro futuurleping arvestab euro liikumisega kõigi ülejäänud valuutade suhtes ühe ja sama lepingu piires, nt 6E vormis.

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

CFDde vahendusel on võimalik kaubelda paljude erinevate valuutapaaridega.

Mida tihedamalt turgudel kauplete, seda rohkem peate arvestama selliste pisiasjadega nagu näiteks futuuridega kauplemise kellaajad. Enamiku futuuride kauplemiskohtade tööajad erinevad üksteisest, mõned peavad keset päeva tunniajase lõunapausi ja kauplevad erineva alusvaraga erinevatel aegadel.

Näiteks kulla futuuridega kauplemine toimub järgmistel aegadel:

  • pühapäeval kell 17.00 kuni reedel 16.15 (CST);
  • CME Globex Exchange'il on 45-minutiline paus iga päev kell 16.15.

Näiteks bitcoini futuuridega kauplemine CME Globex Exchange'il toimub pühapäeval kell 17.00 kuni reedel kell 16.00.

Kui soovite siiski futuuride kauplemises kätt proovida, süvenege nüüd järgnevasse artikli osasse, kus kirjeldame täpsemalt, kuidas futuuridega kauplemine CFDdest erineb.

Kuidas futuuridega kaubelda - alustamine

Futuuridega kauplemine ei erine muudest turgudest kuigivõrd. Loomulikult tuleb meeles pidada rohkem infot, mis on seotud teie positsioonide aegumistähtaegade, riskijuhtimise ja lepingute mahuga.

Kauplemisstrateegia loomise protsess sarnaneb siiski teiste instrumentidega.

Toome välja mõned võtmetähtsusega aspektid, mida futuuridega kauplemise strateegia loomisel arvesse võtta.

  • Milline kauplemisstiil valida?

Kauplemisstiile on erinevaid, näiteks:

  1. futuuride päevakauplemine;
  2. swing-kauplemine;
  3. spreadile keskendunud kauplemine;
  4. futuuride optsioonidega kauplemine.

Eduka alguse eelduseks on läbimõeldud plaan.

  • Millistel turgudel kaubelda?

Nafta, toorained?

Pidage tingimata meeles, et futuurlepingute mahud vastavad erinevale algkapitalile. Kauplejad, kellel on kapitali vähe, on sageli raskustes sobiva futuuride turu leidmisega.

  • Millisest strateegiast lähtuda?

Teie strateegia määrab reeglid, mille alusel otsustate, millal positsioone võtate ja sulgete.

Võite otsuste tegemisel lähtuda tehnilistest indikaatoritest või hinna liikumisest. Kasumliku strateegiani jõudmiseks tuleb valitud vahendeid kasutada järjekindlalt.

Kui olete valinud sobiva kauplemisstiili, turu ja strateegia, peate valima veel futuuridele sobiva kauplemisplatvormi. Valikuid on siinkohal mitmeid, kuid mõistlikum oleks eelistada platvormi, mis toetab erinevaid instrumente – nii CFDsid, valuutasid, indekseid, tooraineid kui ka aktsiaid.

Oma portfelli kauplemiseesmärkidest lähtuv mitmekesistamine on pikemas plaanis alati kasulik.

CAC 40 futuur

Pariisi börsi indeks CAC40 on kahtlemata olulisim näitaja nendele Prantsusmaa investoritele, kes kauplevad lühiajaliste positsioonidega ning pearõhuga 40 indeksisse kuuluva Prantsuse ettevõtte aktsiatel.

On kasulik teada, et paljud kutselised kauplejad kasutavad indeksit riskide katmiseks. Kujutage ette, et teil on palju CAC40sse kuuluvaid aktsiaid hetkel, kui kohalikul majandusel hakkab kehvemini minema. Tõenäoliselt läheb koos teie aktsiate hindadega keskmise pikkusega ajavahemikuks langusse ka CAC40 indeks.

Just sellel hetkel on tavaline, et eesootava kahjumi katmiseks asuvad paljud spekuleerima indeksi langusele, kasutades vahendina kas CAC40 futuurlepinguid või CFDsid.

DAX 30 – futuurid ja CFD-d

Sama seaduspära kehtib ka Saksa börsiindeksi DAX 30 puhul.

DAX30 CFD peamiseks eeliseks ja põhjuseks, miks paljud algajad just sellest instrumendist alustavad, on punkti väärtus, mille baasil on võimalik kauplemist alustada.

DAX 30 hinnavaheleping (CFD) võimaldab alustada investeerimist juba 10 eurosendist, mis annab väikekauplejale võimaluse alustada spekulatiivset kauplemist ka vähese kapitaliga.

DAX futuurid on võrreldes CFDdega volatiilsemad, eeldades samas ka rohkem vahendeid. See meelitab turule professionaalseid kauplejaid, kelle käsutuses on rohkem kapitali.

Nafta – futuurid või CFD-d

Teine finantsturgudel aktiivselt kaubeldav futuuriliik on toornafta (crude oil) futuurid.

Selle tooraine hinnaga on võimalik kaubelda ka CFDde vormis, mis taaskord eeldab väiksemat kapitali ning, mis kõige tähtsam, vabastab kohustusest maksta iga positsiooni avamisel ja sulgemisel teenustasu.

On tõsi, et erineb ka võimalike positsioonide arv, mida CFDde ja futuuride abil on mõistlik võtta. Praktikas on futuuride turul kauplemisel veelgi olulisem pöörata tähelepanu positsioonide kvaliteedile ja mitte nende arvule, sest iga tehinguga kaasnevad tehingutasud.

Futuuridega kauplemine USA riigivõlakirjade näitel

Nagu juba öeldud, ei peaks futuuride kauplemiseks parima kauplemisplatvormi valik lähtuma ainult sellistest kriteeriumidest nagu mobiilsus või teenustasud.

Mitmete kauplejate jaoks on põhikriteeriumiks võimalus kasutada platvormi ideede genereerimiseks ja realiseerimiseks kõigil erinevatel turgudel.

Kasutame näitena USA riigivõlakirja futuuri päevapõhise hinnaliikumise graafikut (vt all).

Kõigepealt uurime 12 kuu graafikut:

Allikas : Admirals MetaTrader 4 (MT4) - USTNote_Z8 – andmed perioodil 22. mai 2017 kuni 10. oktoober 2018. Graafik koostatud 10.oktobril 2018 kell 09:07 UTC+1

Suurendame nüüd ajavahemikku 18. juunist 8. oktoobrini 2018:

Allikas: Admirals MetaTrader 4 (MT4) – USTNote_Z8 – andmed perioodil 18. juuni 2018 kuni 08. oktoober 2018. Graafik koostatud 08. oktoobril 2018 kell 09:24 UTC+1

Kõigepealt näeme, et graafiku objektiks on instrument USTNote_Z8.

See tähendab, et uurime 2018. aasta „kuu Z" USA riigivõlakirja futuuri. Vastavalt Chicago Mercantile Exchange (CME) koodidele tähistab „Z" detsembrit.

Kuid millal instrument täpselt aegub?

Selle tuvastamiseks piisab, kui paremklõpsame vastavat futuurlepingut MT4 aknas Market Watch ja valime käsu Spécification.

Graafiku taustal avaneb järgmine aken:

Allikas: Admirals MT4 USTNote_Z8. Kuvatõmmise aeg: 08. oktoober 2018 kell 09:33 UTC+1

Nagu näete, on 2018. aasta detsembri aegumistähtajaga USA riigivõlakirja futuuri viimane kauplemispäev 30. november 2018.

Pöördume nüüd tagasi vastava futuuri turu graafiku juurde, et seda lähemalt analüüsida:

Allikas: Admirals MT4 USTNote_Z8 – andmed perioodil 18. juuni kuni 08. oktoober 2018. Koostatud 08. oktoobril 2018 kell 09:36 UTC+1

Graafikust näete, et sinisesse ellipsisse jääval perioodil jääb hinnatase turul allapoole sinist joont, mis tähistab 20 päeva liikuvat keskmist. See näitaja on kasulik, kuna võimaldab tuvastada üldist turul valitsevat trendi:

  • kui hind jääb alla liikuvat keskmist, on hind languses.

Trendiga kauplejad otsivad selliseid olukordi, et avada lühikesi positsioone. Nad võivad kasutada ka hinnaliikumistel põhineva strateegia trendi pöördumise mudeleid või muid indikaatoreid, mis aitavad tehinguid ajastada.

Näide :

Allikas : Admirals MT4 USTNote_Z8 – andmed perioodil 18. juuni 2018 kuni 08. oktoober 2018. Koostatud 08. oktoobril 2018 kell 09:47 UTC+1

Valge ala sinise ellipsi sees tähistab pöördekohta langustrendis.

Teatud kauplejad kasutavad nn pin bars küünlaid, et võtta positsioon sisse ajahetkel, kui küünlast allapoole „taht" puudub ning stop-loss positsioon asub küünla kõrgeimas punktis.

Käesolevas näites tooks sisenemine hinnatasemel 118,71 stop-loss tasemega 119,01 ja 10 ühikuga kaasa kahjumi 300 USD.

Kui kaupleja oleks positsiooni hoidnud ning sulgenud selle alles kolme päeva pärast, 3. oktoobri kauplemispäeva lõpus, oleks kasum olnud umbes 810 USD.

Oletame aga siiski, et kaupleja soovib konkreetselt liikumiselt täiendavalt teenida, vältides samal turul täiendavate riskide võtmist.

Kaupleja võib uurida USA võlakirjadega negatiivset korrelatsiooni pakkuvaid võimalusi, näiteks USA riigivõlakirja suhet USDJPY valuutapaariga. Korrelatsioonianalüüsi muudab lihtsaks Expert Advisor korrelatsioonimaatriks MT Supreme Editionis.

Kui ühe vara hind tõuseb, kipub teine langema, kuid seos ei ole sajaprotsendiline. Seetõttu võib võimalus reaalajas korrelatsioone analüüsida ja uuendada osutuda teie jaoks lisaeeliseks.

Seega on kasulik kauplemisriski mitmekesistamiseks omada korraga juurdepääsu erinevatele turgudele.

Futuuridega kauplemise kombineerimine muude turgudega

Uurime konkreetsemalt USDJPY valuutapaari päevagraafikut samal perioodil, mida kattis varasem USA riigivõlakirjade graafik.

Vaatame kõigepealt 12 kuu graafikut:

Allikas : Admirals MT4 USDJPY – andmed perioodil 04. mai 2017 kuni 10. oktoober 2018. Koostatud 10. oktoobril 2018 kell 09:08 UTC+1

Allikas: Admirals MT4 USDJPY – andmed perioodil 20. juuni 2018 kuni 08. oktoober 2018. Koostatud 08. oktoobril 2018 kell 09:59 UTC+1

Märkate kindlasti, et graafik peegeldab täpselt USA riigivõlakirja oma.

Käesolevas näites kaubeldakse USDJPYga 20-päevasest liikuvast keskmisest kõrgemal, mis viitab tõusutrendi võimalusele.

Trendiga kauplejad võivad samuti järgida strateegiat, ning otsida price action pöördepunkte tõusvate pin baride või muude indikaatorite abil.

Selle lihtsustatud näite baasil võib öelda, et parim kauplemisplatvorm futuuridega kauplejale, kes soovib oma portfelli mitmekesistada, peaks võimaldama mitmel turul paralleelselt kauplemist.

Lõpuks sõltub tuletisinstrumendi valik (hinnavaheleping või futuur) ka igaühe isiklikest eelistustest, varasemast kogemusest, olemasoleva kapitali hulgast ja kauplemiseesmärkidest.

Siiski võib öelda, et enamiku kauplejate jaoks tagab hea tasakaalu erinevate turgude kombineerimine.

Lugege lisaks kauplemise kohta

 

Kauple Forexil ja CFD-dega

Kauple üle 40 valuutapaari CFD-dega 24/5

 

Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.


See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Mis on finantsturg?
Finantsturg on koht, kus kaubeldakse väärtpaberitega. Kauplejad ostavad ja müüvad väärtpabereid eesmärgiga teenida kasumit, hoides samal ajal riske kontrolli all. Mis on finantsturg?Paljud kauplejad kipuvad keskenduma ühele finantsturule, kaubeldes näiteks aktsiate või CFD-dega, kuid...
Mida tähendab aktsiaindeksitega kauplemine
Televisioonis, raadios, ajalehtedes ja internetis räägitakse aktsiaturgudest väga palju. Mida täpsemalt mõeldakse, kui öeldakse "aktsiaturud"? Väga tihti peetakse silmas aktsiaindekseid.Indeksid nagu Dow Jones (DJIA), SP500, DAX30, FTSE100 on ühed populaarseimad aktsiaindeksid. Siit artiklist saate...
Online trading - mis see on ja kuidas see toimib?
Online trading ehk kauplemine veebis on internetis tehtud kauplemine. Kauplejad ostavad ja müüvad finantsinstrumente veebipõhisel kauplemisplatvormil, mida pakub kas börsimaakler või pank. ✺ Internetis kauplemiseks on vaja ainult arvutit või nutiseadet ja head internetiühendust.✺ Olul...
Vaata kõiki