Mis on ülekauplemine? Nipid, kuidas seda vältida

Admirals
8 min lugemine

Tee edukaks kauplejaks saamiseni on täis väljakutseid ja takistusi, nii et me peame olema hästi ettevalmistatud, et kõik raskused ületada. Tihti on kaupleja iseenda suurim vaenlane ja inimlikud vead on tema enamike probleemide põhjuseks. Selles artiklis räägime kauplejate levinumatest vigadest, ülekauplemisest, tegevusest, mis on tihedalt seotud kauplemispsühholoogiaga. Kui tahate selliseid vigu vältida, siis lugege edasi.

Mis on ülekauplemine?

Mõiste ülekauplemine on inglise keelest tulnud sõna, mis viitab ebaproportsionaalsele tegutsemisele kas seetõttu, et kaupleja avab või sulgeb liiga palju positsioone või kaupleb liiga suure mahuga või käitub sundlikult ja irratsionaalselt erinevatel emotsioonidega seotud põhjustel. Kui me selle vea ohvriks langeme, siis riskime tavaliselt rohkema rahaga, kui me tegelikult endale lubada saaksime ning lihtsalt loodame ilma kontrollimata, et ei jää kahjumisse. Enamikel juhtudel ei teadvusta kaupleja seda endale, et ta kaupleb liiga palju, nii et ülekauplemise sümptomeid, selle põhjuseid ja ja vältimise viise on oluline teada.

Ülekauplemisega kaasneb suur stress, mis võib viia suuremate vigadeni ja kauplejana üldise ebaõnnestumiseni. Enne ülekauplemise põhjustest rääkimist ning selle riskantse tegevuse vältimise nippide jagamist teeme teile veel selgeks meie soovitatavad kauplemisstiilid:

  • Positsiooniline kauplemine. See kauplemisstiil on pikaajaline, kaupleja hoiab oma positsioonid avatuna pikka aega, nädalatest kuni aastateni. Kaupleja juhindub rohkem pikaajalisest analüüsist ja ei arvesta palju lühiajaliste hinnaliikumistega.

  • Swing kauplemine. See on stiil, mille puhul kaupleja hoiab positsioonid avatuna rohkem kui 1 päev, nii et selleks on vaja olla väga kannatlik, peab omama suurepärast riskijuhtimist ning vahendeid.

  • Päevakauplemine. See stiil iseloomustab kauplejaid, kes avavad ja sulgevad positsiooni samal päeval, püüdes ära kasutada hinnaliikumisi, mis toimuvad selle lühikese aja jooksul. Inimene, kes sellist kauplemisviisi eelistab, tahab igal ööl rahulikult magada, ilma, et ta peaks muretsema avatud positsioonide pärast.

  • Skalpimine. Skalpimine on väga lühiajaline kauplemisstiil, mille korral positsioonid avatakse ja suletakse mõne minutiga või isegi sekundiga. Sellisel juhul püüab kaupleja ära kasutada hinnaliikumisi, mis toimuvad minutite või sekundite jooksul. See stiil sobib väga volatiilsete varadega kauplemiseks. Muidugi peab selline kaupleja olema väga keskendunud ja kogu aeg graafikuid jälgima.

Oma kauplemisstiili valimine on elementaarne. Näiteks, kui te tahate harjutada kauplemist, kuid näete, et turuseis ei soosi teid ning sellepärast hakkate positsioone samal päeval avama ja sulgema, on väga tõenäoline, et kauplete liiga palju ja võite varsti kahjumisse jääda.

Miks me ülekaupleme? Põhjused

Olemas on palju põhjuseid, miks me ülekaupleme ning peaaegu kõik neist on seotud suutmatusega emotsioone kontrollida. Kauplemine ei ole ainult hea strateegia omamine ning selle rakendamine - suur osa on ka rahulikuks jäämisel ja emotsioonide kontrollimisel, mis võib viia eduni või paljude ebaõnnestumisteni.

Need on peamised ülekauplemise põhjused:

  • Kauplemisse suhtutakse nagu õnnemängu. Paljud algajad kauplejad hakkavad oma raha finantsturgudel investeerima mõttega, et kauplemine on nagu kasiinos mängimine või kihlveod, otsides meelelahutusi ja uskudes, et õnn naerab neile kiiresti. Kui suhtume kauplemisse kui lõbusasse mängu, lõpetame kompulsiivse ülekauplejana ilma strateegiat omamata.

  • Kehv majanduslik olukord. Püüd kauplemise kaudu oma rahalist olukorda parandada on üks ohtlikumaid vigu, mida teha saab. Kui inimene soovib meeleheitlikult raha saada, siis ta müüb ja ostab ilma hoolikalt järelemõtlemata, kas tema teod on ikka mõistlikud. Ta lihtsalt arvab, et mida rohkem ta kaupleb, seda rohkem raha ta ka teenib.

  • Igasuguse plaani ja strateegia puudumine. Ilma plaanita kauplemine on samuti üks levinumaid ülekauplemise põhjuseid. Kui me tegutseme impulsiivselt, tuginedes vaid teatud finantsinstrumendi hinnaliikumistele, on ebaõnnestumine väga tõenäoline. Kõige kogenumatel ja edukamatel kauplejatel on alati põhjalik kauplemiskava, millest nad kõrvale ei kaldu, isegi suundumuste muutumise korral. Hiljem seletame üksikasjalikumalt, mis on kauplemisplaan.
  • Liigne usaldus. Kui oleme kohe alguses edukad ja teenime üpriski suuri summasid, siis võimegi algajatena uskuda, et kauplemine on tegelikult väga lihtne, me oleme võitmatud ja oleme leidnud edu võtme. Iga kaupleja peaks siiski endale teadvustama, et mõningased ebaõnnestumised on normaalsed ja edu saavutamiseks tuleb lihtsalt oma vigadest õppides kaubelda nii, et kasum ületaks kahjumi. Eufooria ja ülemäärane enesekindlus panevad meid vigu tegema ja kergesti pettuma, kui meid ei saada edu.

  • Kannatamatus. Mõnikord on meil olemas põhjalik plaan ja strateegia, kuid kui me ootame seda, et turuseis meie jaoks soodsaks muutuks, muutume me kannatamatuks ja muudame strateegiat kiiresti ja ilma hoolikate kaalutlusteta. Selline tegutsemisviis võib vahel ka toimida, kuid tavaliselt viib see hoopis ülekauplemiseni ja teiste levinud vigadeni.

Kui te teate ülekauplemise põhjuseid, on sellest tegutsemisviisi palju kergem mõista ja vältida. Ülekauplemine ei vii pikas perspektiivis mitte ainult kaotatud positsioonideni, vaid ka kõrgemate kuludeni rohkemate komisjonitasude näol, mis kaasnevad ülekauplemisega paratamatult.

Kuidas vältida ülekauplemist?

Distsipliin ja visadus on hädavajalikud tegurid, kui soovite edukas kaupleja olla. Kui see eeldus on saavutatud, siis tulevad kasuks veel allpool olevad nõuanded:

  • Lähtuge otsuste tegemisel loogikast ja põhjalikest analüüsidest. Ärge jätke midagi juhuse hooleks, looge hoolikalt läbimõeldud kauplemiskava ja ärge sellest kõrvale kalduge.
  • Ärge riskige suurema kapitaliga, kui saate endale lubada. Üks kuldreeglitest on see, et iga tehingu puhul ei tohi ohtu seada rohkem kui 1% kogu kapitalist. Peame olema ettevaatlikud ka finantsvõimendusega.
  • Mitmekesistage oma rahakotti. Ärge kasutage kogu oma kapitali ühel positsioonil ühe finantsinstrumendiga kauplemiseks, parem on avada väikesed positsioonid erinevatele varaklassidele, selle asemel, et nö kõik munad ühte korvi panna.
  • Pange paika ajakava. Kauplemisele pühendatava ja planeerimine aitab end distsiplineerida. Samuti oleks hea kauplemise käigus väikeseid pause teha.
  • Looge põhjalik kauplemisplaan, kus on riskijuhtimisele korralikult tähelepanu pööratud. Varsti räägime sel teemal pikemalt.

Ülekauplemine vs liiga vähene kauplemine

Liiga vähene kauplemine on ülekauplemise vastand ning see on ka üks levinumaid vigu, mida teevad enamasti algajad, kuigi see tegutsemisviis on siiski vähem riskantne kui ülekauplemine. Liiga vähene kauplemine tähendab seda, et kaupleja ei kasuta pika aja jooksul oma kapitali, et positsioone avada, kas siis hooletusest või hirmust raha kaotada.

Me võime liiga vähe kaubelda ka asjatundmatuse tõttu, sest ei saa aru kõigist kauplemise põhitõdedest või ei oska platvormi vahendeid rakendada, mis tekitab ebakindlustunde.

Admirals pakub arvukalt tasuta veebiseminare, milles räägitakse nii elementaarsetest põhitõdedest kui ka professionaalsetest strateegiatest. Kui olete huvitatud oma kauplejakoolituse täiendamisest, peate lihtsalt klõpsama järgmisel ribareklaamil ja registreeruma teid huvitavatele veebiseminaridele.

Tasuta veebikoolitused

Võta osa reaalajas veebikoolitustest, mida viivad läbi meie eksperdid

 

Ülekauplemine - psühholoogia

On olemas isegi kool, mis kaitseb psühholoogia tähtsust kauplemispraktikas. Selle kooli pooldajad on seisukohal, et edu võti on inimese mõtlemisviis ja võime emotsioone kontrollida. Nad hoiatavad meid teatud emotsioonide eest, mis võivad suure tõenäosusega ebaõnnestumisteni viia:

  • Hirm - see emotsioon takistab meid kõigis eluvaldkondades, ak siis, kui püüame oma säästudega rohkem kasumit teenida. Kui me kardame raha kaotada, siis me kas lõpetame kauplemise või avame vaid ühe väikese positsiooni korraga.
  • Ahnus - me ei tohi lasta endas võimust võtta instinktil muudkui rohkem ja rohkem raha teenida, me peame alati hindama, kas tasub ikka konkreetsele turule siseneda ja seal positsioon avada.
  • Suured ootused - Kui alustame kauplemist Forexis või mõnel teisel turul, teeme seda kasumi teenimise lootuses, eeldades, et meid saadab edu lühikese aja jooksul ja ilma palju vaeva nägemata. Kui reaalsus ei vasta ootustele, tunneme suurt pettumust ja viha.

Ülekauplemine - kauplemisplaan

Kauplemisplaan on juhend, milles kajastame oma kauplemistegevust mitmete parameetritega, mille peame kehtestama. Lihtsustatult on see väga üksikasjalik ülesannete loetelu, milles on arvestatud kõikide võimalike stsenaariumitega, millega võime kaubeldes kokku puutuda, et teaksime, kuidas igas olukorras reageerida, kontrollides oma otsuseid ja vältides paanitsemist.

Mida sisaldab hea kauplemisplaan? Need on hädavajalikud põhipunktid:

  • Kõige olulisem on valida reguleeritud maakler ja usaldusväärne platvorm.
  • Eesmärkide seadmine. Peame seadma realistlikud, konkreetsed, mõõdetavad eesmärgid teatud ajaperioodi jaoks.
  • Analüüsimeetod. Millist analüüsi me oma otsuste tegemisel kasutame, näiteks milliseid graafikuid või milliseid indikaatoreid me kasutame.
  • Strateegia. Näiteks määrake täpsed sisenemis- või väljumiskohad.
  • Seadke piirid paika. Kui palju kapitali teil kauplemiseks on? Kui suurt finantsvõimendust tohiksite kasutada? Kuidas määrata stop-loss ja kasumi väljavõtmise tase?
  • Riskijuhtimine. Kauplemiskava peab sisaldama põhjalikku riskijuhtimisplaani, et minimaliseerida võimalikud kaotused. Järgmises peatükis keskendume sellele teemale.
  • Ülevaade selle kohta, mida teete. Soovituslik on pidada kauplemispäevikut, kuhu tuleks üles kirjutada kõik teie kauplemisega seotud tegevused, et paremini aru saada edu ja ebaõnnestumiste põhjustest.

Ülekauplemine - riskihaldus

Kauplemiskava üks olulisemaid osi on riskijuhtimine. Miks? Kui me ei tea, kui palju raha meil kauplemiseks alles on või milliste summade kaotamist võime endale lubada, on keeruline kauplemisel riske minimeerida. Iga kaupleja peab oma isikliku majandusliku olukorra põhjal kindlaks määrama riskitaseme, kuid on mõned näpunäited, mis aitavad seda taset kindlaks teha.

Kui järgime kauplemise kuldreeglit, mille korral maksimaalne riskitase on 1%, siis:

  • 1000-eurose konto korral võtame igas positsioonis maksimaalselt 10 euro väärtuses riske.
  • Forexi turu terminite järgi tähendab see, et selle reegli järgi saame positsioone avades riskida micro-lotiga või lotiga, mille suurus on 0.01.

Finantsvõimendust kasutades peame meeles pidama, et see on kahe teraga tööriist, sest kui turuseis peaks teie jaoks ebasoodsaks muutuma, mitmekordistab see kahjumit samamoodi nagu kasumit. Seetõttu ei tohi me unustada, et finantsvõimendus 1: 100 tähendab, et kaupleja saab avada 100 euro väärtuses tellimuse ainult ühe euroga, see tähendab, et positsiooni avamiseks ei pea meil olema 100 eurot kapitali.

Teisest küljest on riskijuhtimiseks väga kasulik testida strateegiat ajalooliste andmetega, liikudes graafikul tahapoole. Peame siiski meeles pidama, et minevikus hästi toiminud strateegia ei taga igavesti edu.

Kui olete huvitatud oma kauplemisstrateegiate täiendamisest harjutamise teel, pakub Admirals võimalust avada tasuta demokonto, et saaksite virtuaalse rahaga kaubelda MetaTrader platvormil.

Ava reaalne konto

Kopeeri edukate kauplejate tehinguid

 

Lugege lisaks Forexi kauplemisega seotud artikleid

Meist: Admirals

Reguleeritud maaklerina pakume juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele. Meie juures saate kaubelda valuutade, CFD-de, aktsiate ja ETF-idega.

See materjal ei sisalda ega seda ei tohiks tõlgendada investeerimisnõuande või -soovitusena ega finantsinstrumentidega tehtavate tehingute pakkumisena. Juhime tähelepanu, et see kauplemisanalüüs ei ole usaldusväärne näitaja mistahes praegusele või tulevasele turukäitumisele, kuna asjaolud võivad aja jooksul muutuda. Enne investeerimisotsuste tegemist soovitame pidada nõu sõltumatu finantsnõustajaga ning teadvustada endale täielikult kauplemisel kaasnevaid riske.

 

POPULAARSEIMAD ARTIKLID
Social trading: mis on sotsiaalne kauplemine?
Kui aktiivne kaupleja sa oled? Selle artikli lugejana tead ilmselt, kui lai on CFD-de ja kauplemismaailm üldiselt.Võib-olla leiad end üha enam kauplemis- ja finantsmaailma süüvimas: jaeinvestorite ja -kauplejate kasvu trend on siin, et jääda ja juba maailmale oma jälje jätnud.Selle trendi arendes te...
Money management: 7 lihtsat näpunäidet, kuidas seda kauplemisel rakendada
Selleks, et kauplemisel edu saavutada, on vaja põhjalikku kauplemisplaani. Läbimõeldud kauplemisplaan aitab otsustada, millal turule siseneda ja millal väljuda, millise instrumendiga kaubelda ning kuidas riske juhtida. Riskijuhtimise viiside hulgas, mis võimaldavad teil sagedasi kauplemisvi...
Läbi aegade parimad Forex kauplejad
Ükskõik, kas olete Forexis kauplemise osas täiesti algaja või kogenud porfessionaal, on teil tõenäoliselt üks peamine soov: saada Forexi turgudel edukaks kauplejaks. Käesolevas artiklis tutvustame parimaid Forexi kauplejaid, kes suutsid ülimalt edukaks saada, ning jagame ka näpunäiteid selle kohta,...
Vaata kõiki