Kuidas alustada kauplemist toorainetega?

Admirals
9 min lugemine

Selles artiklis saate teada, mis on toorained; millised on 4 peamist toorainete kategooriat; kuidas investeerida toorainetesse; kuidas kaubelda toormetega hinnavahelepingute ehk CFD-de kaudu; millised on toormete CFD-dega kauplemise eelised; kuidas alustada kauplemist toorainetega riskivabalt ja palju muud!

Kas teadsite, et toorainetega kauplemine sai alguse juba 4500.a e.m.a? Sumeris, mis on tänapäeval Iraak, oli kaubaturg, kus savist märke kasutati vahetuskaubana kitsede vastu. Ülemaailmne toorainete turg ja toorainetega/toormetega kauplemine algas jõuliselt siis, kui 1848. aastal asutati Chicago Kaubandusnõukogu. Nüüdseks on tooraineteturg kauplemiseks üks populaarseimaid turge.

Mis on toorained

Tooraine on põhikaup või toormaterjal, mida kasutatakse ühe komponendina erinevate kaupade või teenuste tootmiseks või pakkumiseks. Näiteks suhkur ja kakao on toorained, mida kasutatakse šokolaadi tootmiseks.

Tooraineid eristab teistest kaupadest see, et neid saab omavahel asendada ja nad on standardiseeritud. See tähendab seda, et pole oluline, kus või kelle poolt on tooraine toodetud: kahel samaväärsel kaubaühikul on enam-vähem sama kvaliteet ja hind. Milliseid erinevaid tooraineid kauplemiseks kasutatakse?

Üldiselt on toorained kas kaevandatud, kasvatatud või toodetud. Vaatleme nelja peamist toorainete kategooriat lähemalt.

Toorainetega kauplemine: 4 kategooriat

Toorainetega kauplemisel eristatake nelja peamist kategooriat, need on:

  • Põllumajandustoormed: näiteks suhkur, puuvill, kohvioad, jne.
  • Nafta toormed
  • Kaubeldavad metallid: väärismetallid nagu kuld, hõbe ja plaatina, aga ka mitteväärismetallid nagu vask.
  • Loomakasvatus: siia kuuluvad sealiha, veised ja muu loomakasvatus, samuti ka lihatoormed.

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

 

See on vaid väike valik erinevatest toorainetest tooraineteturu neljas põhikategoorias. Enne kui uurime, kuidas toorainetega kauplemist õppida ja kuidas toormetega kauplemine toimub, on oluline mõista, et enamik kauplejaid ja investoreid jäävad kõige enam kaubeldavamate või likviidseimate toorainetega kauplemise juurde.

Nafta turul tegutsevad naftapuurimisega tegelevad ettevõtted, valitsuse poolt heakskiidetud puurimisettevõtted, teenindusettevõtteid nagu näiteks British Petroleum või Shell, lennufirmad, kes nii ostavad kui müüvat kütust, et kulusid kontrolli all hoida; ja loomulikult spekulandid. 2018. aasta detsembris oli toornaftaga kauplemise maht üle 800 000, mis on võrreldes väikese põllumajandustoorme kauplemismahuga ülisuur erinevus. Admiralsis on teil hinnavahelepingude ehk CFD-de kaudu juurdepääs 16-le tooraineteturu kõige populaarsemale toorainele:

Põllumajandustoormed:

  • Arabica Coffee
  • Cocoa
  • Cotton
  • Orange Juice
  • Robusta Coffee
  • Sugar Raw
  • Sugar White

Nafta toormed

Kaubeldavad metallid

  • Gold
  • Copper
  • Palladium
  • Platinum
  • Silver
  • XAUAUD

Nüüd on meil teada, milliste toorainete CFD-dega saab kaubelda. Kuid kuidas alustada investeerimist toorainetesse? Vaatame lähemalt.

Kuidas investeerida toormetesse

Toormetesse investeerimine võib toimuda nii, et minnakse otse allikani ja ostetakse tooraine. Aja jooksul, kui hinnad tõusevad, võite leida ostja ja võib-olla teenid hinnavahe pealt kasumit. Aga kas on tõesti võimalik otsida ja leida nafta tootja ja müüja, kellelt toorainet osta? Kui teie eesmärk on kaubelda või investeerida, siis peaksite leidma oma toorainele ka ostja. Ja ärgem unustagem, et tooraine on materiaalne toodang, mida tuleb kuskil ladustada.

Suhkrutootjad müüvad oma toodangut 112 000 naela väärt suurustes kogustes. Selline kogus kaalub rohkem kui 8 elevanti ja nii suurt kogust on keeruline ladustada. Seepärast ei ole toormetesse investeerimine neid füüsilise kaubana ostes kuigi realistlik. Ei tohiks unustada, et toorainetes on kõrgem volatiilsus kui aktsiate ja võlakirjade puhul, kuna pakkumist ja nõudlust mõjutavaid faktoreid on rohkem, mis omakorda mõjutavad hindasid (sellest tuleb allpool täpsemalt juttu).

Enne kui vaatame, mis mõjutavad toorainete hindasid, vaatleme teist võimalust toorainetesse investeerimiseks. Üks võimalus on toorainetega kauplemine maakleri vahendusel. Uurime, kuidas kaubelda toorainetega ja miks on see populaarsem.

Kuidas kaubelda toormetega

Toorainetega kauplemine tohutult arenenud võrreldes ajaga, kui veel vahetati savimärke kitsede vastu. On olnud mitmeid erinevaid tooteid, mida on kauplejad ja investorid toorainetega kauplemiseks kasutanud. Näiteks võimaldavad maaklerid kauplejatel toorainete futuurlepingute abil kasumit teenida toorainete hinnakõikumistelt ilma toorainet füüsiliselt omamata.

Sisuliselt spekuleerib kaupleja tooraine tulevase hinnaga. Kaupleja maksab lepingu eest enne ostu. Kui hind on lepingu aegumiskuupäevaks kõrgem kui ostu kuupäeval, teenib kaupleja kasumit. Kui hind on langenud, kaotab kaupleja raha.

Siiski võib ka selline kauplemisviis olla keeruline. Erinevatel futuuriturgudel on erinevad tarne kuupäevad ja ostude mahud. Seepärast on paljud toorainetega kauplejad pöördunud CFD kauplemise juurde.

Kauplemine toormete CFD-ga

CFD (hinnavaheleping) võimaldab kauplejal spekuleerida turu tõusu või langusega reaalset alusvara - antud juhul toorainet - omamata. CFD töötati välja 1990ndate alguses Londonis kahe investeerimispankuri poolt. Sisuliselt on CFD leping kahe osapoole vahel - kaupleja ja maakler. Lepingu lõppemisel vahetavad mõlemad pooled tooraine hinna erinevusest tuleneva vahe (hind lepingu sõlmimisel vs hind lepingu lõppemisel).

Lihtsustatult öeldes maksab kaupleja kaubeldava tooraine avamis- ja sulgemishinna erinevuse eest. Tehingutesse sisenemise ja väljumise lihtsus võrreldes teiste kauplemistoodetega on vaid üks põhjustest, miks toormete CFD kauplemine nii populaarne on. Eeliseid on veelgi:

  • Võimendus - Tavaklient saab kaubelda oma kontojäägist 20 korda suurema positsiooniga. Professionaalsel kauplejal on võimendus lausa 1:500.
  • 24h/5 - Kauplejad saavad kaubelda 24 tundi ööpäevas, 5 päeva nädalas erinevate toorainetega üle maailma.
  • 0 komisjonitasu - Kauplemine null komisjonitasuga, kauplemise alustamiseks piisab 200-st eurost.
  • Kasumi teenimine nii tõusvatelt kui langevatelt turgudelt - loomulikult siis, kui turg liigub teie jaoks õiges suunas! Vastasel juhul võib kaotusi esineda.

Toorainete CFD-ga kauplemisel Admiralsis on veel teisigi eeliseid:

  • Negatiivse kontojäägi kaitse poliitika
  • Kursivahed alates 0 pipsi
  • Tasuta turu-uudised ja analüüsid Dow Jonesilt
  • Ligipääs kauplemisplatvormidele MetaTrader 4 , MetaTrader 5 ja MetaTrader Supreme Edition

MetaTrader Supreme Edition

Lae alla kõige võimsam lisandmoodul oma lemmikule kauplemisplatvormile!

 

Õige kauplemisplatvorm ja usaldusväärne maakler on kauplemisel äärmiselt olulised. Samuti on oluline toormetega kauplemisel mõista, mis mõjutab toorainete hindasid.

Mis mõjutab toorainete hindasid

Igal toorainel on erinevad tegurid, mis mõjutavad selle hinda. Tooraineteturul võib tohutuid hinnakõikimisi tekitada tooraine nappus. Üldkokkuvõttes mõjutavad kõikide toorainete hindasid muutused pakkumises ja nõudluses.

Pakkumine

Tooraine pakkumist võivad mõjutada paljud tegurid, näiteks valitsusepoolne sekkumine, ilmastikuolud, sõda jne. 6. augustil 2018 kehtestas USA president Donald Trump Iraanile majandussanktsioonid, mis tähendas seda, et Iraani naftat ei tohtinud enam osta.

Ms oli tulemus? Turul on saadaval vähem naftat. Aga kuna nõudlus ei vähenenud, tegid ettevõtted ja asutused omavahel koostööd, et saada kätte see nafta, mis veel saadaval oli. Selline "nappus" toob tavaliselt kaasa hinnatõusu. Allolevalt graafikult näeme, et järgmisel päeval, 7. augustil 2018, tõusis hind järsult 900 punkti kõrgemale (märgitud kollasega), enne kui uuesti langes.

Allikas: Admirals MT5 Supreme Edition - WTI päevagraafik - Andmevahemik: 25.05.2017 - 11.11.2018 - Väljavõte 11.11.2018 kell 19:52 GMT - Märkus: minevikus toimunud turukäitumine ei ole usaldusväärne näitaja tulevase turukäitumise või tulemuste ennustamiseks.

Mis puudutab toorainetega kauplemist, siis tasub meeles pidada, et naftatoodete pakkumist mõjutavad enamasti valitsuste poliitika (nt majandussanktsioonid) ja pinged Lähis-Idas, kuna Saudi Araabias asub ⅕ maailma naftavarudest.

Põllumajandustoormete pakkumist mõjutavad enamasti ebanormaalsed ilmastikutingimused, näiteks tugevad vihmad või põud. Näiteks kakao, kohv, apelsinimahl on toorained, mida kasvatatakse ja koristatakse, seepärast nõuavad nad stabiilseid ilmastikutingimusi.

Nõudlus

Tooraine nõudlust võivad mõjutada paljud tegurid, näiteks muutused tarbimisharjumustes või majanduse olukord. Näiteks on paljude inimeste harjumused muutunud seoses suhkru tarbimisega, inimesed püüavad tarbida vähem suhkrut. Kui piisavalt palju inimesi vähendab suhkru tarbimist, kahaneb nõudlus suhkru järele. Graafikul näeme suhkru hinna liikumisi pikema perioodi jooksul:

Allikas: Admirals MT5 Supreme Edition - Sugar.White päevagraafik - Andmevahemik: 27.03.2005 - 11.11.2018 - Väljavõte 11.11.2018 kell 20:31GMT - Märkus: minevikus toimunud turukäitumine ei ole usaldusväärne näitaja tulevase turukäitumise või tulemuste ennustamiseks.

Kollased kastid näitavad suhkru hinna järsku langust 2010. a. alguses. Hinnatõus leidis aset 2015. aasta septembrist 2016. aasta septembrini, kuna oldi mures ülemaailmse suhkru puudujäägi pärast. Seda põhjustas Brasiilia suhkruroo (maailma suurim suhkrutootja) tarne häire, mis tõi kaasa suhkru nappuse ja sellest tuleneva hinnatõusu.

Kui muutused ilmastikutingimustes põhjustasid suhkru hinna tõusu, siis hiljem nõudlus suhkru järele vähenes ning hind langes. Selle stsenaariumi puhul oleks tooraine CFD-ga kauplemine võinud olla kasulik.

Toormete CFD-ga kauplemisel võite teenida nii tõusvatelt kui langevatelt turgudelt nii kaua, kuni turg liibug teile sobivas suunas. Nüüd, kui te juba teate toorainete hindasid mõjutavaid tegureid, vaatame, kuidas kaubelda toormetega riskivabalt.

Toormetega kauplemine riskivabalt

Eelmises osas käsitlesime toormete hindasid mõjutavaid tegureid. Siiski, kui te ei ole täiskohaga kaupleja, kelle käsutuses on terve meeskond analüütikuid, võib ilmastikutingimuste ja valitsuse poliitika jälgimine osutuda keeruliseks. Seepärast kasutavad paljud kauplejad kauplemisotsuste tegemiseks tehnilist analüüsi ja katsetavad oma ideid demokontol kaubeldes. Mida tähendab tooraineteturu tehniline analüüs? See on konkreetse tooraine hinnamustrite ja indikaatorite jälgimine graafikul selleks, et aimata hinnaliikumise suunda tulevikus.

Kauplejate seas on populaarne indikaator libisev keskmine, mis aitab määrata hinnaliikumise üldist suunda või trendi. Sisuliselt arvutatakse kasutaja poolt kindlaksmääratud eelmiste tehingute sulgemishindade arvu selleks, et leida keskmine hind. Kauplemisplatvorm näitab graafikul joont, et kasutaja näeks ajaloolist keskmist hinnatrendi.

Allikas: Admirals MT5 Supreme Edition - GOLD päevagraafik - Andmevahemik: 07.03.2018 - 11.11.2018 - Väljavõte 11.11.2018 kell 21:06 GMT - Märkus: minevikus toimunud turukäitumine ei ole usaldusväärne näitaja tulevase turukäitumise või tulemuste ennustamiseks.

Ülaltoodud tabelis näitab punane libiseva keskmise joon viimase 50 küünla keskmist. Roheline joon tähistab viimase 100 küünla keskmist. Te märkate, et kui hinnaküülnad jäävad allapoole punast joont - 50 MA (50 Moving Average) ja allapoole rohelist joont - 100 MA, liiguvad hinnad tempokalt veelgi alla. See on levinud olukord enamikel sarnase käitumisega turgudel. Libisev keskmine on üks paljudest tasuta indikaatoritest Admiralsi MetaTrader 5 kauplemisplatvormil.

Selle näite puhul võime öelda, et kulla turgu kontrollivad müüjad. Praeguses etapis te ei pruugi teada, mis on sellise turukäitumise põhjus. Siiski võib mitmete tehniliste indikaatorite kasutamine aidata teil turuliikumise üldist tõenäosust aimata.

Demokontol saate harjutada indikaatorite ja teiste tehniliste tööriistade seadistamist, kuni leite endale sobiva lähenemise. Loomulikult ei pruugi õige lähenemise alati tähendada 100% võidukat tulemust. Demokontol saate riskivabalt toorainetega kauplemist harjutada ja kauplejale sobivad mõtteviisi välja töötada.

Lugege lisaks CFD kauplemise kohta

Ava reaalne konto

Kopeeri edukate kauplejate tehinguid

 

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Mis on finantsturg?
Finantsturg on koht, kus kaubeldakse väärtpaberitega. Kauplejad ostavad ja müüvad väärtpabereid eesmärgiga teenida kasumit, hoides samal ajal riske kontrolli all. Mis on finantsturg?Paljud kauplejad kipuvad keskenduma ühele finantsturule, kaubeldes näiteks aktsiate või CFD-dega, kuid...
Mida tähendab aktsiaindeksitega kauplemine
Televisioonis, raadios, ajalehtedes ja internetis räägitakse aktsiaturgudest väga palju. Mida täpsemalt mõeldakse, kui öeldakse "aktsiaturud"? Väga tihti peetakse silmas aktsiaindekseid.Indeksid nagu Dow Jones (DJIA), SP500, DAX30, FTSE100 on ühed populaarseimad aktsiaindeksid. Siit artiklist saate...
Online trading - mis see on ja kuidas see toimib?
Online trading ehk kauplemine veebis on internetis tehtud kauplemine. Kauplejad ostavad ja müüvad finantsinstrumente veebipõhisel kauplemisplatvormil, mida pakub kas börsimaakler või pank. ✺ Internetis kauplemiseks on vaja ainult arvutit või nutiseadet ja head internetiühendust.✺ Olul...
Vaata kõiki