​VIX Index - põhjalik juhend

Carolina Caro Mora
14 min lugemine

VIX Indexi peetakse üheks parimaks investorite meeleolu mõõdikuks, kuna see peegeldab turgude volatiilsuse taset

VIX indikaator mõõdab S&P 500 eeldatavat 30-päevast volatiilsust.

Seda tuntakse ka nimede all nagu investorite sentimendi indeks, hirmuindeks, VIX Index, CBOE VIX ja S&P500 VIX.

Kui olete aktsiaturgudega tuttav või hoiate end finantsuudistega kursis, siis olete võibolla VIX Indexist kui volatiilsus- või hirmuindeksist kuulnud. Jätka lugemist, et saada teada, kust selline nimetus pärineb.

Mis on VIX index?

VIX Index on volatiilsusindeks, mis mõõdab Chicago turu optsioonide (CBOE) volatiilsust S&P500 indeksi suhtes.

Milline on aga seos VIX Indexi ja S&P500 vahel? VIX Index tähistab S&P500 igakuiste optsioonide volatiilsust.

VIX Indexi hinna väärtus peegeldab volatiilsuse määra protsentides, nii et selle hind on vahemikus 0 kuni 100.

Kas see pole mitte väga konkreetne määratlus? Vaatame näidet:

Mis te arvate, millal on VIX volatiilsuse tase 25? Kui VIX Indexi hind on 25, tähendab see, et S&P500 ühe kuu ja nädala optsioonide volatiilsus on 25%. Seega eeldavad investorid, et S&P hind tõuseb või langeb kogu aasta jooksul umbes 25%.

VIX-i ajalugu

VIX futuuride loomise mõistmiseks peame rääkima veidike esimesest põhjalikumast uuringust finantsturgude volatiilsuse kohta.

Volatiilsuse uurimise teerajajateks on professorid Menachem Brenner ja Dan Galai, kes lõid esimese volatiilsusindeksi 1986. aastal. Brenner ja Galai tahtsid volatiilsusindeksit kutsuda Sigma indeksiks, mis viitaks volatiilsusele finantsmatemaatikas.

Alles 1992. aastal alustas CBOE volatiilsuse uurimist ja selle põhjal indeksi loomist.

➤ Eesmärk oli luua indeks, mis põhineb VIX-ga kauplemisel saadaolevate optsioonide volatiilsusel, mitte ainult finantsanalüütikute indikaatoritel.

Nii loodigi VIX volatiilsusindeks 1993. aastal tänu professor Whaley tööle.

Kui soovite kauplemisstrateegiaid katsetama hakata, saate avada tasuta demokonto, kus saate harjutada virtuaalse rahaga. Demokonto avamiseks klikkige alumisele reklaamile:

Kauple riskivabal demokontol

Harjuta kauplemist virtuaalses keskkonnas

VIX Indexi tõlgendamine

VIX Index on tuntud ka kui investorite sentimendi indeks, hirmuindeks, CBOE VIX või S&P500 VIX.

Kuid millist teavet pakub VIX Index? VIX mõõdab USA suurima aktsiaindeksi S&P volatiilsust, mis hõlmab 50 ettevõtet, muutes selle psühholoogiliseks indeksiks.

Turgudel esindab volatiilsus usaldust või hirmu:

  • Kui VIX läheneb 0-le, kajastab see investori usaldust USA majanduse vastu.
  • Kui VIX tõuseb 100-ni, peegeldab see samade investorite pessimismi või hirmu.

VIX-is on kolm taset:

  • Vahemikus 0 kuni 20: turul on vähe volatiilsust, investorid on kindlad ja S&P500 on esialgu tõusev.
  • Vahemikus 20-30: Investorid hakkavad muretsema, tekitades volatiilsust, S&P500 kasvutrend võib jätkuda, kuid võib ka hakata pöörduma.
  • Vahemikus 30 kuni 100: investorite seas valitseb paanika! Volatiilsus on eriti kõrge ning ilmselt toimub S&P500 ja peamiste aktsiaindeksite hindade järsk korrektsioon või isegi kokkuvarisemine.

Neid tasemeid saab kohandada vastavalt teie nägemusele turgudest. Mõned ettevaatlikumad investorid eelistavad kasutada tasemeid 0–15, 15–25 ja 25–100, spekulatiivsemad investorid aga eelistavad tasemeid 0–25, 25–40, 40–100.

Kust VIXi Indexiga tutvuda saab? VIX-i hinda saab vaadata CBOE ametlikul veebisaidil.

Olulisemad hetked hirmuindeksi ajaloos

Kui uurime VIX-i hindade ajalugu, on huvitav tähelepanu pöörata ajaloolistele kõrghetkedele, mis kajastavad paanika ja ebakindluse hetki aktsiaturgudel.

Üks peamiseid tasandeid, millele saame keskenduda, on psühholoogiline lävi 40 punkti, mida on ületatud ainult 6 korda:

  • 1998. aastal jõudis VIX 60-ni, kui Venemaa finantsturud kokku kukkusid.
  • 2001. aastal, pärast 11. septembri rünnakuid, ületas VIX Indexi hind 58 punkti.
  • 2002. aastal Enroniga alanud finantsskandaalide seeria tõstis VIX Indexi 58 punkti peale.
  • 2008. aastal, kui algas kõrge riskitasemega hüpoteeklaenude kriis, kerkis volatiilsusindeks oktoobris 79 punktini.
  • 2018. aastal jõudis VIX suures finantslõhe kahtluses 6. veebruaril 50.30 punktini.
  • 12. märtsil 2020 tõusis VIX 65 punktini, peamiselt koronaviirusega seotud uudiste ja sellest tulenevale turgude kokkuvarisemise tõttu.

Neid 6 juhtumit nähes on täiesti arusaadav, miks seda indeksit nimetatakse hirmuindeksiks.

Ukraina sõja algus põhjustas VIX Indexi tõusu umbes 35 punktini, kõrgeimale tasemele alates 2021. aasta jaanuarist, mil COVID-19 piirangud naasid Euroopasse.

Allikas: Admirals MetaTrader 5. Nädalagraafik. Volatility Index Futures. Aeg: 1. september 2019 kuni 19. oktoober 2023. Jäädvustatud 19. oktoobril 2023 kell 12 CEST. Pidage meeles, et varasem tootlus ei ole tulevaste tulemuste usaldusväärne näitaja.

VIX Indexiga kauplemine

Allpool on võtmepunktid, millega arvestada, kui kaalute VIX Indexiga kauplemist:

  • VIX CFD lepingu kestus
  • VIX-i kauplemisajad

VIX volatiilsusindeks on nende investorite lemmik, kes kauplevad USA indeksite, aktsiate ja ETF-idega. Positsiooni avamine VIX S&P500-s on sama lihtne kui kauplemise alustamine mõne muu indeksi CFD-dega.

VIX CFD lepingu kestus

Admiral Markets UK Ltd võimaldab teil kaubelda VIX CFD-idega Trade.MT5 kauplemiskontol. VIX futuuri CFD lepingu kestus on 1 kuu. Seetõttu suletakse kauplemispositsioonid lepingu lõppedes automaatselt.

Nende positsioonide peamine eelis on swap tasude puudumine! Üleöö avatud tehingud on tasuta, ainult kursivahe eest tuleb tasusid maksta.

S&P500 VIX on Ameerika indeks ja volatiilsusindeks on noteeritud USA dollarites (USD). Iga partii tähistab lepingut, milles 10 dollarit võrdub ühe lotiga ning finantsvõimendus on 1:10 tavakauplejatele ja 1:30 professionaalsetele kauplejatele.

VIX kauplemisajad

  • Kell 00.00–22.15
  • Esmaspäevast reedeni

VIX kauplemistunnid on pikad, need lõppevad kell 10:15. Kestus on 24 tundi päevas ja 5 päeva nädalas. See ajavahemik on eriti soodne.

Kuna VIX on psühholoogiline indeks, võib see reageerida nii Ameerika Ühendriikide kui ka Euroopa või Aasia majandusteadetele.

Hiina avaldab enamike eurooplaste jaoks oma majandusalased teadaanded ja enamiku uudistest kaubandusalaste läbirääkimiste kohta öösel või väga vara hommikul. Kuna VIX-i kauplemistunnid on pikad, siis on positsiooni võtmine kiire ja mugav nii "öökullide" kui ka hommikuinimeste jaoks.

Kahjuks võivad mõnes olukorras siiski tekkida hinnalüngad (gap). Koroonaviiruse tekitatud paanika mõjutab kõiki turge ja see laialt levinud hirm kajastub volatiilsusindeksis, mis näiteks 9. märtsil 2020 väga kiiresti tõusis:

Allikas: MetaTrader 5 – VIX indeks, päevagraafik – aeg: 2. jaanuar 2020 kuni 19. oktoober 2023. Jäädvustatud 19. oktoobril 2023 kell 13:00 CEST – Pange tähele, et varasem tootlus ei ole tulevase tootluse usaldusväärne näitaja.

Kuidas VIX-i analüüsida?

Vix indeksi põhjalikult tundmaõppimiseks soovitame alla laadida kauplemisplatvormi MetaTrader. Saate me juhiseid samm-sammult järgida ja näha VIX CFD hindasid reaalajas. See on täiesti tasuta!

Populaarne kauplemisplatvorm mitme varaga kauplemiseks


 

Allpool on 3 viisi hirmuindeksi analüüsimiseks:

  • VIX trendi analüüs
  • VIX hinnakäitumise analüüs
  • VIX fundamentaalne analüüs

Nagu kõik finantsinstrumendid, reageerib VIX indeks hästi tehnilisele ja graafilisele analüüsile. Kuid selle eripära volatiilsusindeksina muudab selle eriti sobivaks fundamentaalse analüüsi jaoks.

VIX trendi analüüs

Kui tahame CFD VIX trendi analüüsida, peame keskenduma kahele tegurile:

  • Ajavahemik
  • Trendi indikaator

Alustuseks valige oluline ajaühik nagu H4, D1, W1 või MN. Mida suurem on ajakava, seda asjakohasem on tuvastatud suundumus. Siiski võib olla mõistlik kasutada suurt ajaühikut, mis pole liiga kaugel sellest ajaraamistikust, mida kauplemisel kasutada soovite.

Näiteks kui soovite kaubelda H1 graafikuga, on see kasulik ja teave selge, kui analüüsite trendi H4 või D1, mitte W1 või MN. Kui soovite kasutada ajavahemikku H4, on asjakohasem analüüsida D1 ja W1 alustrende.

100 või 200 perioodi libiseva keskmise indikaator on suurepärane trendide näitaja. Seda kasutavad paljud VIX investorid ja kauplejad, kuna see võimaldab trende visuaalselt kiiresti tuvastada:

Tõusutrend: hinnad on libisevast keskmisest kõrgemad ja see kipub tõusma.

Langustrend: hinnad on alla libiseva keskmise ja see kipub langema.

Näide VIX Indexi trendist - roheline joon tähistab tõusutrendi, punane joon langustrendi:

Allikas: MetaTrader 5 Supreme Edition – Volatility Index Futures. 4-tunnine graafik. Aeg: 7. juuli 2023 kuni 19. oktoober 2023. Jäädvustatud 19. oktoobril 2023 – pange tähele, et varasem tootlus ei garanteeri tulevast tootlust.

Kui olete oma pikaajalise suundumuse tuvastanud, on aeg vaadata lühiajalisi suundumusi.

Kui pikaajaline trend annab meile huvitava ülevaate sellest, mis on VIX indeksiga viimastel päevadel või nädalatel aset leidnud, siis on oluline ka seda teada, mis praegu lühiajaliselt toimub. Isegi langeva trendi korral esineb turul väikeseid tõuse. Ja vastupidi.

Teil on kaks varianti:

  • Uurige hirmuindeksi lühiajalist trendi sama aja jooksul kui pikaajalist trendi (meie näites H4)
  • Uurige lühiajalist trendi lühemas ajaühikus (näiteks H1, kui seda on pikemas perspektiivis uuritud H4-s).

Võite jällegi kasutada libisevaid keskmiseid, kuid seekord lühemate perioodidega 50 (oranž joon) ja 20 (sinine joon).

Allikas: MetaTrader 5 – VIX indeks, 30-minuti graafik. Aeg: 22. september 2023 kuni 19. oktoober 2023. Jäädvustatud 19. oktoobril 2023 kell 13:30 CEST – Pange tähele, et varasemad tootlused ei ole tulevase tootluse usaldusväärne näitaja.

 Kui libisev keskmine 20 on langustrendis alla libiseva keskmise 50, kinnitab see hinnalanguse jätkumist lühiajaliselt, vastupidi, kui libisev keskmine 20 on libisevast keskmisest 50 kõrgem, kinnitab see lühiajalist VIX hinna tõusu.

Teisest küljest, kui liikuv keskmine 20 on tõusutrendi korral libisevast keskmisest 50 madalam, tähendab see lühiajalist langut või trendi pöördumise potentsiaalset algust. Vastupidi kehtib sama tõlgendus.

Hinnakäitumine

VIX indeks on tundlik ka hinnaanalüüsi suhtes, mis aitab teil tõlgendada VIX volatiilsusindeksi võimalikke muutuseid.

Lihtsaim viis alustamiseks on uurida VIX graafik eelmiseid tõuse ja languseid. Kui VIX-i hind langeb allapoole graafiku viimasest madalaimast punktist, näitab küünla sulgumine, et väga tõenäoliselt langus jätkub.

Vastupidisel juhul, kui VIX Indexi hind tõuseb ülespoole graafiku viimasest kõrgeimast punktist, näitab küünla sulgumine, et väga tõenäoliselt domineerivad ostjad edasi ning tõus jätkub.

Hinnakäitumise põhjalikumaks uurimiseks võite kasutada küünlamustrite ning Elliotti Wave teooriat.

Fundamentaalne analüüs

Ärgem unustagem, et VIX on eelkõige turgude volatiilsuse ja hirmude indeks!

Seetõttu on VIX eriti tundlik majandusuudiste ja turge mõjutava geopoliitilise konteksti suhtes.

Peamised majandusuudised, mis mõjutavad VIX-i hinda, on järgmised:

  • USA SKP
  • USA tarbijahinnaindeks
  • Föderaalreservi kommentaarid
  • Töötuse protsent USA-s

Neid on aga veel. Näiteks koroonaviiruse pandeemia ja Hiina kinnisvarahiiu Evergrande'i kokkuvarisemine.

Kui levis uudis Evergrande'i võimalikust kokkuvarisemisest, tekkisid hirmud doominoefekti ees, mistõttu VIX-i hind tõusis 20 lähedaselt tasemelt üle 25.

Geopoliitilised pinged mõjutavad samuti VIX indeksi. Seda nägime kui puhkes sõda Ukrainas, mille algus, 24. veebruaril 2022, väljendus umbes 15-punktilise tõusuga.

VIX-ist tuletatud indeksid

Pärast VIX COBE kasutuselevõttu 1993. aastal Chicago turul on paljud teised börsid otsustanud luua selle põhjal volatiilsusindeksi.

Neist tuletatud indeksitest on populaarsemad:

  • VNX - Nasdaq100 volatiilsusindeks
  • VXD - DowJones30 volatiilsusindeks
  • VCAC - CAC40 volatiilsusindeks
  • VDAX-NEW - DAX30 volatiilsusindeks
  • VSTOXX - Eurostoxx5 volatiilsusindeks


Kui olete valmis VIX-i või mõne muu indeksiga kauplema, saate avada reaalse konto, klikkides alumisel reklaamil:

Investeeri maailma parimatesse instrumentidesse

Tuhanded aktsiad ja ETF-id teie käeulatuses

 

Teised artiklid, mis võivad sulle huvi pakkuda:

Meist: Admirals

Reguleeritud ja auhinnatud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Admirals pakub võimalust kaubelda aktsiate, Forexi, indeksite, toorainete ja börsil kaubeldavate fondide (ETF) hinnavahelepingutega (CFD) ning investeerida aktsiatesse ja ETF-idesse.

Head kauplemist! 

TEAVE ANALÜÜTILISTE MATERJALIDE KOHTA

Käesolev teave väljendab täiendavat informatsiooni kõikide analüüside, hinnangute, prognooside, ennustuste, turuülevaadete, nädalaprognooside ning mistahes teiste sarnaste hinnangute või informatsiooni kohta (edapidi „Analüüs"), mis on avalikustatud Admiralsi veebilehel. Enne investeerimisotsuse tegemist palume Teil pöörata tähelepanu alljärgnevale:

  • See on turunduskommunikatsioon. Sisu avaldatakse ainult informatiivsel eesmärgil ja seda ei saa mingil juhul tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena. See ei ole koostatud kooskõlas investeerimisuuringute sõltumatuse edendamiseks kavandatud juriidiliste nõuetega ning selle suhtes ei kohaldata enne investeerimisuuringute levitamist mingisugust ärikeeldu. 
  • Iga investeerimisalase otsuse näol on tegemist kliendi isikliku otsusega ning Admirals ei vastuta otsusest tekkinud kahju eest, olenemata sellest, kas otsuse tegemisel on tuginetud Analüüsis esitatud teabele või mitte. 
  • Klientide huvide kaitsmiseks ning Analüüsi objektiivsuse kahjustamise vältimiseks on Admiralsi kehtestanud vastavad sisekorrad huvide konfliktide tuvastamiseks ning käitlemiseks. 
  • Analüüsi on koostanud sõltumatu analüütik (Carolina Caro Mora, edaspidi "autor") autori isiklike hinnangute põhjal. 
  • Kuigi kasutusele on võetud kõik mõistlikud meetmed tagamaks, et Analüüsi allikad oleksid usaldusväärsed ning sisalduv informatsioon oleks esitatud võimalikult arusaadavalt, õigeaegselt, täpselt ning täielikult, ei garanteeri Admiralsi Analüüsis sisalduva teabe täpsust või täielikkust. 
  • Analüüsis avaldatud teave finantsinstrumentide varasema või modelleeritud tootluse kohta ei tähenda Admiralsi poolset otsest või kaudset lubadust, garantiid või viidet järgmiste perioodide tootluse kohta. Finantsinstrumendi väärtus võib nii kasvada kui kahaneda ning vara väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. 
  • Võimendatud tooted (sealhulgas hinnavahelepingud), on spekulatiivse iseloomuga ning võivad kaasa tuua nii kahju kui kasu. Enne kauplemise alustamist palume teha kindlaks, et mõistate täielikult kaasnevaid riske.
POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Mis on finantsturg?
Finantsturg on koht, kus kaubeldakse väärtpaberitega. Kauplejad ostavad ja müüvad väärtpabereid eesmärgiga teenida kasumit, hoides samal ajal riske kontrolli all. Mis on finantsturg?Paljud kauplejad kipuvad keskenduma ühele finantsturule, kaubeldes näiteks aktsiate või CFD-dega, kuid...
Mida tähendab aktsiaindeksitega kauplemine
Televisioonis, raadios, ajalehtedes ja internetis räägitakse aktsiaturgudest väga palju. Mida täpsemalt mõeldakse, kui öeldakse "aktsiaturud"? Väga tihti peetakse silmas aktsiaindekseid.Indeksid nagu Dow Jones (DJIA), SP500, DAX30, FTSE100 on ühed populaarseimad aktsiaindeksid. Siit artiklist saate...
Online trading - mis see on ja kuidas see toimib?
Online trading ehk kauplemine veebis on internetis tehtud kauplemine. Kauplejad ostavad ja müüvad finantsinstrumente veebipõhisel kauplemisplatvormil, mida pakub kas börsimaakler või pank. ✺ Internetis kauplemiseks on vaja ainult arvutit või nutiseadet ja head internetiühendust.✺ Olul...
Vaata kõiki